Turistleri, içecegine ilaç katip soyan sanigin görüntüleri dava dosyasina girdiBasak Akbulut Yazar- Istanbul'daki tarihi yerlerde tanistigi turistlerin, içeceklerine ilaç katip bayiltarak paralarini ve banka kartlarini çaldigi gerekçesiyle hakkinda benzer suçlardan 7 ayri dava açilan sanik 8'inci davada hakim karsisina çikti - Sanigin 21 Ekim 2022'de Eminönü iskelesinde tanistigi Yeni Zelandali Peter Robert Barlow'un, içecegine masanin altinda bilinmeyen bir madde katip banka kartlarini aldigi a

Turistleri, içecegine ilaç katip soyan sanigin görüntüleri dava dosyasina girdiBasak Akbulut Yazar- Istanbul'daki tarihi yerlerde tanistigi turistlerin, içeceklerine ilaç katip bayiltarak paralarini ve banka kartlarini çaldigi gerekçesiyle hakkinda benzer suçlardan 7 ayri dava açilan sanik 8'inci davada hakim karsisina çikti
- Sanigin 21 Ekim 2022'de Eminönü iskelesinde tanistigi Yeni Zelandali Peter Robert Barlow'un, içecegine masanin altinda bilinmeyen bir madde katip banka kartlarini aldigi a

ISTANBUL (AA) - BASAK AKBULUT YAZAR - Istanbul'un turistik yerlerinde tanisip yemege çikardigi yasli ve yalniz turistlerin içeceklerine ilaç katip kendilerinden geçmelerinin ardindan cüzdanlarini çalan Tunuslu sanik Mokhles Kouakbi, hakkinda açilan 8. davada "nitelikli yagma" suçundan hakim karsisina çikti.

AA muhabirinin dava dosyalarindan derledigi bilgiye göre, 2019'da Sirkeci Polis Merkezi Amirligine farkli tarihlerde basvuran 4 turist, tanistiklari 175 santimetre boylarinda, 90 kilo agirliginda ve 40-45 yaslarindaki esmer bir kisiyle yemek yedikten sonra rahatsizlandiklarini, kendilerine geldiklerinde ise cüzdanlarinin çalindigini bildirerek sikayetçi oldu.

Güvenlik kamerasi görüntülerini inceleyen polis, turistlerin yiyeceklerine ilaç katip kendilerinden geçmelerini firsat bilerek cüzdanlarini ve telefonlarini çalan kisinin Tunus dogumlu 41 yasindaki Mokhles Kouakbi oldugunu belirledi.

Ifadeleri alinan turistlerden Lawrance William George, 25 Eylül 2019'da saat 13.00 siralarinda Gülhane Parki'nda tanistigi Kouakbi'nin teklifi üzerine restoranda yemek yediklerini ve alkol aldiklarini belirterek, hesabi ödedikten sonra gittikleri Misir Çarsisi'nda uyuya kaldigini, kendine geldiginde ise cebindeki 350 lira ile cep telefonu ve banka kartinin olmadigini fark ettigini anlatti.

Magdur turistlerden Geoffrey Edwin Langham, 29 Agustos 2019'da saat 17.30 siralarinda bir restoranda yemek yerken yanina gelen Kouakbi'nin sohbet etmeye basladigini ve birbirlerine telefon numaralarini verdiklerini söyledi.

- Ilaçla bayilan turist hastaneye kaldirildi

Kouakbi ile 2 gün sonra bir restoranda bulustuklarini ve yemek yediklerini, hesap ödendikten sonra fenalastigini, sonrasinda ambulansla hastaneye kaldirildigini belirten Langham, kendisine geldikten sonra baktigi hesap özetinde kredi kartlarindan yüksek miktarda altin alindigini ve hesaplarindan para çekildigini gördügünü aktardi.

Magdur John Edward Tovey, Sultanahmet Meydani'nda tanistigi Kouakbi'nin ikram ettigi meyve suyunu içtigini, birlikte Galata Köprüsü civarinda bir restorana gittiklerini, yemek yerken nasil oldugunu anlamadigi bir sekilde bayildigini, uyandiginda çantasinin ve Kouakbi'nin yaninda olmadigini anlatti.

Amerikali magdur Garland Keith Wilkinson da sanikla Sultanahmet Meydani'nda 9 Eylül 2019'da tanistigini, Fransiz oldugunu söyleyen Kouakbi'nin Ukrayna'daki kiz arkadasina para gönderecegini ifade ettigini, birlikte gittikleri ATM'de sorun yasayinca para çekmesini denemesini istedigini, sanigin bu sirada kartin sifresini ögrendigini dile getirdi.

