Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Musa'ya, Çin'de "Yilin Tanitim Elçisi Ödülü" verildiEmre Aytekin

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Musa'ya, Çin'de "Yilin Tanitim Elçisi Ödülü" verildiEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin'de yayin yapan Travel and Leisure dergisi, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Ismail Hakki Musa'ya "Yilin Tanitim Elçisi Ödülü" verdi.

Derginin "2023 World Leisure Ödülleri" töreni, Pekin'in kuzeyindeki Pinggu ilçesindeki Cinhay Gölü'nün kiyisindaki Bibo Adasi'nda düzenlendi.

Törende, Büyükelçi Musa'ya, Türkiye'nin tanitimina ve turizm faaliyetlerine katkilari dolayisiyla "Yilin Tanitim Elçisi Ödülü" verildi.

Musa, burada yaptigi konusmada, bugünün dünyasinda ülkeler arasi iliskilerde diplomasi kadar halklar arasi etkilesimin önemli rol oynadigini, bunun en dogrudan yönteminin de turizm oldugunu vurguladi.

Türkiye'nin essiz cografi güzelliklerinin yani sira Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanli gibi dünya tarihine yön vermis medeniyetlerin kültürel mirasina ev sahipligi yaptigina dikkati çeken Musa, Anadolu topraklarinin UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne giren 21 kültürel varligi barindirdigini belirtti.

Musa, Türkiye'nin küresel turizmde önemli bir marka oldugunu, 2022'de 50 milyondan fazla turist agirlayarak "dünyada en fazla turistin ziyaret ettigi 4. ülke" konumuna ulastigini ifade etti.

Türkiye'nin yilda 155 milyon yurt disi seyahatin yapildigi Çin'in turizm pazarindan daha fazla pay almayi hedefledigine isaret eden Musa, bu baglamda Pekin yönetiminin, 10 Agustos'tan itibaren Türkiye’yi, Kovid-19 döneminde askiya aldigi grup turizmine izin verilen ülkeler kategorisinde degerlendirmesini memnuniyetle karsiladiklarini kaydetti.

Musa, Kovid-19 öncesinde Çin ana karasindan yaklasik 426 bin turistin Türkiye'yi ziyaret ettigini, 2023'ün ilk 7 ayinda bu rakamin 114 bine ulastigini, karsilikli dogrudan uçuslarin artmasiyla ilk asamada salgin öncesi rakamlarin asilacagina inandigini dile getirdi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Çin Devlet Baskani Si Cinping'in, "Türkiye'ye 1 milyon Çinli turist" hedefi belirledigini hatirlatan Musa, Türkiye'yi ziyaret eden Çinli turist sayisinin son 20 yilda 20 kat arttigi göz önüne alindiginda bunun kolaylikla gerçeklestirilebilir bir hedef oldugu degerlendirmesinde bulundu.

Musa, kendisini ödüle layik gördükleri için organizatörlere tesekkür ederek, "Bu vesileyle bir kez daha, Çinli dostlarimizi Türkiye'mizin zenginliklerini kesfetmeye ve meshur Türk misafirperverligi ile tanismaya davet ediyorum." sözleriyle konusmasini tamamladi.

Çin'in önde gelen seyahat ve turizm yayinlarindan Travel and Leisure dergisinin 20 yildir düzenledigi ödüller, küresel turizmde basarili markalari onurlandirarak Çin ile dünya ülkeleri arasinda sinir asiri turizmi ve yasam tarzi etkilesimlerini tesvik etmeyi amaçliyor.