Tekfen Filarmoni Istiklal Marsi'nin bilinmeyen hikayesini sanatseverlerle bulusturacakAise Hümeyra Akgün

Tekfen Filarmoni Istiklal Marsi'nin bilinmeyen hikayesini sanatseverlerle bulusturacakAise Hümeyra Akgün

ISTANBUL (AA) - Tekfen Filarmoni Orkestrasi, Cumhuriyet'in kurulusunun 100'üncü yil dönümünü özel bir konserle kutlamaya hazirlaniyor.

Orkestradan yapilan açiklamaya göre, topluluk Istanbul ve Ankara'da verecegi "100. Yil Konseri" ile Istiklal Marsi'nin bilinmeyen hikayesini anlatacak.

Konserde, Mehmet Akif Ersoy'un güftesine beste olarak eslik etmek için 1921'de yarisan eserler arasindan 11 beste seslendirilecek.

Yüzden fazla eserin basvurdugu yarismada degerlendirmeye tabi tutulan 55 besteden 11'inin notasina ulasilarak olusturulan seçki, 25 Ekim'de CSO Ada Ankara'da, 28 Ekim'de ise Atatürk Kültür Merkezi'nde yaklasik 100 yil sonra ilk kez yeniden icra edilecek.

Sahnede 120 kisinin yer alacagi temsilde, 11 bestenin ve Istiklal Marsi'nin bilinmeyen hikayesini Yigit Sertdemir, Ceyda Düvenci ve Mert Firat anlatacak.

100. Yil Konseri'nde sef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni'ye, sef Masis Aram Gözbek yönetimindeki MAGMA Filarmoni Korosu da eslik edecek.

Konserde ayrica Ankara Operasi solist sanatçilardan tenor Faik Mansuroglu ve saz heyetini olusturacak Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan ve Ercan Irmak, mezzo soprano Sumru Agiryürüyen ile ayni sahneyi paylasacak.

- "Notalara, Mehmet Altun'un devlet ile özel arsiv ve sahaflarda yürüttügü arastirmalar sonucunda ulastik"

Tekfen Vakfi Genel Müdürü Dori Kiss Kalafat, Cumhuriyet fikrinin ve temellerinin, ilan edilmesinden çok daha öncesinde atildigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Mehmet Akif Ersoy'un siiri Meclis'te ilk okundugunda, tekrar tekrar okutulup dakikalarca alkislandigi bilgisi Meclis tutanaklarinda mevcut. Milli marsin güftesi olarak kabul edilen siir üzerine beste için açilan yarisa gönderilen eserlerin hepsinin ayri bir hikayesi var. Yüzden fazla katilim oldugu bilinen yarismada degerlendirmeye alinan 55 eser vardi. Bu eserlerden 11'inin orijinal notalarina, arastirmaci yazar Mehmet Altun'un devlet ile özel arsiv ve sahaflarda yürüttügü arastirmalar sonucunda ulastik. Ardindan eserlerin orkestra düzenlemeleri çagdas Türk müzigini basariyla temsil eden günümüz kompozitörleri tarafindan özüne sadik kalinarak hazirlandi."