Tayvan'in eski lideri Ma, kritik dönemde Çin'i ziyaret ediyorEmre Aytekin

Tayvan'in eski lideri Ma, kritik dönemde Çin'i ziyaret ediyorEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin ile egemenlik ihtilafi içindeki Tayvan'in önceki lideri Ma Ying-jeou, halefi Tsai Ing-wen'in bu hafta ABD ve Orta Amerika ülkelerine yapacagi gezi öncesinde Çin'e ziyaret gerçeklestiriyor.

Ulusal basindaki haberlere göre, Ma, yaninda üniversite ögrencileri ve ögretim üyelerinden olusan 30 kisilik heyetle Çin'in Sanghay sehrinde ulasti.

Ma ve beraberindekileri, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi ve Sanghay Parti Komitesi yetkilileri karsiladi.

Ma'nin ziyareti, Tayvan'i taniyan az sayidaki ülkeden biri olan Honduras'in dün Taipei ile diplomatik iliskilerini keserek Çin'i resmen tanidigini açiklamasinin ardindan geldi.

Eski liderin vakfi tarafindan organize edilen ziyaret, resmi nitelik tasimasa da Tsai'nin, Çin ile gerilimlerin arttigi bir dönemde Ada'ya uluslararasi ve diplomatik destegi güçlendirmeyi amaçlayan yurt disi gezisiyle ayni günlere denk gelmesi dolayisiyla siyasi açidan önem tasiyor.

Pekin yönetimi, eski liderin ziyaretini olumlu karsilarken, Tsai'nin ABD'deki temaslarina karsi birlik mesaji verme firsati olarak görüyor.

- Gezisinin siyasi amaçli olmadigini vurguladi

Ma, 7 Nisan'a kadar sürecek ziyaretinde, Ciangsu eyaletinin merkezi Nancing, Hubey eyaletinin merkezi Vuhan, Hunan eyaletinin merkezi Cangsa ile Çongçing ve Sanghay sehirlerinde temaslarda bulunacak.

Çin'de "Mezar Süpürme Günü" olarak bilinen Çingming Bayrami'nda Hunan eyaletindeki atalarinin mezarlarini ziyaret edecek Ma, Tayvan'dan ayrilirken yaptigi açiklamada, ziyaretinin Çin ile Tayvan arasinda insani etkilesimi artirmayi amaçladigi mesajini verdi.

Gezisinin siyasi amaçli olmadigini vurgulayan Ma, baskent Pekin'i ziyaret etmeyecek. Ancak Ma'nin ziyaretinin sonunda Çin'in en üst düzey istisare organi olan Halk Siyasi Danisma Konferansinin Baskani Vang Huning ile Sanghay'da bir görüsme yapacagi iddia ediliyor.

2008-2016 döneminde Tayvan'in lideri olan Ma'nin iktidari, Çin-Tayvan iliskilerinde yumusama ve yakinlasmanin hakim oldugu bir dönem olmusu.

Ma, Çin Devlet Baskani Si Cinping ile 2015'te Singapur'da görüserek, iç savasin ardindan Pekin ve Taipei arasinda lider düzeyindeki ilk bulusmayi gerçeklestirmisti.

Milliyetçi Partinin (Koumintag) eski lideri Ma, 2016 seçimlerinin ardindan iktidari Demokratik Ilerici Partinin (DPP) lideri Tsai Ing-wen'e devretmisti.

- Tsai, Orta Amerika ve ABD'yi ziyaret edecek

Tayvan'in görevdeki lideri Tsai de Ma'nin ziyareti ile ayni tarihlerde Orta ve Güney Amerika ile ABD'yi ziyaret edecek.

Tayvan'i diplomatik olarak taniyan Guatemala ve Belize'ye resmi ziyarette bulunacak olan Tsai, ziyaretlerin öncesinde ve sonrasinda ABD'ye ugrayarak temaslarda bulunacak.

New York'ta Hudson Enstitüsü ve Los Angeles'ta Ronald Reagan Kütüphanesinin düzenledigi toplantilara katilacak Tsai'nin, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy ile görüsmesi bekleniyor.

Çin'in topraklarinin parçasi oldugunu savundugu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1949'dan bu yana fiili bagimsizliga sahip bulunuyor. Çin ana karasi ile Tayvan arasinda iç savasin ardindan ortaya çikan ayrilik hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, Birlesmis Milletler ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor, kendisini taniyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliskileri kesmesini sart kosuyor.