Suriye muhalefeti, Israil güçlerinin Mescid-i Aksa baskinini kinadiEthem Emre Özcan

Suriye muhalefeti, Israil güçlerinin Mescid-i Aksa baskinini kinadiEthem Emre Özcan

ANKARA (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Israil güçlerinin isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskini kinadi.

Suriye muhalefetinin çati kurulusu SMDK, yaptigi yazili açiklamada, Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleyen Israil'e tepki gösterdi.

Israil güçlerinin yaptigi baskinin uluslararasi hukuka aykiri bir eylem olduguna dikkat çekilen açiklamada, "Isgalci Israil güçlerinin en son Mescid-i Aksa'ya baskin yaparak Filistinli kardeslerimize yönelik sürdürdügü ihlalleri kiniyoruz. Kardes Filistin halkinin mesru haklarini destekliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, Filistin halkinin haklarinin garanti altina alinmasi ve siddetin son bulmasi için uluslararasi toplumun harekete geçmesi gerektigine vurgu yapildi.

- Ne olmustu?

Fanatik Yahudi yerlesimcilerin Pesah Bayrami nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleme ve burada kurban kesme çagrilari üzerine gece teravih namazinin ardindan bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kible Mescidi'ne siginmisti.

Israil güçleri, sahur vaktinde Aksa'ya düzenledigi baskin sirasinda, Kible Mescidi'ne siginanlara siddet kullanarak müdahale edip kutsal mabedi savas alanina çevirmisti. Israil güçlerinin baskini sabah namazinin ardindan da devam etmisti.

Baskinlarda, Kible Mescidi'ne siginan 350'den fazla kisi gözaltina alinmisti.

Israil polisinin Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskinin ardindan abluka altindaki Gazze Seridi'nden Israil yönüne roketler atilmisti.

Israil ordu sözcülügünden yapilan açiklamada, Sderot kenti yönüne bes roket atildigi, bunlardan dördünün hava savunma sistemleri tarafindan imha edildigi, bir roketin de açik araziye düstügü belirtilmisti.

Israil uçaklari, roketlere karsilik Gazze Seridi'nin batisinda iki noktaya hava saldirisi düzenlemisti.