Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 35 hava araci ve 8 gemi tespit edildiEmre Aytekin

Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 35 hava araci ve 8 gemi tespit edildiEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Tayvan Savunma Bakanligi, Çin ordusunun düzenledigi askeri tatbikatin sona erdiginin duyurulmasinin ardindan, dün aksamdan bugün sabah saatlerine kadar Ada çevresinde Çin'e ait 35 askeri hava araci ve 8 savas gemisinin tespit edildigini bildirdi.

Bakanligin açiklamasinda, 35 hava aracindan 15'inin, Tayvan Bogazi'nda taraflarin etki alanlarini sinirladigi varsayilan hava ve deniz hattini geçtigi ve Tayvan'in "Hava Savunma Tanimlama Bölgesi" (ADIZ) ilan ettigi sahada uçtugu belirtildi.

Açiklamada, 5 "SU-30", 4 "J-10", 4 "J-16" savas uçagi ile "BZK-005" tipi silahsiz dronun Tayvan Bogazi'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçtigi, "KJ-200" tipi erken uyari uçaginin ADIZ'in güneybati bölümüne uçtugu bilgisi verildi.

Uçuslar ve gemi devriyelerinin, Çin ordusunun Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ve ABD ziyaretlerinin ardindan baslattigi 3 günlük askeri tatbikatin sonlandirildiginin duyurulmasinin ardindan geldi.

Çin Halk Kurtulus Ordusunun Tayvan'in bulundugu bölgeden sorumlu Dogu Cephesi Komutanligi, 8 Nisan'da Ada çevresinde kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katildigi müsterek askeri tatbikata basladigini duyurmustu.

"Müsterek Kiliç" adi verilen askeri tatbikata, kara kuvvetlerine bagli roket bataryalari, deniz kuvvetlerine bagli savas gemileri, karada konuslu gemi savar sistemleri, hava kuvvetlerine bagli savas jetleri, kesif ve erken uyari uçaklari ile güdümlü füze sistemlerini kontrol eden birliklerin katildigi bildirilmisti.

Üç gün süren tatbikatta, 8 Nisan'da 71 hava araci ve 9 gemi, 9 Nisan'da ise 70 hava araci ve 11 gemi, 10 Nisan'da ise 91 hava araci ve 12 gemi Ada çevresinde görülmüstü.

- Tsai'nin ziyaretleri

Çin ile egemenlik ihtilafi içindeki Tayvan'in lideri Tsai, Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize'yi ziyaretleri öncesinde ve sonrasinda ABD'ye "transit geçis" gerekçesiyle gayriresmi ziyaretlerde bulunmustu.

Tayvan lideri, 30 Mart'ta New York sehrinde Hudson Enstitüsü tarafindan düzenlenen toplantiya katilmis, 5 Nisan'da da California eyaletinin Simi Valley sehrinde ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy ve partiler arasi Kongre heyetiyle görüsmüstü.

Pekin yönetimi, ziyaret nedeniyle ABD'yi protesto ederken Tsai'nin temaslarina aracilik eden iki kurulusa ve yöneticilerine yaptirim uygulayacagini bildirmisti.

Çin, ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi'nin Agustos 2022'deki ziyaretinden bu yana, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artirmis, Tayvan Bogazi'ni ayiran itibari orta çizgiyi geçtigi uçuslari düzenli hale getirmisti.

Çin'in topraklarinin parçasi oldugunu savundugu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1949'dan bu yana fiili bagimsizliga sahip bulunuyor. Çin ana karasi ile Tayvan arasinda iç savasin ardindan ortaya çikan ayrilik hala devam ediyor.

Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, Birlesmis Milletler ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor, kendisini taniyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliskileri kesmesini sart kosuyor.