Türk cerrahlar, "metaverse" destekli beyin ameliyatlarinda önemli basarilar kazandiSelma Kasap- Dünya genelinde sayili merkezde ve Türkiye'de Ibn-i Sina Hastanesinde "metaverse" evreninde görüntülemenin yapildigi beyin cerrahi operasyonlarinda basarili sonuçlar aliniyor- Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar:- "Ülkenin en iyi kliniklerinden biri olan Ibni Sina Hastanesi beyin cerrahi bölümünde yapilan bu ameliyatlarda kullanilan yüksek teknoloji üstün nitelikli akademisyenlerle b
ANKARA (AA) - Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü cerrahlari, "metaverse" evreninde görüntüleme yaparak gerçeklestirdikleri beyin tümörü ameliyatlari ile tip tarihine katki veren önemli sonuçlar aliyor.
Dünya genelinde sayili merkezde uygulanmaya baslanan ve "metaverse" evreni ile görüntüleme yapilarak gerçeklestirilen beyin cerrahi operasyonu, özel dizayn edilmis Ibn-i Sina Hastanesi ameliyathanesinde, Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Sükrü Çaglar baskanliginda gerçeklestiriliyor.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, hastanede yüksek teknolojili gözlüklerle, karma gerçeklik uygulamasi kullanilarak gerçeklestirilen beyin tümörü ameliyatini izledi.
Ameliyat sirasinda, hastalikli doku ile çevresindeki dokularin üç boyutlu görüntüsünün üst üste bindirilmesini saglayan "VR gözlükleri"ni deneyimleyen Ünüvar, sonrasinda basin mensuplarina açiklama yapti.
Cumhuriyet döneminin ilk üniversitesi Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesinde uygulanan teshis ve tedavi yöntemlerinin ileri dünya standartlarinda oldugunu ifade eden Ünüvar, ameliyathanelerin 2 yildir yenilenme sürecinde oldugunu anlatti.
Görüntülemesi sanal gerçeklik kullanilarak gerçeklestirilen beyin ameliyatinda da yüksek teknoloji kullanildigini aktaran Ünüvar, "Ülkenin en iyi kliniklerinden biri olan Ibni Sina Hastanesi beyin cerrahi bölümünde yapilan bu ameliyatlarda kullanilan yüksek teknoloji, üstün nitelikli akademisyenlerle bulusuyor." dedi.
Bu teknolojinin hastalara teshis ve tedavide önemli imkanlar getirirken ayni zamanda yeni cerrahlarin egitimine de katki verdigini anlatan Ünüvar, "Bu teknoloji kullanilarak yapilan ameliyatlarda hem egitim hem tedavi hem de teknoloji kullanimi açisindan üç önemli nokta saglanmis oluyor." diye konustu.
Üniversite yönetimi olarak akademisyenler için en iyi imkanlari sunmaya çabaladiklarini anlatan Ünüvar, ameliyatlari gerçeklestiren cerrahlara tesekkür etti.
- Ameliyatta en uygun yolu gösteriyor
Teknolojiyi üniversiteye kazandiran Prof. Dr. Sükrü Çaglar, beyin cerrahisi alaninda teshis ve tedavi alaninda en yeni imkanlari yakalamaya çalistiklarini söyledi.
Kliniklerindeki bilim insanlarinin Türkiye'de pek çok ilki gerçeklestirdigini, bunlar arasinda kendi üzerinde de emegi bulunan Prof. Dr. Gazi Yasargil'in de oldugunu anlatan Çaglar, "Onlarin en nitelikli mikrocerrahi ameliyatlarini Türkiye'ye getirmek misyonunu bize yüklemisken yeniliklerden de hiç geri durmadik. Beyin gibi son derece komplike ve pek çok yapisini hala çözemedigimiz bir dünyada ameliyatlara önce navigasyon cihazlari yardim etti. Sonrasinda tomografi esligindeki ilk ameliyatlari Yücel Kanpolat gerçeklestirdi." bilgisini verdi.
Gelinen son asamada da ameliyat sirasinda hastanin MR görüntülerinden olusturulan üç boyutlu görüntülerini karma sanal gerçeklik teknolojisi ile birlikte kullandiklarini belirten Çaglar, bu teknoloji ile yaptiklari ameliyatlari söyle anlatti:
"Beyin ameliyatlarinda en önemli hedef, sadece hastalikli dokuyu alip beynin geri kalan bölümüne zarar vermemek. Bunun için gidecegimiz en dogru yolu gösteren bu teknoloji bize iyi bir hazirlik süreci veriyor. Ameliyat sirasinda da beyindeki hastalikli doku ve damarlarin üç boyutlu görüntüsünü, özel VR gözlükleri sayesinde gerçek hastanin görüntüsü ile üst üste bindiriyoruz ve izleyecegimiz yolu daha iyi gösteriyor. Sanal gerçeklik görüntülerini ilerde hastanin birebir organlarinin içine düsürebilmeyi hedefliyoruz."
Çaglar, bu teknolojiyi kullanarak cerrahide büyük zorluklari bulunan çesitli ameliyatlari da basariyla hayata geçirdiklerini ifade ederek, "Küçük bir çocugun omurga egriligi ameliyatini bu teknoloji kullanarak gerçeklestirdik. Omurgaya yerlesen tümörün yayilimi ameliyati neredeyse imkansiz hale getirmisti. Bu teknoloji ameliyatta büyük kolaylik sagladi ve hasta en sonunda yürür vaziyete geldi." ifadelerini kullandi.
Bir basin mensubunun "metaverse" evrenindeki görüntülemelerle yapilan bu ameliyatlarin avantajlarina iliskin sorusu üzerine Çaglar, "Bu teknoloji ile beynin bize hazirladigi sürprizleri adeta bir navigasyon cihazinin yol göstermesi gibi görebiliyoruz. Böylece cerrah olarak sanki beynin içinde dolasarak hastalikli dokuyu görebilme sansi yakaliyor." dedi.
Sükrü Çaglar, kliniklerinde son olarak 50 yasindaki kadin hastaya beyin tümörü ameliyati gerçeklestirdiklerini belirterek, yeni dogan bebeklere bile en zor beyin ameliyatlarinin basarili sekilde yapilabildigini sözlerine ekledi.
- Ilk ameliyat 25 yasindaki hastaya uygulanmisti
Metaverse evreni, gerçek hayatin bilgisayar ekraninda veya sanal gerçeklik gözlükleriyle simüle edilmis hali olarak da tarif ediliyor.
Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü tarafindan Türkiye'de ilk defa karma artirilmis gerçeklik teknolojisiyle beyin tümörü ameliyati, geçen yil 25 yasindaki hastaya basariyla uygulanmisti. Bu yöntem ile yapilan ameliyatlarda, beynin çiplak gözle görülemeyen deri, kemik ve beyin zari altindaki bölgeleri, ameliyat sirasinda görünür hale getiriliyor.