TBMM Genel KuruluSeval Ocak,Gazi Nogay- Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Konseyinin Kurulmasina Iliskin Nahçivan Anlasmasi'nda degisiklik öngören protokolün onaylanmasini uygun bulan teklif kabul edildi

TBMM Genel KuruluSeval Ocak,Gazi Nogay- Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Konseyinin Kurulmasina Iliskin Nahçivan Anlasmasi'nda degisiklik öngören protokolün onaylanmasini uygun bulan teklif kabul edildi

TBMM (AA) - Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Konseyinin Kurulmasina Iliskin Nahçivan Anlasmasinda Degisiklik Yapilmasina Dair Protokol'ün Onaylanmasinin Uygun Bulunduguna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Genel Kurulda, teklif üzerinde Saadet Partisi Grubu adina söz alan Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, Konseyde Türkiye'nin bulunmasinin çok önemli oldugunu söyledi.

Konseyin bu halklar arasinda ortak bir iletisim dili olarak Türkçenin yayginlasmasi konusunda elinden geleni yapmasi gerektigini vurgulayan Torun, "Sadece Azerbaycan degil Türkmenistan, Özbekistan, Kirgizistan, Kazakistan gibi ülkelerle de Türkçenin ortak bir dil olmasi, ortak kültürel kaynasma açisindan önemlidir." diye konustu.

Zengezur Koridoru'nun bir an önce ulasima açilmasinin, Türkiye'nin Türk dünyasiyla olan baglantisinin da en kisa zamanda kurulmasinin elzem oldugunu belirten Torun, öte yandan Disisleri Bakanliginin, Türkiye sinirina yakin bir noktadaki Ermenistan'in Metsamor Nükleer Santrali'nin kapatilmasina yönelik girisimini desteklediklerini bildirdi.

Torun, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yasayan Uygur Türklerine yönelik olumsuz uygulamalarinin uzun süredir devam ettigini belirterek, "Türkiye'nin öncülügünde bir gözlemci heyet, kararlilikla tüm Uygur bölgesini ziyaret ederek insan haklari ihlallerini rapor etmeli, devletleri ve uluslararasi kuruluslari bu noktada bir kamuoyu olusturmaya davet ederek Çin karsisinda sert bir tutum alinmalidir." görüsünü bildirdi.

Türkiye'nin genel menfaatlerine göre yürütülen ve iç politikaya alet edilmeyen, ülke menfaatleri için kullanilan milli bir dis politikanin sürdürülmesini istediklerini söyleyen Torun, "Disisleri Bakanindan bu konuda umutluyuz. Insallah, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin milli bir dis politika uygulamasi konusunda, kurumsal kapasitenin kullanilmasi ve kisisel politikalardan kurumsala geçis konusunda adim atacagindan umutluyuz." dedi.

- "Artik bir siginma degil, istila halini almistir"

IYI Parti Grubu adina konusan Antalya Milletvekili Ugur Poyraz da Türk milletinin, tarihin her döneminde mazluma kucak açtigini, Suriye'de ve çevresindeki diger çatismalarda da daima bu ahlaki ve tarihi sorumlulukla davrandigini, tüm dünyanin sirt çevirdigi bu insanlara gösterdigi misafirperverlikle herkesin takdirini kazandigini anlatti.

"Bu tavrin, Türkiye'yi bir yamali bohçaya çevirip suçun, siddetin etnik ve dini çatismalarin kaynar kazanina atmak isteyenlere bir bahane olamayacagini" söyleyen Poyraz, "Bu sosyoloji ve siyaset mühendisligine karsi uyanik ve tavizsiz olmak zorundayiz. Ülkemize, karadan yürüyüs, denizden çikarma ve hatta imkan olsa havadan indirmeyle yapilan kontrolsüz giris sayisi artik bir siginma degil istila halini almistir." ifadelerini kullandi.

