Tunus’ta 20 aydir kapali olan Meclisin açilis oturumuna gazetecilerin alinmamasina tepkiMehmet Akif Turan- Ulusal Gazeteciler Sendikasi Baskan Yardimcisi Emira Muhammed: - "Tunus medyasinin ve uluslararasi basin mensuplarinin parlamentoya girmesinin yasaklanmasi tam olarak skandal bir karar"

Tunus’ta 20 aydir kapali olan Meclisin açilis oturumuna gazetecilerin alinmamasina tepkiMehmet Akif Turan- Ulusal Gazeteciler Sendikasi Baskan Yardimcisi Emira Muhammed:
- "Tunus medyasinin ve uluslararasi basin mensuplarinin parlamentoya girmesinin yasaklanmasi tam olarak skandal bir karar"

TUNUS (AA) - Tunus’taki basin mensuplari, yaklasik 20 aydir kapali olan Halk Meclisinin yeniden açilis oturumuna yerli ve yabanci gazetecilerin alinmamasina tepki gösterdi.

Cumhurbaskani Kays Said'in 25 Temmuz 2021’de çalismalarini dondurdugu Tunus Halk Meclisi, erken genel seçimlerin ardindan bugün yeniden açildi.

Açilis oturumunun basina kapali gerçeklestirilmesine tepki gösteren Ulusal Gazeteciler Sendikasi Baskan Yardimcisi Emira Muhammed, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Tunus medyasinin ve uluslararasi basin mensuplarinin parlamentoya girmesinin yasaklanmasi tam olarak skandal bir karar. Bu, vatandasin bilgi alma hakkinin keyfi olarak engellenmesidir." ifadelerini kullandi.

Bu yasagi kabul etmeyeceklerini vurgulayan Muhammed, "Yasaga ragmen isimizi yapmaya devam edecegiz. Meclise girebilmek için sartlari zorlayacagiz. Sendika olarak bu isin takipçisi olmaya devam edecegiz." dedi.

Fransizca yayin yapan Le Temps gazetesi muhabiri Ziyad Dabar de Meclisin açilis oturumuna gazetecilerin alinmamasini “büyük bir talihsizlik” olarak degerlendirdi.

Islerini yapmak için geri adim atmayacaklarini belirten Dabar, "Kim gazeteciler ile kavgaya tutusmak istiyorsa onlara karsi mücadeleye devam edecegiz." diye konustu.

- Tunus’ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettigi olaganüstü kararlarla Meclisin çalismalarini dondurmus, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genisleterek yürütme organini kendine baglamisti.

Parlamento çalismalarinin dondurulmasina ragmen 30 Mart 2022'de parlamento üyelerinin çevrim içi oturum düzenlemesi üzerine Cumhurbaskani Said, Meclisi ayni gün feshetmisti.

Meclisin düzenlenecek erken genel seçimlere kadar kapali kalacagini duyuran Said'in açikladigi "siyasi krizden çikis yol haritasi" kapsaminda ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu, ardindan 17 Aralik 2022'de de erken genel seçimler yapilmisti.

Genel seçimlerin iki turunda da katilimin yüzde 11'de kalmasi, muhalefetin Cumhurbaskani Said'in mesruiyetini tartismaya açmasina neden olmustu.

Cumhurbaskani'nin kararlarinin ardindan yillardir devam eden ekonomik krizin daha da derinlestigi Tunus'ta bazi kesimler, Said'in adimlarini "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklastigini savunuyor.