Türkiye'de kullanicilarin yüzde 13'ü dijital ödemelerde para kaybediyorUgur Aslanhan- Kaspersky Teknik Uzmanlik Baskani Emad Haffar: - "Kovid-19'un baslangicindan bu yana Türkiye'deki kullanicilarin yüzde 47'si dijital ödemeleri kullanirken en az bir olayla karsilasti"

Türkiye'de kullanicilarin yüzde 13'ü dijital ödemelerde para kaybediyorUgur Aslanhan- Kaspersky Teknik Uzmanlik Baskani Emad Haffar:
- "Kovid-19'un baslangicindan bu yana Türkiye'deki kullanicilarin yüzde 47'si dijital ödemeleri kullanirken en az bir olayla karsilasti"

ISTANBUL (AA) - Kaspersky Dijital Ödeme anketine göre, Türkiye'deki katilimcilarin yüzde 13'ü çevrim içi bankacilik ve mobil cüzdan hizmetlerini kullanirken karsilastiklari tehditlere bagli olarak finansal kayiplar yasiyor.

Sirketten yapilan açiklamada, Kaspersky Dijital Ödeme anketinin sonuçlari paylasildi.

Buna göre, Türkiye'deki kullanicilarin yüzde 13'ü dijital ödemelerde para kaybiyla karsi karsiya kaliyor. Çevrim içi bankacilik ve mobil cüzdan hizmetlerini kullanirken karsilasilan tehditler, kullanicilarin finansal kayip yasamasina neden oluyor.

Kaspersky Güvenlik Agi'na göre sadece Türkiye'de 473 binden fazla finansal tehdit Kaspersky tarafindan engellendi. Bu saldirilar, kredi karti numaralari ve oturum açma bilgileri gibi finansal bilgileri çalmayi amaçliyor ve genellikle kurbanlari cezbetmek için sosyal mühendislik taktiklerini kullaniyor.

- Siber saldirilar psikolojik yikima da yol açiyor

Dijital ödemeleri hedef alan bir siber tehdidin etkisi tüketicilere sadece mali yük getirmekle kalmiyor, ayni zamanda onlari psikolojik olarak da etkiliyor.

Anket katilimcilarinin yüzde 69'u bu nedenle uykularinin kaçtigini ve paralarini geri alma konusunda büyük endise duyduklarini belirtiyor. Yüzde 64'lük kesim ise dijital ödeme saglayicilarina olan güvenlerinin azaldigini bildiriyor.

Kullanicilarin yüzde 67'si bir siber olay yasadiktan sonra çok daha dikkatli olduklarini, yüzde 79'u virüs bulasan cihazlarina antivirüs uygulamalari gibi güvenlik çözümleri yüklediklerini ifade ediyor.

- "Türkiye'deki kullanicilarin yüzde 47'si dijital ödemeleri kullanirken en az bir olayla karsilasti"

Açiklamada görüslerine yer verilen Kaspersky Teknik Uzmanlik Baskani Emad Haffar, Kovid-19'un baslangicindan bu yana Türkiye'deki kullanicilarin yüzde 47'sinin dijital ödemeleri kullanirken en az bir olayla karsilastigini bildirdi.

Haffar, "Bu nedenle çevrim içi bankacilik ve mobil cüzdan hizmetleri dahil olmak üzere yeni teknolojilerle güvenli bir sekilde nasil etkilesim kurulacagini bilmek giderek daha önemli hale geliyor. Devlet, dijital ödeme saglayicilari, kullanicilar ve siber güvenlik sirketleri gibi tüm paydaslarin sürdürülebilir ve güvenli bir ödeme ekosistemi olusturmak için bir araya gelmesi gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

- Güvenli dijital ödeme için yapilmasi gerekenler

Kaspersky uzmanlari, kullanicilarin dijital ödeme teknolojilerinden güvenli bir sekilde faydalanmalarina yardimci olmak için önerilerde bulundu.

Uzmanlar, pin kodunun, sifrenin veya diger finansal bilgilerin çevrim içi veya çevrim disi ortamda kimseyle paylasilmamasini, herhangi bir çevrim içi islem yapmak için halka açik Wi-Fi baglanti noktalarinin kullanmaktan kaçinilmasini tavsiye ediyor.

Çevrim içi islemler yapmak için ayri bir kredi karti veya banka karti kullanilmasi, finansal islemlerin takibine yardimci olmasi için kartlara harcama limiti belirlenmesi alinacak önlemler arasinda yer aliyor.

Uzmanlar, güvenilir ve resmi web sitelerden alisveris yapilmasi, finansal islemler için kullanilan tüm cihazlarda güvenilir bir güvenlik çözümü kullanilmasi çagrisinda bulundu.

Kaspersky uzmanlarinin dijital ödeme hizmetleri sunan gelistiricilere, bankalara ve sirketlere yaptigi öneriler ise su sekilde siralandi:

"Çevrim içi ödeme süreçlerinin ve tüketici temas noktalarinin farkli seviyelerinde dolandiriciligin tespit edilmesine yardimci olacak bütünsel siber güvenlik çözümlerine yatirim yapin. APT gruplarinin finans kurumlarina yönelik karmasik saldirilari giderek artiyor. Müsterilerinizi korumak ve is sürekliligini saglamak için derinlemesine görünürlük ve tehdit istihbarati bir gereklilik haline geliyor. Kaspersky Threat Intelligence hizmetini kullanmak, BT ekiplerinizi tehditleri analiz etmelerine ve azaltmalarina yardimci olacaktir. Çalisanlariniz için sürekli olarak siber farkindalik egitimleri düzenleyin. Bu, çalisanlarinizin kurulus saldiri altindayken karsilarina çikacak dolandiricilik girisimlerinin ve tehlikelerin farkinda olmalarina ve kurulusu korumadaki rollerini artirmalarina yardimci olacaktir."