Poyraz, IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener hakkindaki bir davada 2019 yilinda gizlilik karari alindigini belirterek, "Gizlilik kararinin konuldugu günden geçtigimiz günlerde Meral Aksener ile ilgili kovusturmaya yer olmadigina dair karar verilene kadar, yani 4 yilda bu dosyaya tek bir sayfa belge girmiyor. Neyin gizlilik karari bu? O yüzden bugün hukuku kendimize temel almazsak hukukla adaleti insa etme kararliligini ortaya koymazsak bugün ne burada ortaya koydugumuz yasama faaliyetinin ne de bu itibariyla övünmeye çalistigimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ne iç kamuoyunda ne de uluslararasi kamuoyunda itibarini saglayabiliriz." ifadelerini kullandi.

- "AB her yönden Türkiye'ye muhtaç"

Teklif üzerinde MHP Grubu adina konusan Kayseri Milletvekili Ismail Özdemir ise partisinin bu teklife olumlu yönde oy verecegini bildirdi.

Türkiye'nin AB üyeligi konusunda alternatifsiz olmadigini belirten Özdemir, "Türkiye illaki AB'ye üye olmaya mecbur degildir fakat AB her yönden Türkiye'ye muhtaç haldedir." degerlendirmesinde bulundu.

MHP'li Özdemir, Filistin meselesinin arzu edilen seviyede olumlu bir sekilde ilerleme ihtimaline kavusmasinin basarilmasi halinde bölgesel barisin tesisi anlaminda önemli bir firsatin yakalanmis olabilecegini söyleyerek, "Suriye'de yasanan iç savasin siyasi olarak çözüme kavusmasi ve yerlerinden edilen Suriyelilerin geri dönmeleriyle beraber bu ülkedeki normallesmenin tesisi de bu bölgedeki barisin önemli konu basliklarindan bir tanesi olacaktir." seklinde konustu.

Özdemir, Zengezur Koridoru'nun önemine isaret ederek, "Zengezur Koridoru'nun hayat bulmasiyla Türkiye, kuzey güney ve dogu bati akslariyla dünyanin en stratejik konumuna sahip olacak, var olan potansiyelini daha ileri bir seviyeye ulastiracaktir. Böylelikle Karadeniz, Dogu Akdeniz, Hazar Denizi ve Basra Körfezi küresel baris ve istikrarin tesisi anlaminda en kiymetli alan haline gelirken, Türkiye bu sartlarda merkez bir ülke olacaktir." dedi.

Isveç'in NATO'ya üyeligi konusunda Türkiye'ye verilen ancak henüz yerine getirilmeyen sözler bulundugunu anlatan Özdemir, sunlari kaydetti:

"Bu ülkede yüce kitabimiz Kur'an-i Kerim'e yönelik defalarca kez yapilan saygisizligi da elbette ki yok sayamayiz. Türkiye kendisine yönelik dayatmalari sineye çekecek bir ülke degildir, bunu Türkiye'yi müttefik olarak gördügünü ifade eden ülkelerin her seyden evvel iyi anlamasi lazimdir. Açikça ifade etmek isteriz ki NATO'nun açik kapi politikasinin maksat ve mahiyeti bizim milli bekamizdan, egemenlik haklarimizdan, iç ve dis güvenlik mülahazalarindan daha mühim olamayacaktir. Müttefiklikten dem vuranlarin ayrica PKK/PYD ile FETÖ terör örgütüne verdiklerini destegi tamamen kesmeleri, Türkiye'nin beklentilerini eksiksiz olarak karsilamalari elzemdir."

Yesil Sol Parti Diyarbakir Milletvekili Cengiz Çandar da temel özgürlüklerin korunabildigi, güvence altina alinabildigi, ifade özgürlügünün saglandigi ve gazetecilerin türlü gerekçelerle cezaevlerine konulmadigi bir Türkiye'nin herkesin özlemi ve TBMM'nin yerine getirmesi gereken ödev olmasi gerektigini söyledi.

Kayyum uygulamasinin Meclisin 28. Yasama Döneminde son bulmasi, siddetin ve her türlü terör tehdidinin sona ermesi ve baris ortaminin saglanmasi gerektigini anlatan Çandar, ayrica acilen, halkin belini büken ekonomik sorunlarin üstesinden gelinmesine ihtiyaç oldugunu dile getirdi.

