TCMB'nin resmi rezerv varliklari subatta 117,4 milyar dolar olduDuhan Degirmenci

TCMB'nin resmi rezerv varliklari subatta 117,4 milyar dolar olduDuhan Degirmenci

ISTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) resmi rezerv varliklari, subatta bir önceki aya göre yüzde 6,3 azalarak 117,4 milyar dolara geriledi.

TCMB tarafindan, Subat 2023 dönemine iliskin "Uluslararasi Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelismeleri" verileri yayimlandi.

Buna göre, resmi rezerv varliklari subatta bir önceki aya kiyasla yüzde 6,3 azalarak 117,4 milyar dolara geriledi. Ayni dönemde döviz varliklari yüzde 8,7 azalarak 61,3 milyar dolara, altin cinsinden rezerv varliklari da yüzde 3,8 azalisla 48,7 milyar dolara geriledi.

Vadesine 1 yil veya daha az kalmis Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasinin önceden belirlenmis döviz çikislari (döviz kredileri, menkul kiymetler ve mevduat islemlerinden dogan yükümlülükler) subatta bir önceki aya göre yüzde 5,2 artarak 34,3 milyar dolar seviyesinde gerçeklesti. Bu tutarin 27,5 milyar dolari anapara, 6,8 milyar dolari faizden olustu.

Ayni dönemde, Merkez Bankasinin yurt içi ve yurt disi yerlesik bankalarla yaptigi finansal türev islemlerinden kaynaklanan net döviz ve altin yükümlülükleri yaklasik 62,3 milyar dolar düzeyinde gerçeklesirken, bu tutarin 33,2 milyar dolari bir ay vadeli olarak kayitlara geçti.

Sarta bagli döviz çikislari, 1 yil içinde ödenecek Hazine garantili dis borçlar ile diger yükümlülüklerden (döviz ve altin cinsinden zorunlu karsiliklar bloke hesabi ve akreditifler) olustu. Söz konusu yükümlülükler subatta bir önceki aya göre yüzde 3,6 azalarak 52 milyar dolara geriledi.??????