TZOB Genel Baskani Bayraktar, süt üretiminin sürdürülebilirligi için tedbirler alinmasi gerektigini bildirdiHülya Ömür Uylas- "Süt fiyatlarini baskilamak yerine, yem fiyatlari kontrol altina alinmali, yetistiriciye makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temin etmenin yolu bulunmalidir"

TZOB Genel Baskani Bayraktar, süt üretiminin sürdürülebilirligi için tedbirler alinmasi gerektigini bildirdiHülya Ömür Uylas- "Süt fiyatlarini baskilamak yerine, yem fiyatlari kontrol altina alinmali, yetistiriciye makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temin etmenin yolu bulunmalidir"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, 1 Haziran Dünya Süt Günü vesilesiyle süt üretiminin sürdürülebilirligi için gerekli tedbirler alinmasi gerektigini belirterek, "Süt fiyatlarini baskilamak yerine, yem fiyatlari kontrol altina alinmali, yetistiriciye makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temin etmenin yolu bulunmalidir." ifadesini kullandi.

Bayraktar, yazili açiklamasinda, 1 Haziran'in Dünya Süt Günü olarak kutlandigini dile getirerek, artan nüfus karsisinda süt üretiminin sürdürülebilirligi için gerekli tedbirlerin alinmasi gerektigini vurguladi.

Üreticileri küstürmeden üretimin devamliliginin saglanmasi gerektigini ifade eden Bayraktar, "Bunun için süt fiyatlarini baskilamak yerine, yem fiyatlari kontrol altina alinmali, yetistiriciye makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temin etmenin yolu bulunmalidir. Süt fiyatinin sahada üretici ile sanayici arasinda belirlenmesine devam edilmelidir." degerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, üretimin sürdürülebilirligini saglamak için en az 1,5 olarak belirlenen çig süt/yem paritesinde dengeyi saglayacak tedbirler alinmasinin önemine dikkati çekerek, yetistiricinin, üretimden uzaklasmamasi için desteklenmesi gerektigini bildirdi.

- Üretici ile market arasinda en yüksek fiyat farki yüzde 316,8 ile elmada

TZOB Genel Baskani Semsi Bayraktar açiklamasinda mayis ayi üretici ile market arasindaki fiyat farklarini da degerlendirerek, söz konusu farkin yüzde 316,8 ile en fazla elmada görüldügünü bildirdi. Bayraktar, bu fiyat artisini yüzde 302,5 ile maydanoz, yüzde 210,5 ile limon, yüzde 199,9 ile kuru incir, yüzde 183,3 ile kuru üzüm, yüzde 181,3 ile kirmizi mercimegin takip ettigini kaydetti.

Mayis ayinda markette 37 ürünün 23’ünde fiyat artisi, 14’ünde fiyat düsüsü görüldügüne dikkati çeken Bayraktar, markette fiyati en fazla artan ürünün yüzde 84,8 ile havuç, fiyati en çok azalan ürünün ise yüzde 37,1 ile sivri biber oldugunu belirtti.

Ayni ayda üreticide 30 ürününün 10’unda fiyat artisi olurken, 9’unda fiyat düsüsü görüldügünü, 11 üründe ise fiyat degisimi olmadigina isaret eden Bayraktar, söyle devam etti:

"Mayista üreticide fiyati en çok düsen ürün yüzde 50,8 ile kuru sogan oldu. Kuru sogandaki fiyat düsüsünü yüzde 23,4 ile sivri biber, yüzde 22,1 ile patlican, yüzde 21,8 ile yumurta, yüzde 11,8 ile domates, yüzde 10,8 ile maydanoz izledi. Üreticide en fazla fiyat artisi yüzde 140 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artisini yüzde 114,2 ile havuç, yüzde 37,7 ile ispanak, yüzde 26,8 ile marul, yüzde 11,9 ile çilek takip etti. Limonda ve havuçta arzda yasanan daralma fiyatlarin yükselmesine yol açti. Kuru sogan arzindaki artis fiyatlarin gerilemesine sebep oldu."

- Maliyetleri karsilayacak ve makul refah payi birakacak fiyatlarin açiklanmasi bekleniyor

Bayraktar, üreticilerin basta bugday, arpa ve mercimek gibi temel ürünler olmak üzere kislik ürünlerde hasada basladigina dikkati çekerek, ekim ayindan bu yana yüksek girdi maliyetleriyle karsilasan üreticilerin borçlandigini, sikinti çektigini fakat üretimine devam ettigini aktardi.

Büyük emek harcayan üreticilerin emeginin, alin terinin karsiligini almak istedigini ifade eden Bayraktar, bu nedenle yüksek maliyetlerini karsilayacak ve kendilerine makul bir refah payi birakacak alim fiyatlarinin açiklanmasini ve ürünlerinin alinmasini bekledigini kaydetti.

Dogal afetlerin üretime etkisine de deginen Bayraktar, bazi il ve ilçelerde asiri yagis, sel, su baskini ve dolu afetinin tarimsal üretime zarar verdigine isaret etti.