Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Göksu, BM En Az Gelismis Ülkeler 5. Konferansi'nda konustu:Ahmed Yusuf Bitmez,Zeynep Hilal Karyagdi Duran- "Türkiye olarak resmi kalkinma yardimlari ve insani yardimlar bakimindan dünyanin önde gelen ülkeleri arasinda yer almaya devam etmekte kararliyiz" - "En Az Gelismis Ülkeler grubundaki dostlarimizin BM Teknoloji Bankasi'nin imkanlarindan istifade etmelerini, diger kalkinma ortaklarinin ise Banka'ya mali ve ayni katki vermelerini tesvik ediyoruz"

DOHA (AA) - Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mehmet Mustafa Göksu, Türkiye'nin resmi kalkinma yardimlari ve insani yardimlar bakimindan dünyanin önde gelen ülkeleri arasinda yer almaya devam etmekte kararli oldugunu belirtti.
Katar'in baskenti Doha'da düzenlenen Birlesmis Milletler (BM) En Az Gelismis Ülkeler 5. Konferansi'nda konusan Göksu, konferansin daha adil bir dünyanin insasina katki saglayacagini umdugunu ifade etti.
Az gelismis ülkelerin uluslararasi sistemde kirilgan ve dezavantajli konumda yer almaya devam ettigine dikkati çeken Göksu, "En Az Gelismis Ülkeler" kategorisinin olusturulmasindan bu yana 50 yili askin süre geçmesine ragmen, bu kategoriden çikan ülke sayisinin çok az oldugunu hatirlatti.
Göksu, son dönemde siddeti ve yogunlugu giderek artan küresel sinamalarin büyük çogunlugu Afrika'da bulunan bu ülkeleri orantisiz sekilde olumsuz etkiledigini söyledi.
Uluslararasi toplumun basta "En Az Gelismis Ülkeler", "Denize Erisimi Olmayan Ülkeler" ve "Küçük Ada Devletleri" olmak üzere, en kirilgan durumda bulunanlara ortak sorumluluk anlayisiyla destek vermesi gerektigini vurgulayan Büyükelçi Göksu, sunlari kaydetti:
"Türkiye olarak resmi kalkinma yardimlari ve insani yardimlar bakimindan dünyanin önde gelen ülkeleri arasinda yer almaya devam etmekte kararliyiz.
Bildiginiz üzere Türkiye 2011 yilinda En Az Gelismis Ülkeler Konferansi'nin dördüncüsüne Istanbul'da ev sahipligi yapmisti. Bu baglamda 2011-2020 dönemi için en az gelismis ülkelerin sürdürülebilir kalkinmasi bakimindan bir yol haritasi niteliginde olan Istanbul Eylem Programi kabul edilmisti. Geçtigimiz yil mart ayinda kabul edilen Doha Eylem Programi'nin da önümüzdeki on yilda en az gelismis ülkelerin kalkinma hedeflerine ulasmalarina rehberlik etmesini diliyoruz."
- Teknoloji Bankasi'na katki çagrisi
"21. yüzyilda milyonlarca insanin halen açlikla karsi karsiya kalmasi kabul edilemez." diyen Göksu, son yillarda karsi karsiya kalinan küresel sinamalarin, sürdürülebilir kalkinma ve dijital dönüsümün önemini tekrar ortaya koydugunu dile getirdi.
Büyükelçi Göksu, "Kovid-19 küresel salgini nedeniyle gelismis ve gelismekte olan ülkeler arasindaki dijital uçurumun daha da arttigina sahit olduk. Pandemi de 2018 yilindan bu yana ev sahipligini yaptigimiz en az gelismis ülkeler için Birlesmis Milletler (BM) Teknoloji Bankasi'nin kritik rolünü teyit etmistir." ifadelerini kullandi.
Gebze'de kurulan Birlesmis Milletler Teknoloji Bankasi hakkinda konusan Göksu, sunlari söyledi:
"En Az Gelismis Ülkeler grubundaki dostlarimizin, Doha Eylem Programi'nda da yer verilen BM Teknoloji Bankasi'nin imkanlarindan istifade etmelerini, diger kalkinma ortaklarinin ise Banka'ya mali ve ayni katki vermelerini tesvik ediyoruz."
Katar'da 5 Mart'ta baslayan BM En Az Gelismis Ülkeler Besinci Konferansi, 9 Mart'a kadar devam edecek.
Konferansa aralarinda devlet ve hükümet baskanlari, bakanlar, diplomatlar, üst düzey yetkililer, is insanlari, bölgesel ve küresel kurulus, kurum ve sirketlerin temsilcilerinin de bulundugu yaklasik 6 bin kisinin katilmasi bekleniyor.