TBMM Genel Kurulu'nda uluslararasi anlasmalara iliskin 3 kanun teklifi kabul edildiDuygu Yener,Ertugrul Subasi

TBMM Genel Kurulu'nda uluslararasi anlasmalara iliskin 3 kanun teklifi kabul edildiDuygu Yener,Ertugrul Subasi

TBMM (AA) - Uluslararasi anlasmalara dair 3 kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Genel Kurul'da, Dünya Ticaret Örgütünü Kuran Marakes Anlasmasini Tadil Eden Protokol ve Protokolün Eki Balikçilik Sübvansiyonlari Anlasmasinin Onaylanmasinin Uygun Bulunduguna Dair Kanun Teklifi, Spitsbergen ile Ilgili Olarak 9 Subat 1920 Tarihinde Paris'te Imzalanan Antlasmaya Katilmamizin Uygun Bulunduguna Dair Kanun Teklifi, Hükümetlerarasi Kuru Limanlar Anlasmasinin Onaylanmasinin Uygun Bulunduguna Dair Kanun Teklifi görüsüldü.

Saadet Partisi Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, görüsmelerde söz alarak yaptigi konusmada, balikçiligin Türkiye'nin önemli geçim kaynaklarindan biri oldugunu söyledi.

Türkiye'de balik üretim ve tüketiminin, olmasi gerekenin altinda bulundugunu kaydeden Torun, balikçilik sektörünün özellikle büyük denizlere açilma konusunda zayif oldugunu, okyanuslarda avlanma konusunun gelistirilmesi gerektigini dile getirdi.

Torun, "Bölgemizde yani Karadeniz ve Akdeniz'de avlanmak degil, artik dünyanin her yerinde yapilan anlasmalarla elbette kaçak olarak degil, balikçilik yapmalari ve ülkeye gelir kazandirmalari gerekmektedir. Dis politika süphesiz basta ülkelerin ve milletlerin menfaati, sonrasinda tüm insanligin ortak degerlerinin yasanmasi amaçlariyla yürütülen süreçler olmalidir." ifadesini kullandi.

IYI Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkes Tas ise üç tarafi denizlerle çevrili olan Türkiye'de balikçiligin önemli bir is kolu ve gelir kaynagi olmasi gerekirken, hak ettigi noktada olmadigini, bunun içi atilmasi gerekli birçok adimin oldugunu kaydetti.

Tas, Türkiye'yi tüketen ve tükenen degil; üreten, büyüyen, kazanan yapmanin birinci öncelik olmasi gerektigini vurguladi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de dis politikaya deginerek, "Dis politikada birçok hata yapiliyor ve maalesef bu konularda da gereken önlemleri almaktan uzaksiniz. Biz, Türkiye'nin dis politikada diger ülkelerle arasindaki sorunlari gidermesinden, diyalogu artirmasindan yanayiz ama maalesef sizin zaman zaman anlamsiz sekilde baristiginizi, anlamsiz sekilde de kavga ettiginizi görüyoruz. Çünkü sizin asil meseleniz iç politikadir, meydanlara oynamaktir ve dis politikayi da iç politikanin bir enstrümani olarak kullanmaktir." sözlerini sarf etti.

Yesil Sol Parti Istanbul Milletvekili Özgül Saki ise Istanbul hakkinda konusmak istedigini belirterek, rant odakli yikim projelerinin kenti adim adim yasanmaz hale getirdigini ileri sürdü.

Çok az saganakta bile artik kent merkezinde ölümlü seller yasandigini söyleyen Saki, "Ayrica, bütün bir kent adeta bir santiye halinde. En son basina yansiyan haberlerde görmüssünüzdür, en fazla isçi cinayetlerinin oldugu yer Istanbul. 'Mega proje' diye adlandirdiklari projelerle bir bütün olarak kent yikim kenti haline getirildi." dedi.

Istanbul bu mega projelerle tahrip edilirken ismi bilinen sirketlere rant olarak sunuldugunu iddia eden Saki, bu projelerin hepsinin yerle bir edilmesini ve yasamin esit, özgür biçimde yeniden kurulmasini istedi.

Görüsmelerin tamamlanmasinin ardindan kanun teklifleri kabul edildi.

Meclis Baskanvekili Bekir Bozdag, birlesimi yarin saat 14.00'de toplanmak üzere kapatti.