Suç gelirlerinin önlenmesi amaciyla tüzel kisilerde de uzaktan kimlik tespiti yapilabilecekDeniz Çiçek Palabiyik

Suç gelirlerinin önlenmesi amaciyla tüzel kisilerde de uzaktan kimlik tespiti yapilabilecekDeniz Çiçek Palabiyik

ANKARA (AA) - Ticaret siciline kayitli tüzel kisilerle sürekli is iliskisi tesisinde müsteri kimliginin dogrulanmasi amaciyla uzaktan kimlik tespiti yöntemleri kullanilabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan hazirlanan, Suç Gelirlerinin Aklanmasinin ve Terörün Finansmaninin Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Yönetmelik, suç gelirlerinin aklanmasinin ve terörün finansmaninin önlenmesi amaciyla yükümlüler ve yükümlülüklere uyumun denetimi, gümrük idaresine açiklama yapilmasi ve diger tedbirlere iliskin usul ve esaslari düzenliyor.

Düzenlemeyle yönetmeligin gerçek kisilerde uzaktan kimlik tespitine iliskin maddesine, ticaret siciline kayitli tüzel kisiler de dahil edildi.

Buna göre, yükümlünün asli faaliyet alani ile ilgili mevzuatta müsteri ile yüz yüze gelinmeksizin kimliginin dogrulanmasina imkan verecek yöntemlerle sözlesme kurulmasina cevaz verilmis olmasi halinde, gerçek kisi veya ticaret siciline kayitli tüzel kisilerle sürekli is iliskisi tesisinde müsteri kimliginin dogrulanmasi amaciyla uzaktan kimlik tespiti yöntemleri kullanilabilecek. Bakanlik, uzaktan kimlik tespitinde müsteriye iliskin esaslar, uygulanacak yöntemler ve müsterinin taninmasi kapsamindaki diger tedbirler ile uzaktan kimlik tespiti yapilabilecek diger islem türlerini yükümlüler itibariyla belirlemeye yetkili olacak.