TBMM Genel Kurulu toplandi Aynur Ekiz,Kemal Karadag- Saadet Partili milletvekillerinin, parti gruplari için Genel Kurulda yer verilmedigini belirterek komisyon siralarina oturmalari üzerine tartisma yasandi

TBMM Genel Kurulu toplandi Aynur Ekiz,Kemal Karadag- Saadet Partili milletvekillerinin, parti gruplari için Genel Kurulda yer verilmedigini belirterek komisyon siralarina oturmalari üzerine tartisma yasandi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu, Meclis Baskanvekili Bekir Bozdag baskanliginda toplandi.

Bozdag, milletvekillerine gündem disi söz vermeden önce Saadet Partisi milletvekilleri komisyon siralarina oturarak, gruplarina Genel Kurul salonunda yer verilmemesini protesto etti.

Saadet Partisi milletvekilleri, gruplarina Genel Kurul salonunda yer verilene kadar Meclis'in çalismalarina ara vermesini istedi.

Saadet Partisi ve AK Parti milletvekilleri arasinda TBMM Genel Kurul salonundaki oturma düzeni konusunda tartisma yasandi.

Saadet Partisi Grup Baskani Selçuk Özdag, 6 Temmuz'da Saadet Partisi Grubunun kuruldugunu hatirlatarak, diger parti gruplarinin hangi hakki varsa partisine de bu haklarin verilmesi gerektigini söyledi.

TBMM Baskani Numan Kurtulmus'un 1 Ekim'e kadar Saadet Partisinin Genel Kuruldaki yerinin belli olacagini söyledigini hatirlatan Özdag, Meclisin çalismalarina basladigi 1 Ekim günü; Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in ve yabanci misyon seflerinin oldugu, terör saldirisinin yasandigi bir günde bu konuyu gündeme getirmek istemediklerini anlatti.

Sali gününe kadar Meclis'in tatil edilmesi taleplerini yineleyen Özdag, usul tartismasi açilmasini istedi.

TBMM Baskanvekili Bozdag, yeni bir siyasi parti grubu kurulmasi nedeniyle Genel Kurul oturma düzeninde bir degisiklik yapilmasi ihtiyacinin hasil oldugunu, Saadet Partisi Grubuna düsen Baskanlik Divani üyeligi için 3 Ekim'de seçim yapildigini, bugün Baskanlik Divani toplantisinda oturma düzeni konusunda bir komisyon kuruldugunu ifade etti.

Komisyonun bir karar alarak Baskanlik Divanina iletecegini belirten Bozdag, komisyon siralarinda oturan Saadet Partisi milletvekillerinden, milletvekili siralarina geçmelerini istedi.

Bozdag, Içtüzügün kendisine gruplarin oturma düzenini degistirme hakki vermediginin altini çizdi.

Bozdag, Saadet Partisinin talebi üzerine usul tartismasi açti.

- "Komisyon siralarina oturmak dogru bir yaklasim degil"

Saadet Partisi Grup Baskanvekili Isa Mesih Sahin, TBMM Baskanvekili Bozdag'dan bu konuya bugün için geçici bir çözüm bulmasini ya da Meclis'in çalismalarina ara vermesini istedi.

CHP Grup Baskanvekili Ali Mahir Basarir, "Burada adaleti saglayamiyorsak bu Meclisin bir ayibidir. Içtüzük çalismasi yapacakmisiz, demokratik bir içtüzük getirecekmisiz; daha bu Içtüzüge göre burada grup kuran bir partiye yer veremiyoruz. Bu nasil olacak?" ifadesini kullandi.

AK Parti Grup Baskanvekili Leyla Sahin Usta, Saadet Partisi milletvekillerinin oturma düzeni konusundaki taleplerinin hakli bir talep oldugunu ancak komisyon siralarina oturmanin dogru bir yaklasim olmadigini ifade etti.

Bu isin çözümü için bugün bir komisyon kuruldugunu hatirlatan Usta, "Burada bu tartismanin yapilmasinin ve sizin komisyon siralarinda oturmanizin Meclisin çalismalarini engellediginin farkindayiz. Vatandasimiz bize Mecliste milletvekillerimiz çalissin diye oy verdi. Biz bu sorumlulugumuzu ihmal edemeyiz." diye konustu.

Usta, bir yer tartismasi yüzünden Meclisin çalismalarina ara vermesinin dogru olmayacagini ifade etti.

TBMM Baskanvekili Bozdag da konusmalarin ardindan komisyonun kararinin beklenecegini belirterek, grup baskanvekillerini istisareye davet etti.

Bozdag, verdigi aranin ardindan üç milletvekiline gündem disi söz vererek Genel Kurul çalismalarina devam etti.

TBMM Genel Kurul salonundaki oturma düzeninin belirlenmesinin de görüsüldügü Baskanlik Divaninin bugünkü toplantisinda, bu konuya çözüm bulmak üzere tüm parti gruplarindan idare amirlerinin yer alacagi geçici bir komisyon kurulmasi kararlastirilmisti.