TEKNOFEST Izmir sona erdiTezcan Ekizler- Çigli Havaalani'nda 5 gün boyunca devam eden festivalde ziyaretçiler, milli hava araçlarini yakindan tanima, aktivitelere katilma firsati buldu

TEKNOFEST Izmir sona erdiTezcan Ekizler- Çigli Havaalani'nda 5 gün boyunca devam eden festivalde ziyaretçiler, milli hava araçlarini yakindan tanima, aktivitelere katilma firsati buldu

IZMIR (AA) - Cumhuriyet'in 100. yilinda Izmir'de ilk kez düzenlenen uzay, havacilik ve teknoloji festivali TEKNOFEST, bugün yapilan etkinliklerle tamamlandi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi (T3) yürütücülügündeki organizasyon için hazirliklar aylar öncesinden yapildi.

Çigli Havaalani'nda 27 Eylül'de baslayan festival, 5 gün boyunca çok sayida bilim, kültür ve sanat etkinligine ev sahipligi yapti.

Festivale 29 Eylül'de, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan da katildi.

Kurulan stantlarda yerli ve milli teknolojinin gelismesini saglayan kurum ve kuruluslarin yani sira özel sektöre ait birçok kurum ve üniversiteler, gelistirdikleri teknolojileri Izmirlilere tanitma sansi buldu.

Alanda sergilenen Gökbey Helikopteri, Bayraktar Akinci, Kizilelma, TB3 gibi hava araçlarinin önünde ziyaretçiler hatira fotograflari çektirdi.

Festival boyunca Türk Yildizlari ve SOLOTÜRK ekiplerinin yani sira Türk Silahli Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlügü, Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanliklari envanterinde yer alan helikopter ve diger hava araçlariyla pilotlar gökyüzünde heyecan verici gösterilere imza atti.

Festivalde, dikey rüzgar tünelinden günes gözlemine, uzay temali çocuk parki gibi pek çok aktivite yapildi, bilim atölyeleri düzenlendi.

Binlerce ziyaretçiyi agirlayan festival, özellikle hafta sonu yogun ilgi gördü. Alana gelmek isteyenler uzun araç kuyruklari olusturdu.

- AA, standiyla TEKNOFEST'te yer aldi

Anadolu Ajansi (AA) 9. kez global iletisim ortagi oldugu organizasyona iliskin gelismeleri anbean aktardi.

Festival alaninda kurulan AA standinda basta gençler olmak üzere ziyaretçiler, muhabirligi deneyimledi. Kamera karsisina geçen ziyaretçiler, AA mikrofonuyla sunum yapti.

- Yarismalar

Festival kapsaminda "Turizm Teknolojileri ve Oyun" "Çevre, Enerji ve Iklim Teknolojileri", "Engelsiz Yasam Teknolojileri" ve "Saglik ve Iyi Yasam Teknolojileri" alanlarinda girisim yarismasi düzenlendi. Dereceye giren projelere yaklasik 10 milyon liralik destek saglandi.

Ülke genelindeki Deneyap Teknoloji Atölyesi ögrencilerinin katilimiyla "Makeathon" ve "Fikir Maratonu" yarismalari da düzenlendi.

Festivalin kapanis töreni bugün, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Selçuk Bayraktar'in katilimiyla gerçeklestirildi.

- Cumhuriyet'in 100. yilinda 3. festival

Türkiye'de milli teknolojinin gelistirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kurulusun paydasligiyla düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek havacilik, uzay ve teknoloji festivali olan organizasyonun ilki 2018'de Istanbul'da düzenlenmisti.

Festival 2019 ve 2021'de yine Istanbul'da, 2020'de Gaziantep'te, 2022'de Samsun ve Azerbaycan'in baskenti Bakü'de gerçeklestirilmisti.

Bu yil, Cumhuriyet'in 100'üncü yili dolayisiyla üç büyük sehirde düzenlenmesi karari alinan festivalin Istanbul etabi 27 Nisan-1 Mayis'ta, Ankara etabi 30 Agustos-3 Eylül'de yapilmisti.