TBMM Genel Kurulunda Kamu Denetçiligi Kurumu 2022-2021 Raporlari görüsüldüIsmail Çimen,Gazi Nogay- TBMM Dilekçe Komisyonu Baskani Mihrimah Belma Satir: - "Tavsiye kararlarina uyma orani memnuniyet vericidir. Zira yüzde 20 ile baslayan uyum orani 4 kat artarak yüzde 80 seviyelerine ulasmistir" - CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi: - "Kurumun faaliyetlerini iktidara dayandirmasi bu yönüyle güvenilirligini ve itibarini düsürüyor" - MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak: - "Yenikapi

TBMM Genel Kurulunda Kamu Denetçiligi Kurumu 2022-2021 Raporlari görüsüldüIsmail Çimen,Gazi Nogay- TBMM Dilekçe Komisyonu Baskani Mihrimah Belma Satir:
- "Tavsiye kararlarina uyma orani memnuniyet vericidir. Zira yüzde 20 ile baslayan uyum orani 4 kat artarak yüzde 80 seviyelerine ulasmistir"
- CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi:
- "Kurumun faaliyetlerini iktidara dayandirmasi bu yönüyle güvenilirligini ve itibarini düsürüyor"
- MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak:
- "Yenikapi

TBMM (AA) - TBMM Dilekçe Komisyonu Baskani ve AK Parti Istanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satir, Kamu Denetçiligi Kurumunun tavsiye kararlarina uyma oraninin memnuniyet verici oldugunu belirterek, "Zira yüzde 20 ile baslayan uyum orani 4 kat artarak yüzde 80 seviyelerine ulasmistir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2022 ve 2021 Yili Kamu Denetçiligi Kurumu (KDK) Raporu Hakkinda Dilekçe Komisyonu ile Insan Haklarini Inceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu görüsüldü.

IYI Parti grubu adina konusan Mersin Milletvekili Behiç Çelik, KDK'nin 2010'da yapilan Anayasa degisikligi ile birlikte TBMM'ye bagli anayasal bir kurum olarak düzenlendigini animsatti.

Faaliyetlerine 2012 yilinda baslayan KDK'ye yönelik genel beklentinin, resmi makamlar karsisinda vatandasin yaninda durmasi, onlardan gelen talep ile sikayetleri dinlemesi ve gerekli girisimlerde bulunmasi yönünde oldugunu anlatan Çelik, Kurumda, kurulusundan itibaren devam eden bazi sorun ve aksakliklarin devam ettigini ileri sürdü. Çelik, "Genel anlamda KDK'nin beklenenin altinda bir performans sergiledigini ifade etmek isterim. Hak arama kültürünün korunmasi ve gelistirilmesinden bahsederken KDK'nin AKP eliyle partizanlastirildigini görüyoruz. Yöneticilerin tarafsizligi konusundaki süpheler bir türlü giderilememistir. Her yil benzer elestirileri yapmamiza ragmen degisim adina harekete geçilemiyor, geçilmiyor. Bu kabul edilebilir bir durum degildir." ifadelerini kullandi.

- "Kamunun vicdani durumundaki en önemli kurumlardan birisi"

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi ile önemini artiran, kökünü tarihten alan KDK'nin, kamunun vicdani durumundaki en önemli kurumlardan birisi oldugunu söyledi.

KDK'ye 2022 yilinda 17 bin 816 basvurunun yapildigini, bu sayinin 2021'de 18 bin 843 oldugunu belirten Taytak, Kurumun vatandas ile devlet arasinda köprü görevini üstlenirken devletin usullerinin eksikligini de kapatmak açisindan önemli rol üstlendigini aktardi.

Geçen ay dünya tarihinin en aci veren depremlerinden birisinin yasandigini animsatan Taytak, 11 ilden 13 milyon vatandasin dogrudan etkilendigi depremin, tüm milletin yüreginde unutulmayacak izler biraktigini dile getirdi.

Türk milletinin yeniden küllerinden dogacagini, yaralari saracagini, acilari birlik ve beraberlik içinde dindirecegini vurgulayan Taytak, "Bütün dünyanin gözünün önünde yeniden Türk mucizesini Allah'in izniyle yasayacagiz." dedi.

Taytak, yasanan afetlerin yaralari sarilirken yalan siyasetini siar edinmis, toplumsal birlik ve beraberlige düsman siyasetçiler ve sosyal medyacilarin ortaya çiktigini söyledi.

Türk milletinin zorluklar karsisindaki ferasetinin dünya tarafindan görüldügünün altini çizen Taytak, söyle devam etti:

"Bu süreçte vatani müdafaa gibi deprem bölgesine akin edenleri, is makinesini oraya yetistirmeye çalisan soförlerimizi ve daha birçok fedakar insanlarimizi gördük. Buna karsi 'Antakya Baraji patladi.' diye kaos çikarmaya çalisanlari, 'Hiç bu kadar aciz kalmadik.' diye ellerindeki kahvelerle ofislerinde kombinin derecesini artirirken devleti kötüleyenleri de gördük. Yaralar sarilirken, çadirlar, konteynerler kurulurken, hemen arkasindan yikilan binalarin yerine yenilerinin temeli atilirken bundan rahatsiz olan ve depremzedelerimizi karamsarliga sürükleyenleri de gördük. Yürütülen çalismalara 'seçim yatirimi' diyen zihniyetlere sahit olduk. Yenikapi ruhuyla beraber Türk milletinin kalbinde kurulan Cumhur Ittifaki baska ittifaklar gibi proje ittifaki degildir. Cumhur Ittifaki birliktir, beraberliktir, azimdir, inançtir. Türk milletinin umudu her seyden önemlisi bir gönül birlikteligidir."

