Sudan'daki çatismalar 5. gününe girerken ilan edilen ateskese uyulmuyorAhmed Satti- Sudan Ordu Sözcüsü Nebil Abdullah:- "Isyancilarin vatandaslari taciz ederek yagmalama ve hirsizlik yapmasi, ateskesin uygulanmasini imkansiz hale getirdi"

Sudan'daki çatismalar 5. gününe girerken ilan edilen ateskese uyulmuyorAhmed Satti- Sudan Ordu Sözcüsü Nebil Abdullah:- "Isyancilarin vatandaslari taciz ederek yagmalama ve hirsizlik yapmasi, ateskesin uygulanmasini imkansiz hale getirdi"

HARTUM (AA) - Sudan'da ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasindaki çatismalar, uluslararasi toplumun ateskes çagrisina ragmen devam ediyor.

Baskent Hartum'daki ordu genel komutanligi ve Cumhurbaskanligi Sarayi çevresinden silah sesleri gelirken çatisma bölgelerinden yogun duman yükseliyor. Kent sakinleri de sehirden kaçmaya çalisiyor.

Ordu Sözcüsü Nebil Abdullah, devlet televizyonunda yaptigi açiklamada, "Uluslararasi toplum 24 saatlik ateskes önerisi sundu ve Silahli Kuvvetler bu öneriyi hemen kabul etti. Isyanci milisler ateskese uymadi ve vatandaslari taciz etmeye devam etti." dedi.

Abdullah, sözlerini söyle sürdürdü:

"Isyancilarin vatandaslari taciz ederek yagmalama ve hirsizlik yapmasi, ateskesin uygulanmasini imkansiz hale getirdi. Vatandaslarimizin bunlara maruz kalmasini görüp müdahale etmememiz ve sessiz kalmamiz mümkün degildi. Isyancilarin medyasi, bizim ateskese uymadigimizi savunuyor. Biz ateskesi reddetmedik ama onlarin ateskesin gereksinimlerini yerine getirmelerini sart kostuk, bu da olmadi. Ülkedeki güvenligi saglamaya devam edecegiz."

HDK liderlerinin birlikleri üzerinde kontrolü olmadigini belirten Abdullah, "Sehir çeteleri gibi davraniyorlar. Insanlarin hayatlarini tehlikeye atan isler yapiyorlar." diye konustu.

- 24 saatlik ateskes ilan edildi

Sudan Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, dün CNN'e yaptigi açiklamada, uluslararasi toplumdan gelen çagrilara yanit olarak yerel saatle 18.00'den itibaren 24 saat ateskese uyacaklarini belirtmisti.

HDK komutani Muhammed Hamdan Dagalu da ABD Disisleri Bakani Antony Blinken'in 24 saatlik ateskes önerisini kabul ettiklerini açiklamisti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum'da ve çesitli sehirlerde, 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Disisleri Bakanligi, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in, orduyla çatisan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karsi isyanci güç ilan edilmesi karari aldigini ve bu esasa göre davranilacagini bildirmisti.

Dünya Saglik Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'da devam eden çatismalar nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisinin 270'e yükseldigini bildirmisti.