- "CHP, Isveç'in NATO üyeligine de TBMM'de destek verecektir"

CHP Istanbul Milletvekili Namik Tan, görüsülen uluslararasi anlasmayla ilgili bir muhalefet serhleri bulunmadigini ancak yillardir sorunlu sekilde yürütülen dis politika ve bunun Türkiye'nin uluslararasi itibarinda yarattigi tahribata serh düstüklerini söyledi.

Iktidarin dis politikadaki yanlislarinin artik sadece devleti degil vatandaslarin günlük hayatini da olumsuz etkiledigini savunan Tan, Türkiye'deki demokratik rejimin ugradigi agir tahribat sonrasi birçok insanin kendi vataninda yasama istegi ve iradesini kaybettigini öne sürdü. Tan, "Artan iltica basvurulari yüzünden de çok sayida ülke, vatandasimiza yönelik vize rejimlerini siklastirdi. Bu durum nedeniyle egitim ve ticaret gibi önemli amaçlarla yurt disina çikmak isteyen on binlerce vatandasimizin vize basvurusu reddediliyor." ifadelerini kullandi.

Türkiye'nin uzunca bir süredir firtinali bir denizde rotasini kaybetmis gemi görüntüsü verdigini dile getiren Namik Tan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Dis politikada kararlar, tek bir kisi ya da zümrenin ideolojik gündemine göre degil kurumsal akla ve geleneksel dis politika ilkelerine uygun olarak TBMM'de partiler üstü bir anlayisla alinir. Bu nedenle CHP, Türkiye'nin mesru taleplerinin Isveç'le diyalog yoluyla çözülmesinin, Türkiye'nin uzun vadeli çikarlari için yararli olacagina inanmaktadir. O yüzden Finlandiya'nin NATO üyeligine onay verdigi gibi Isveç'in üyeligine de TBMM'de destek verecektir."

- "Kibris Türk Devleti taninacaktir"

Teklifin maddeleri üzerinde partisi adina söz alan AK Parti Istanbul Milletvekili Samil Ayrim da "21 yildir iktidarda olan bir partinin dis politikada hiçbir sey yapmadigini söylemek, ülke gündeminin disinda olup, baska bir ülkede yasamakla es degerdir. Bugün Birlesmis Milletler Genel Kurulu'nda 'Dünya 5'ten büyüktür' diyen, 'Daha adil bir düzen mümkündür' diyen birisine tesekkür etmemek mümkün degil. Ben kabul edemem." dedi.

CHP Istanbul Milletvekili Namik Tan'a tepki gösteren Ayrim, "Kendisi 'Isveç'in NATO üyeligine olumlu oy verecegiz' dedi. Ya kardesim daha gelmemis, bir gelsin. Diyalog yollarini niye kapatiyorsunuz? Böyle bir diplomasi olabilir mi? Bunu kabul etmek mümkün degil." diye konustu.

Ayrim, Türk Devletleri Teskilati'nin artik uluslararasi alanda taninan, faaliyetleri dikkatle izlenen ve üçüncü ülkelerin isbirligi içinde olmak istedigi bir teskilat haline geldigini vurguladi.

Samil Ayrim, Karabag Savasinda Türkiye'nin Azerbaycan'in yaninda yer almasinin ve bu savasin kazanilmasinin Türk Devletleri Teskilati'na büyük bir güven getirdigine dikkati çekti.

Kibris Türk Devleti'nin de taninacagina inandigini ifade eden Ayrim, "Iste dis politikada geldigimiz yer, iste AK Parti'nin getirdigi nokta. Bunu alkislamayacagiz da ne yapacagiz. Yapilan güzel seyleri de anlatmak lazim." diye konustu.

Görüsmelerin ardindan yapilan oylamada teklif kabul edildi.

TBMM Baskanvekili Bekir Bozdag, teklifin kabul edilmesinin ardindan birlesimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapatti.