Türkiye'nin Oscar adayi "Kuru Otlar Üstüne" filminin Türkiye prömiyeri yapildi Bekir Ömer Fansa,Koray Kiliç- Nuri Bilge Ceylan'in Cannes'da oyuncu Merve Dizdar'a ödül kazandiran, Türkiye'nin Oscar adayi "Kuru Otlar Üstüne" filmi Türkiye'de ilk kez seyirciyle 30. Adana Altin Koza Film Festivali'nde bulustu - Yönetmen Ceylan: "Ben baska taraflardan kisip her seyi çekmeye karar verdim ve o kadar çok sey çektik ki o senaryodaki her seyi çektik. Tabii ki 5 saatlik bir malzeme çikti. Tabii her seyi be

Türkiye'nin Oscar adayi "Kuru Otlar Üstüne" filminin Türkiye prömiyeri yapildi Bekir Ömer Fansa,Koray Kiliç- Nuri Bilge Ceylan'in Cannes'da oyuncu Merve Dizdar'a ödül kazandiran, Türkiye'nin Oscar adayi "Kuru Otlar Üstüne" filmi Türkiye'de ilk kez seyirciyle 30. Adana Altin Koza Film Festivali'nde bulustu
- Yönetmen Ceylan: "Ben baska taraflardan kisip her seyi çekmeye karar verdim ve o kadar çok sey çektik ki o senaryodaki her seyi çektik. Tabii ki 5 saatlik bir malzeme çikti. Tabii her seyi be

ADANA (AA) - Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'in Cannes'da oyuncu Merve Dizdar'a ödül kazandiran, Türkiye'nin 96'inci Akademi Ödülleri'ndeki (Oscar) adayi "Kuru Otlar Üstüne" filminin, Türkiye prömiyeri 30. Adana Altin Koza Film Festivali'nde yapildi.

Büyüksehir Belediyesi tarafindan 18-24 Eylül'de düzenlenen festival kapsaminda Ceylan'in filmi, bir alisveris merkezindeki 5 salonda Türkiye prömiyerinde sahnelendi.

Oyuncular Deniz Celiloglu, Merve Dizdar, Musab Ekici ve Ece Bagci, filmi seyircilerle izledi. Gösterime Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar da katildi.

- "Yazdigimiz en uzun senaryo oldu"

Gösterimin ardindan Yönetmen Nuri Bilge Ceylan ile oyuncular ve film ekibinin katilimiyla söylesi yapildi.

Ceylan, "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmi için de daha önce Adana'ya geldigini, o dönem de çok iyi duygularla kentten ayrildigini söyledi.

Filim projesinin nasil basladigina dair soruya Ceylan, aslinda her seyin tesadüflerle meydana geldigini belirtti.

"Ahlat Agaci" filmi senaristlerinden Akin Aksu'nun mecburi hizmet için gittigi yerde notlar tuttugunu, bunu da kendisiyle paylastigini aktaran Ceylan, söyle konustu:

"Aslinda baslangiçta film yapmayi asla düsünmedim fakat bir süre sonra nedense biz bir sekilde 'böyle bir denesem mi acaba' gibi bir duygu geldi. Yani çok bir ates yoktu. Ufak ufak çalismaya basladik Ebru, Akin, ben ama herhalde yapmam diyordum yani. Sonra fikir fikre ekleniyor, bir seyler oluyor filan gelisip gitti. Hatta yazdigimiz en uzun senaryo oldu. 'Kis Uykusu' 160 sayfaydi. Bu 250 sayfayi falan buldu. Ben de senaryo atmayi çok sevmiyorum. Belki de en büyük özgürlügüm bu. Yönetmen olarak büyük bir özgürlük. Çünkü senaryodaki her seyi çekmek demek, büyük bir masraf. Ben baska taraflardan kisip her seyi çekmeye karar verdim ve o kadar çok sey çektik ki o senaryodaki her seyi çektik. Tabii ki 5 saatlik bir malzeme çikti. Tabii her seyi begenmiyorsunuz. Sonunda iste ileri geri böyle bir filme dönüstürdüm."

- "Final böyle degildi"

Ceylan, filmde çok farkli sahnelerin de çekildigini belirterek, söyle devam etti:

"Mesela final böyle degildi. Filmin en çok para harcadigimiz sahneleri filme girmedi. Böyle oluyor, kader yani. Galiba çok kalabalik sahneleri de sevmiyorum. Öyle bir seyim de var. Daha böyle oda müzigi kivaminda daha çok hosuma gidiyor da olabilir. Biraz sans ve tesadüfler de oluyor ama kurguda tabii ki denge arayisi için zamanimiz var. Ugrasa ugrasa böyle bir seye girdi film ama baslangiçta böyle degildi kesinlikle. Merve'de bitiyordu mesela, bambaska bir yerde. Sonra Deniz'e döndük."

- Oyuncular

Filmin basrol oyuncularindan Merve Dizdar da Ceylan ile çalismanin kendisi için çok büyük bir sans oldugunu belirtti.

Bu filmin içinde herhangi bir yerinde olmanin bile kendisi için çok önemli oldugunu ifade eden Dizdar, "Çünkü anlattigi sey bütün hikayeleri her yere herkese dokunuyor." dedi.

Basrol oyuncularindan Deniz Celiloglu da yönetmen Ceylan'dan her zaman etkilendigini belirterek, "Bunu çok oynamak istedigimi hissettim. Hatta ilk okudugumda 'tamam bu benim' dedim. Mutlaka ben bu rolü alacagim ama hocayi nasil inandiririm diye düsündüm." dedi.

Musab Ekici de filmden sonra herkesin kendisine karsi dürüstlesme niyetini sorgulamasini istedi.

Ece Bagci filmdeki rolünün kalbinde çok özel bir yerde oldugunu dile getirdi.

Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, söylesi sonunda yaptigi konusmada, prömiyerden elde edilecek gelirin Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen vatandaslara destek olacagini dile getirdi.

"Kuru Otlar Üstüne", 76. Cannes Film Festivali'nde Merve Dizdar'a "En Iyi Kadin Oyuncu" ödülünü kazandirmis, Türkiye'nin Oscar'da da "En Iyi Uluslararasi Film" adayi olarak belirlenmisti.