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüstü Tiryaki, KDK'nin kararlarini hala uygulamayan kurum ve kuruluslarin oldugunu, bu durumun bir sekilde düzeltilmesi gerektigini söyledi.

Tiryaki, "Hala KDK'nin kararlarini yerine getirmeyen idareler var. Yargiya intikal etmis konular KDK'ye basvurunun önünde bir engel olarak görülmemelidir. Umarim önümüzdeki dönemde bu konuda bir yasa degisikligi yapilir." diye konustu.

- "KDK'nin bagimsiz kisilerden olusmasi gerekir"

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, KDK'nin bagimsiz bir kurum olarak güçlü bir yapiya kavusmasini önemsediklerini söyledi.

Bütün kurumlar gibi KDK'nin gücünün zayiflatildigini öne süren Hakverdi, gelinen noktada ne kadar hakli olduklarinin anlasildigini kaydetti.

Kurumun, özellikle yolsuzlukla mücadelede etkin rol almasi gerektigini dile getiren Hakverdi, "Özellikle KDK'nin bagimsiz kisilerden olusmasi ve yolsuzlukla müdahalede etkin rol almasi gerekir. Itirazimiz, kuruldugundan beri bagimsizliginin tesis edilememesidir. Kurumun faaliyetlerini iktidara dayandirmasi, bu yönüyle güvenilirligini ve itibarini düsürüyor. Çünkü bagimsizligini hala elde edemedi. Sayin basdenetçi ve denetçilerimizin siyasetin göbeginden gelmesi itirazimizi tekrar tekrar yenilemek durumunda kaliyoruz." ifadelerini kullandi.

- "En fazla basvurunun Istanbul, Ankara ve Izmir'den geldigi görülmektedir"

TBMM Dilekçe Komisyonu Baskani ve AK Parti Istanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satir ise KDK'nin, idarenin eylem ve islemleriyle tutum ve davranislarina iliskin sikayetler hakkinda yürüttügü çalismalar ve önerileri içeren raporlari 2013'ten itibaren her yil düzenli sekilde komisyona sundugunu söyledi.

Yillar itibariyla basvuru sayisindaki artisla baglantili olarak alinan karar sayisinda da artis gözlemlendigini dile getiren Satir, "Tavsiye kararlarina uyma orani memnuniyet vericidir. Zira yüzde 20 ile baslayan uyum orani 4 kat artarak yüzde 80 seviyelerine ulasmistir." dedi.

Türkiye'de yasayan herkesin idarenin isleyisine iliskin sikayetinin, iyi yönetisim ilkeleri çerçevesinde kamu hizmetlerinin gelistirilmesine hizmet ettigine dikkati çeken Satir, hukuka ve hakkaniyete uygunlugun tesisi için gayret eden ve yanlistan dönme erdemini gösteren idarelere tesekkür etti.

Dilekçe Komisyonunun çalismalari hakkinda da bilgi veren Satir, komisyonun asil görevinin, anayasal dilekçe hakkinin kullanilmasi kapsaminda vatandaslar ve Türkiye'de yerlesik yabancilar tarafindan TBMM'ye gönderilen dilek ve sikayetleri incelemek oldugunu belirtti. Satir, 26'nci yasama döneminde gelen toplam basvuru sayisi 16 bin 28 iken, bugün itibariyla bunun 27 bin 602'ye ulastigini, ortalama günlük dilekçe sayisinin 16 oldugunu kaydetti.

Komisyona basta e-dilekçe sistemi olmak üzere postayla, elden, faks ya da milletvekilleri ve kurumlar üzerinden dilekçeler geldigini aktaran Satir, söyle devam etti:

"Dilekçe sahiplerinin cinsiyetlerine bakildiginda erkeklerin önde geldigini görmekteyiz. En fazla basvurunun Istanbul, Ankara ve Izmir'den geldigi görülmektedir. Dilekçelerin konulariysa ülke gündemiyle paralellik arz etmektedir. 26'nci yasama döneminde, kamuda çalisan engelli ya da engelli yakini bulunan isçiler için, memurlara taninan bazi haklarin verilmesi hakkinda, araç muayene istasyonlarinda muayene ücreti ödeme sekli, nadir hastaliklar nedeniyle özürlü saglik raporunda engellilik orani degerlendirmesinde yasanan magduriyetler, gida bankaciligi uygulamasi, FOREX uygulamasi, evlilik ve izdivaç programlarinin aile kurumuna olumsuz etkileri, sehir merkezlerindeki islek caddelerin trafik sorunlari, mesleki egitim kapsaminda staj gören ögrencilere ücret ödenmesi sorunlariyla ilgili alt komisyon marifetleriyle çalismalar yürütülmüstür. Bu dönemde ise obeziteyle mücadele yöntemleri ve cerrahi uygulamalardaki malpraktis iddialari, devre mülk ve devre tatil sektöründe yasanan magduriyetler, ön ödemeli gayrimenkul satislarinda yasanan sorunlar komisyonumuzda ayrintili bir sekilde ele alinmis, ilgili bakanlik, kurum ve kuruluslardan bilgiler alinmis ve ihtiyaç halinde yerinde incelemeler yapilarak yogun bir tempoyla çalisilmistir."

KDK 2022 ile 2021 raporlarinin görüsülmesinden sonra Meclis Baskanvekili Celal Adan, birlesimi 20 Mart Pazartesi saat 14.00'te toplanmak üzere kapatti.