Suudi Arabistan ve Umman'dan vatandaslarina Marburg virüsünün görüldügü ülkelere seyahat uyarisiMahmut Geldi- Afrika ülkeleri Ekvator Ginesi ve Tanzanya'da ölümcüllük orani yüksek Marburg virüsüne rastlanmisti

Suudi Arabistan ve Umman'dan vatandaslarina Marburg virüsünün görüldügü ülkelere seyahat uyarisiMahmut Geldi- Afrika ülkeleri Ekvator Ginesi ve Tanzanya'da ölümcüllük orani yüksek Marburg virüsüne rastlanmisti

ISTANBUL (AA) - Suudi Arabistan ve Umman, Marburg virüsünün görüldügü Afrika ülkeleri Tanzanya ve Ekvator Ginesi'ne ziyaret konusunda vatandaslarini uyardi.

Ülkenin resmi ajansi SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Halk Sagligi Kurumu, Tanzanya ve Ekvator Ginesi'nde Marburg virüsü salgini görüldügüne dikkati çekti.

Kurum, Suudi Arabistan vatandaslarina, Marburg virüsü salgini kontrol altina alincaya kadar bu ülkelere gitmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Suudi Arabistan Halk Sagligi Kurumu, Tanzanya ve Ekvator Ginesi'nde bulunan Suud vatandaslarina da bu ülkelerdeki saglik makamlarinin uyarilarina uymalari çagrisi yapti.

Umman Saglik Bakanligi da Tanzanya ve Ekvator Ginesi'nde görülen Marburg virüsünü konusunda bir açiklama yayimladi.

Marburg virüsünün yüzde 60-80 oraninda bulasici oldugu vurgulanan açiklamada, Umman vatandaslarina zorunlu bir durum olmadigi sürece Tanzanya ve Ekvator Ginesi'ne gitmemeleri çagrisinda bulunuldu.

Ekvator Ginesi'nde ilk kez 14 Subat'ta Marburg vakasi tespit edilmisti. Tanzanya ise ilk Marburg virüsü vakasini 21 Mart'ta dogrulamisti.

- Marburg virüsü

Marburg virüsü, ilk kez 1967'de Almanya'nin Marburg kentindeki laboratuvarda tespit edildi.

Meyve yarasalari araciligiyla bulasan Marburg virüsü, insanlar arasinda da enfekte kisilerin vücut sivilari veya temasi yoluyla yayiliyor. Enfekte kisilerde yüksek ates, siddetli bas agrisi, halsizlik, istifra gibi belirtiler aniden ortaya çikiyor ve birçok hastada 7 günde siddetli hemorajik belirtiler gelisiyor.

Asisi ya da özel bir tedavisi olmayan Marburg virüsünde ölüm orani yüzde 90'a kadar çikabiliyor.

Angola'da 2005'teki salginda Marburg virüsünün bulastigi 252 kisinin yüzde 90'i hayatini kaybetmisti.