Tunus muhalefetinden "Yeni parlamentoyu tanimiyoruz" açiklamasiMehmet Akif Turan- Tunus Halk Meclisi, 20 ay sonra bugün düzenlenen ilk oturumla çalismalarina basladi

Tunus muhalefetinden "Yeni parlamentoyu tanimiyoruz" açiklamasiMehmet Akif Turan- Tunus Halk Meclisi, 20 ay sonra bugün düzenlenen ilk oturumla çalismalarina basladi

TUNUS (AA) - Tunus'ta muhalefetin çati olusumu Ulusal Kurtulus Cephesi ile Nahda Hareketi, Cumhurbaskani Kays Said'in 20 ay önce çalismalarini dondurmasinin ardindan bugün yeniden açilan Tunus Halk Meclisini tanimadiklarini duyurdu.

Ulusal Kurtulus Cephesi ve Nahda Hareketi, erken genel seçimlerin ardindan bugün düzenlenen ilk oturumla çalismalarina baslayan yeni parlamentoya iliskin yazili birer açiklama yayimladi.

Ulusal Kurtulus Cephesinden yapilan açiklamada, "Darbe anayasasi ile çogunluk tarafindan boykot edilen genel seçimlerin ardindan olusan yeni parlamentoyu tanimiyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, Ulusal Kurtulus Cephesinin 2014 Anayasasi'na bagli kalacagi vurgulanarak "Ülkemizi yikima götüren iktidar ile barisçil yollarla mücadele etmeye devam edecegiz." ifadeleri kullanildi.

Nahda Hareketinden yapilan açiklamada ise su ifadelere yer verildi:

"Mesruiyetten yoksun, iktidari tekellestiren ve darbe yoluyla seçilen yeni parlamentoyu tanimayacagiz. Tunus halkini, özgür irademizle düzenlenecek erken cumhurbaskanligi ve genel seçimlerle iktidarin yeniden mesruiyetini kazanmasi için sivil ve barisçil mücadeleye davet ediyoruz."

Tunus Cumhurbaskani Said'in 25 Temmuz 2021'deki olaganüstü kararlariyla çalismalari dondurulan Tunus Halk Meclisi, erken genel seçimlerin ardindan düzenlenen ilk oturumla bugün çalismalarina baslamisti.

- Tunus’ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettigi olaganüstü kararlarla Meclisin çalismalarini dondurmus, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genisleterek yürütme organini kendine baglamisti.

Parlamento çalismalarinin dondurulmasina ragmen, 30 Mart 2022'de parlamento üyelerinin çevrim içi oturum düzenlemesi üzerine, Cumhurbaskani Said, Meclisi ayni gün feshetmisti.

Meclisin düzenlenecek erken genel seçimlere kadar kapali kalacagini duyuran Said, açikladigi "siyasi krizden çikis yol haritasi" kapsaminda ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa referandumu, ardindan 17 Aralik 2022'de de erken genel seçimler yapilmisti.

Genel seçimlerin iki turunda da katilimin yüzde 11'de kalmasi, muhalefetin Cumhurbaskani Said'in mesruiyetini tartismaya açmasina neden olmustu.

Cumhurbaskani'nin kararlarinin ardindan yillardir devam eden ekonomik krizin daha da derinlestigi Tunus'ta bazi kesimler, Said'in adimlarini "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklastigini savunuyor.