TÜRKPATENT, patent, marka ve tasarim konularinda sanayicileri bilgilendirdiEnes Duran- Ankara Sanayi Odasi Baskani Seyit Ardiç: - "Yenilik üretimi ve fikri mülkiyet konusunda Ankara, 2022 Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre, tasarim basvurularinda 4 bin 548 basvuru ile 4. sirada yer aliyor"

TÜRKPATENT, patent, marka ve tasarim konularinda sanayicileri bilgilendirdiEnes Duran- Ankara Sanayi Odasi Baskani Seyit Ardiç:
- "Yenilik üretimi ve fikri mülkiyet konusunda Ankara, 2022 Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre, tasarim basvurularinda 4 bin 548 basvuru ile 4. sirada yer aliyor"

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odasi (ASO) ile Türk Patent ve Marka Kurumunun (TÜRKPATENT) isbirliginde gerçeklestirilen "TÜRKPATENT ile ASO Gündem Toplantisi"nda, Oda üyelerine, patent, marka, tasarim ve tescil süreçlerine iliskin bilgi verildi.

ASO Meclis Salonu'ndaki etkinlikte konusan, Oda Baskani Seyit Ardiç, ülkenin fikri sermayesinin artirilmasinin ve yenilik kapasitesinin gelistirilmesinin, istikrarli ekonomik büyüme ve kalkinma hedeflerinin anahtar bileseni oldugunu belirtti.

Ardiç, bu bilesenlerin özellikle sanayi sektöründe kritik önem tasidigini kaydederek, sanayi isletmeleri bünyesindeki AR-GE merkezlerinde sürdürülen teknoloji ve inovasyon faaliyetlerinin yogunlastirilmasi ve korunmasinin, Türk sanayisinin uluslararasi rekabet gücünü artirmak anlamina geldigini söyledi.

11. Kalkinma Plani'nin ana hedefleri arasinda "Istikrarli ve Güçlü Ekonomi" ile "Rekabetçi Üretim ve Verimlilik" bulunduguna isaret eden Ardiç, "Planin üretim ve verimlilik odagi, Türkiye'nin uluslararasi rekabet gücünün artirilmasi ve yüksek katma deger yaratilmasi için degerli bir perspektif sunmaktadir. Imalat sanayisinin katma degerli üretim yapabilmesi için yeniligi esas alan bir yapiya kavusturulmasi temel amaçtir." diye konustu.

Ardiç, katma degerli ve yerli üretimi güçlendirmede, milli teknoloji hamlesini basarmada, fikri mülkiyetin hukuki altyapisi ve uygulamasinin önemli oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Yenilik üretimi ve fikri mülkiyet konusunda Ankara, 2022 Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre, tasarim basvurularinda 4 bin 548 basvuru ile 4. sirada yer aliyor. Tasarim sayisi, 2019'da 2 bin 926 idi. Markada 16 bin 101, faydali modelde 502, patentte 1172 basvuru ile Ankara ülke genelinde 2. sirada yer aliyor. Geçen yil en fazla patent basvurusu yapan ilk 10 firmanin 3'ü Ankara Sanayi Odasi üyesidir. Ayrica, patent kategorisinde '2023 yilinin En'leri' arasinda 1. sirada yer alan ASELSAN ile 3. sirada yer alan TUSAS, Oda'miz üyelerindendir."

Bu veriler isiginda Ankara'nin patent, marka, tasarim ve faydali model çalismalari açisindan büyük bir potansiyele sahip oldugunu ifade eden Ardiç, Oda üyeleri ile TÜRKPATENT arasindaki isbirligini artirmayi amaçladiklarini dile getirdi.

Ardiç, bu dogrultuda, sanayicilerin sinai haklar konusunda bilinçlendirilmesine katki saglamak, yenilikçiligi, üretkenligi ve yaraticiligi tesvik ederek ulusal inovasyon sistemini güçlendirmek ve Türk sanayicisinin rekabet gücünü artirmak amaciyla, TÜRKPATENT ile ASO arasinda 2013 yilinda imzalanan çerçeve protokol kapsaminda çalismalar yürüttüklerini anlatti.

- "Avrupa'da en fazla sinai mülkiyet basvurusu alan kurumuz"

TÜRKPATENT Baskani Cemil Baspinar da paydaslarin geri bildirimlerini çok önemsediklerini kaydederek, etkinligini diger illerde de devam ettirme gayreti içerisinde olduklarini vurguladi.

Baspinar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kurumumuzun temel misyonu, rekabet gücünü artirmak. Temel olarak sehirlerimizin, üniversitelerimizin ve sanayilerimizin sinai mülkiyet kapasitesini arttirmayi hedefliyoruz. Bu olusturdugumuz ekosistem ne kadar iyi islerse Türkiye'nin sanayisi bundan büyük fayda görür. Biz hem kurum olarak kendi hizmetlerimizin kalitesini arttirmak istiyoruz ayni zamanda da Türkiye'nin etkin isleyen fikri mülkiyet ekosistemine sahip olmasini istiyoruz. Avrupa'da en fazla sinai mülkiyet basvurusu alan kurumuz. Bunu daha da gelistirmek istiyoruz."

Açilis konusmalarinin ardindan Baspinar ve TÜRKPATENT uzmanlari, etkinlige katilan ASO üyelerine, patent, marka, tasarim ve tescil süreçlerine iliskin bilgi verdi ve sorulari yanitladi.