TCMB Banka Kredileri Egilim Anketi yayimlandiMurat Aslan- Ankete göre, 2023'ün ilk çeyreginde yurt içi fonlama kosullarindaki sikilasma yönlü seyir zayiflarken, yurt disi fonlama kosullarindaki sikilasma yönlü seyir güçlendi- Yilin ikinci çeyreginde, yurt içi ve yurt disi fonlama kosullarinda sikilasmanin devam etmesi bekleniyor

TCMB Banka Kredileri Egilim Anketi yayimlandiMurat Aslan- Ankete göre, 2023'ün ilk çeyreginde yurt içi fonlama kosullarindaki sikilasma yönlü seyir zayiflarken, yurt disi fonlama kosullarindaki sikilasma yönlü seyir güçlendi- Yilin ikinci çeyreginde, yurt içi ve yurt disi fonlama kosullarinda sikilasmanin devam etmesi bekleniyor

ISTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Banka Kredileri Egilim Anketi'nde, bankalarin yilin üçüncü çeyreginde yurt içi fonlama ve yurt disi fonlama kosullarinda sikilasmanin devam etmesini beklendigi bildirildi.

TCMB'nin bankalarin 2023'ün ilk çeyregine iliskin degerlendirmeleri ile ikinci çeyregine iliskin beklentilerini içeren "Banka Kredileri Egilim Anketi" yayimlandi.

Ankete göre, 2023'ün birinci çeyreginde, bankalarin genel olarak isletmelere kullandirdiklari kredilere uyguladiklari standartlardaki sikilasma yönlü seyir, beklentilerle uyumlu sekilde zayiflayarak devam etti.

Alt kirilimlar incelendiginde, büyük isletmelere verilen krediler ile uzun vadeli kredilere uygulanan standartlardaki sikilasma seyrinde zayiflama görülürken, yabanci para cinsinden açilan kredilere uygulanan standartlardaki sikilasma yönlü seyir yerini gevsemeye birakti.

Yilin ikinci çeyregi için bankalarin beklentisi, genel olarak isletmelere verilen kredilere uygulanan standartlarin temelde ayni kalacagi yönünde oldu. Yilin ilk çeyreginde, konut kredi türünde uygulanan standartlardaki sikilasma seyri zayiflarken, tasit ve diger bireysel kredi türlerine uygulanan standartlarda sikilasma basladi.

Yilin ikinci çeyregi için beklenti, tüm bireysel kredi türlerinde standartlardaki sikilasmanin devam edecegi yönünde oldu.

- Kredi talepleri

Genel olarak isletmelere verilen kredilere olan talepteki azalis, yilin ilk çeyreginde yerini artisa birakti. Alt kirilimlar incelendiginde, küçük ve orta ölçekli isletmelere verilen krediler, kisa vadeli krediler ve Türk Lirasi cinsinden açilan kredilere olan talepteki artis yönlü seyir güçlenirken, büyük isletmelere verilen krediler ve yabanci para cinsinden açilan kredilere olan talepteki azalis yönlü seyir zayifladi. Uzun vadeli kredilere olan talepteki azalis yönlü seyir ise yerini artisa birakti.

2023'ün ikinci çeyregi için beklenti, genel olarak isletmelere verilen kredilere olan talepteki artisin güçlenerek devam edecegi yönünde olustu. Yilin ilk çeyreginde konut kredi talebindeki artis devam etti, tasit kredi talebindeki azalis yönlü seyir yerini artisa, diger bireysel kredi talebindeki artis ise yerini azalisa birakti.

Bu yilin ikinci çeyregi için beklenti, konut ve tasit kredilerine olan talepte artisin, diger bireysel kredi türlerine olan talepte ise azalisin devam edecegi yönünde oldu.

- Kredi kosul ve kurallari

Isletmelere kullandirilan kredilere uygulanan kosul ve kurallara bakildiginda, ortalama krediler ve daha riskli krediler üzerindeki kar marjlarindaki azalis yönlü seyir yerini artisa birakti.

Bireysel kredilere uygulanan kosul ve kurallar incelendiginde, ortalama ve daha riskli krediler üzerindeki kar marjinin konut kredilerinde artirilirken, tasit kredilerinde azaltildigi görüldü.

- Fonlama kosullari

Bankalarin fon saglama imkânlarinin gelisimi incelendiginde, 2023'ün ilk çeyreginde yurt içi fonlama kosullarindaki sikilasma yönlü seyir zayiflarken, yurt disi fonlama kosullarindaki sikilasma yönlü seyir güçlendi.

Yilin ikinci çeyreginde, yurt içi ve yurt disi fonlama kosullarinda sikilasmanin devam etmesi bekleniyor.