Türkiye "Libya Gida Fuari"nda 40'tan fazla firmayla temsil ediliyorAydogan Kalabalik- Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yilmaz: - “Her alanda oldugu gibi iliskilerin ticari alanda da ilerlemesini temenni ediyoruz” - Fuar organizatörü Mesut Akpinar: - “Libya’nin büyük firmalarinin Türk firmalariyla isbirligi yapmasi bizim ihracatimiza çok ciddi bir katki sagliyor”

Türkiye "Libya Gida Fuari"nda 40'tan fazla firmayla temsil ediliyorAydogan Kalabalik- Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yilmaz:
- “Her alanda oldugu gibi iliskilerin ticari alanda da ilerlemesini temenni ediyoruz”
- Fuar organizatörü Mesut Akpinar:
- “Libya’nin büyük firmalarinin Türk firmalariyla isbirligi yapmasi bizim ihracatimiza çok ciddi bir katki sagliyor”

TRABLUS (AA) – AYDOGAN KALABALIK - Libya’nin baskenti Trablus’ta dördüncüsü düzenlenen "Libya Gida Fuari"na bu yil Türkiye'den 40’tan fazla firma katiliyor.

Açilisini pazar günü Libya Ulusal Birlik Hükümeti Basbakani Abdulhamid Dibeybe’nin gerçeklestirdigi fuarda yaklasik 200 yerli ve yabanci firma faaliyet gösteriyor.

Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yilmaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türk firmalarinin bu seneki toplam katiliminin münferiden gelenlerle 44'e ulastigini söyledi.

Yilmaz, "Iki ülke arasindaki ticari iliskilerin gelistirilmesi açisindan bu fuara katilimi önemsiyoruz. Önümüzdeki yillarda fuarlara katilimin daha artmasini, her alanda oldugu gibi iliskilerin ticari alanda da ilerlemesini temenni ediyoruz." dedi.

- Katilimin yüksek olmasi sevindirici

Fuar organizatörü Mesut Akpinar, fuara Istanbul basta olmak üzere Izmir ve Gaziantep gibi sehirlerden de yogun katilim oldugunu söyledi.

Libya’nin birçok Türk firmasi için yeniden önemli bir pazar haline geldigini vurgulayan Akpinar, "Spesifik olarak gida ve gida teknolojileri üzerine yapilan bir fuar. Bu sene dördüncüsü düzenleniyor. Sürekli gelen birçok da firmamiz var." dedi.

Ilk yillarda fuara Türkiye’den 8-10 civarinda firmanin katildigini, geçen sene sayinin 20'ye yükseldigini aktaran Akpinar, bu sene ise sayinin 40’in üzerine çikmasinin kendilerini ciddi anlamda sevindirdigini ifade etti.

Libya’da bazi seylerin eskisine göre daha oturmus, daha iyi oldugunu ve bu istikrarin umut vadettigini kaydeden Akpinar, “Libya’nin büyük firmalarinin da Türk firmalariyla isbirligi yapmasi bizim ihracatimiza çok ciddi bir katki sagliyor." diye konustu.

- Türkiye’nin mihenk ürünü kuru kayisi Libya’da

Fuarin Türk katilimcilarindan Elif Nazan Yontan, kuru yemis ve kuru meyve üzerine ihtisaslasmis, üretici kimligi de olan bir firma olduklarini ve hem ithalat hem de ihracat gerçeklestirdiklerini söyledi.

“Bu topraklarda isbirligi yapabilecegimiz firmalarla beraber olmaktan çok mutluyum. Ülkeler arasindaki o dirayeti korumak, saglikli isbirlikleri ve anlasmalar saglamak için burada olmaktan keyif aliyoruz.” diyen Yontan, Libya’da çalistiklari firmalarla özellikle ayçiçegi, patlamis misir ve Türkiye’nin mihenk ürünü olan kuru kayisi satisi yaptiklarini aktardi.

Libya’daki müsteri sayisinin düsük görülmemesi gerektiginin altini çizen Yontan, firmalarin piyasaya girip imaj ve varliklarini etkin kilmalari gerektigine isaret etti.

- "En büyük müsterimiz Libya ve Cezayir"

Ambalaj firmasi temsilcisi Hüseyin Kaba ise, daha önce de Libya’daki fuarlara katildiklarini, salgin nedeniyle ara verdiklerini ancak son 2 yildir tekrar Libya’ya geldiklerini söyledi.

Kagit ve esnek ambalaj ürettiklerini belirten Kaba, sunlari kaydetti:

"Libya’nin en büyük un üreticileri bizimle çalisiyor. 1, 5 ve 10 kiloluk un torbalari yapiyoruz. Son iki yildir güvenle katiliyoruz. Hiçbir sikintimiz olmuyor. Geçen yil çok olumlu bir fuar gerçeklestirdik. Bu yil da gördügüm kadariyla çok daha fazla firma katildi. En büyük müsterimiz Libya ve Cezayir."

Bugün sona erecek fuara en fazla Türkiye’den katilim oldugu, ikinci sirada ise Misir firmalarinin yer aldigi belirtildi.

Fuara Fas, Tunus, Cezayir, Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün gibi Arap ülkelerinin yani sira Italya ve Ispanya’dan da firmalar katiliyor.