Wilkinson, sanigin kendisine ikram ettigi meyve suyundan içtigini, sonrasinda Gülhane Parki'na gittiklerini, burada nasil oldugunu anlamadigi sekilde bayildigini, hastanede uyandiginda cüzdaninin çalindigini fark ettigini kaydetti. Wilkinson emniyete ayrica olay günü sanikla çektirdikleri fotografi da sundu.

- "Nitelikli hirsizlik"tan 2 yil 6 ay hapis cezasi verildi

Garland Keith Wilkinson'un dolandirilmasiyla ilgili tutuklanan Mokhles Kouakbi hakkinda "kisinin malini koruyamayacak durumda olmasindan yararlanilan hirsizlik" suçundan Istanbul Agir Ceza Mahkemesi'nde dava açildi.

Savunmasi alinan ve 16 aralik 2020'de tahliye edilen sanik Kouakbi, Wilkinson'u Rusya'dan tanidigini, Istanbul'da bulustuklarini, normalde Tunus'a gidecegini ama müsteki gelecek diye yolculugunu ertelemesinden dolayi uçak biletini de müstekinin aldigini öne sürdü.

Yapilan yargilama sonucunda mahkeme, Kouakbi'yi "nitelikli hirsizlik" suçundan 2 yil 6 ay hapse çarptirdi.

- "Bunu yapan adam çok tehlikeli çünkü ölebilirdim"

Olayin ardindan ABD'ye dönen Wilkinson AA muhabirine, su anda ABD Oklama'da yasadigini, Eylül 2019'da Sultanahmet'te kendisine yol sormasi üzerine yardimci oldugu sanigin kendisine portakal suyu ikram ettigini söyledi.

Topkapi Sarayi'nin girisinde sira oldugu için Gülhane Parki'na gitmeyi önerdigi sanikla özçekim yaptiktan sonrasini hatirlamadigini dile getiren Wilkinson, sunlari kaydetti:

"4 saat sonra hastanede uyandim. Nerede oldugumun veya ne yasadigimin farkinda degildim. Cüzdanim çalinmisti ve telefonumla pasaportum çimlerin üzerindeymis. Bir adam beni bulmus ve hastaneye getirmis, Doktorlar kalp krizi veya çarpinti yasamadigimi anlayinca ve bilincim yerine gelince taburcu etti. Sanikla çektigimiz fotograf telefonumdan silinmisti. Veri kurtarmayla geri getirip polise sunduk. Birkaç hafta sonra tutuklandi. Mahkemede ifademi verdim ve beni yerde bulan adam da ifadesini verdi. Bana bunu yapan adam çok tehlikeli çünkü ölebilirdim. 80 yasindaydim ve kalp hastaligim var, simdi 83 yasindayim, bu adamin Istanbul sokaklarinda olmamasi lazim."

- Masanin altina götürdügü içki sisesine bilinmeyen madde koydu

Bu davanin ardindan 21 Ekim 2022'de Eminönü Iskelesi'nde tanistigi Yeni Zelanda vatandasi Peter Robert Barlow'u, Karaköy'deki bir restorana götüren sanigin içecege ilaç kattigi anlar güvenlik kamerasinca kaydedildi.

Görüntülerde, Kouakbi'nin masanin altina götürdügü magdur turistin içki sisesine bilinmeyen bir madde koymasi, el çabukluguyla bu sisedeki içkiyi magdurun bardagina dökmesi, sonrasinda da turistin cüzdanini ve telefonunu alarak restorandan ayrilmasi yer aldi.

Emniyete ifade veren Barlow, sanikla kafede içki içtikten sonra kendisini Galata Köprüsü'nde yürürken buldugunu, 2 saat boyunca ne yaptigini hatirlamadigini, kendine geldiginde hesaplarindan para çekildigini fark ettigini aktardi.

Bu olaya iliskin hakkinda yeni bir dava daha açilan sanik ise savunmasinda, Barlow'un içkisine alkol orani yüksek bir içki ekledigini, magdurun istegi üzerine bunu masa altindan göstermeden yaptigini savundu.

Dava dosyasi, sanik hakkinda benzer bir suçtan devam eden yargilamanin yapildigi Istanbul Agir Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Yine bir turiste karsi isledigi "elde veya üstte tasinan esyayi özel beceri ile almak suretiyle hirsizlik" suçundan Istanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dosyasi kapsaminda 13 Aralik 2022'den beri tutuklu yargilanan sanik hakkinda halen 7 ayri mahkemede "hirsizlik", "baskasina ait banka kartini izinsiz kullanma" ve "beden bakimindan kendisini savunamayacak durumda olan kisiye karsi yagma" gibi suçlardan dava görülüyor.

Sanik hakkinda ayrica, "hirsizlik", "yagma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarindan yürütülen 4 ayri sorusturmada devam ediyor.