Sudan'in baskenti Hartum'daki 4 hapishanede tutulan mahkumlar firar ettiAhmed Satti,Ömer Erdem

Sudan'in baskenti Hartum'daki 4 hapishanede tutulan mahkumlar firar ettiAhmed Satti,Ömer Erdem

HARTUM (AA) - Sudan'in baskenti Hartum'daki 4 hapishanede mahkumlar, disaridan destek alarak firar etti.

Yerel basinda yer alan haberlerde, baskent Hartum'daki 4 hapishaneden firar oldugu kaydedildi.

Devrik Cumhurbaskani Ömer el-Besir ve rejiminin çogunun bulundugu Bahri bölgesindeki Kober Hapishanesinin önünde çatismalar yasandigi belirtildi.

Besir'in askeri hastanede oldugu iddia ediliyor.

Hapishanelerin bulundugu muhitlerde sokaklarda tek tip mahkum kiyafetlilerin yürüdügü görüntüler sosyal medyada viral oldu.

Ülkede çatisan taraflardan Sudan ordusu ve paramiliter Hizli Destek Kuvvetleri (HDK), baskentin batisindaki Umdurman bölgesinde bulunan el-Huda hapishanesinin basilmasi ve mahkumlarin serbest birakilmasiyla ilgili karsilikli suçlamalarda bulundu.

Ayrica Hartum'un güneyindeki Soba cezaevinden ve Umdurman'daki kadin cezaevinden binlerce mahkumun açliktan ölmemeleri için serbest birakildiklari ileri sürüldü.

HDK'den yapilan açiklamada, Kober Hapishanesi mahkumlarinin tahliyesi olarak nitelendirilen olayda ordu suçlanarak, "Savasin basindan ve sonrasindaki yansimalardan, darbe liderliginin ve asirilik yanlilarinin ülkedeki hükümet sistemini eski haline getirerek zamanin çarkini geri döndürmek istedikleri açikti." ifadesi kullanildi.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile paramiliter güç HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Disisleri Bakanligi, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in, orduyla çatisan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karsi isyanci güç ilan edilmesi karari aldigini, bu esasa göre davranilacagini bildirmisti.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ise baskent Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan'dan bu yana çatismalarda 459 kisinin hayatini kaybettigini, 4 bin 071 kisinin yaralandigini duyurdu.