Sigorta pazari, 2023'ün ocak-temmuz döneminde yüzde 131,2 büyüdüGökhan Yildiz- Sigortam.net Üst Yöneticisi Bora Uludüz: - "Dünyada sigorta penetrasyon orani ortalama yüzde 7,2, Bati Avrupa ülkelerinde ise yüzde 9-10 seviyelerinde seyrederken, toplam ölçek olarak bakildiginda Türkiye'de sigorta alaninda üretilen primin Gayri Safi Yurt Içi Hasila'ya orani yüzde 2,2 seviyesinde"
ISTANBUL (AA) - Sigortam.net Üst Yöneticisi (CEO) Bora Uludüz, dünyada sigorta penetrasyon oraninin ortalama yüzde 7,2, Bati Avrupa ülkelerinde ise yüzde 9-10 seviyelerinde seyrederken, toplam ölçek olarak bakildiginda Türkiye'de sigorta alaninda üretilen primin Gayri Safi Yurt Içi Hasila'ya oraninin yüzde 2,2 seviyesinde oldugunu bildirdi.
Sigortam.net'den yapilan açiklamaya göre, Türkiye'de sigorta sektörü hizli büyümesini sürdürüyor. Türkiye Sigorta Birligi (TSB) tarafindan paylasilan verilere göre, sigorta pazarinda, 2023'ün ocak-temmuz döneminde 248,1 milyar TL prim üretildi, geçen yilin ayni dönemine göre pazar yüzde 131,2 büyüdü. Bununla beraber, penetrasyon dünya genelinde gelisen ülkelere kiyasla henüz istenen seviyeye ulasmis durumda degil.
Açiklamada görüslerine yer verilen Sigortam.net CEO'su Uludüz, "Dünyada sigorta penetrasyon orani ortalama yüzde 7,2, Bati Avrupa ülkelerinde ise yüzde 9-10 seviyelerinde seyrederken, toplam ölçek olarak bakildiginda Türkiye'de sigorta alaninda üretilen primin Gayri Safi Yurt Içi Hasila'ya orani yüzde 2,2 seviyesinde." ifadelerini kullandi.
Uludüz, benzer milli gelire sahip ülkelerle kiyaslandiginda da Türkiye'de hala düsük seviyelerde olundugunu, bu verilerden yola çikarak ülkede sigortaciligin, potansiyelinin yalnizca dörtte biri büyüklükte faaliyet gösterdigini aktararak, sunlari kaydetti:
"Bu raporda sigorta bilincinin tabana yayilmasinin önemini açikça görüyoruz. Yüksek sigorta oranlarina sahip olmak bireysel güvenceyi artiracagi gibi kaldiraç etkisiyle ülkemizin ve toplumun ekonomik dayanikliligini da artiracaktir. Rapor bize karmasik rakamsal analizlerle penetrasyon artisinin milli gelirimize ciddi katkilar saglayacagi projeksiyonunu sunuyor ama biliyorsunuz Sigortam.net olarak bizim isimiz karmasik konulari netlestirmek. Dolayisiyla formülü net olarak ortaya koyalim, sigorta bilinci arttikça milli gelirimiz de artacaktir.
Türkiye'nin ilk ve lider dijital sigortacilik platformu olarak 23 yillik tecrübemiz, bize ülkemizde sigorta bilincinin artmasi için öncelikle güven kavraminin altini sektör olarak doldurmamiz gerektigini gösteriyor. Sigortam.net bu anlamda önemli bir avantaja sahip. Yalnizca bir sigorta sirketi degil, ayni zamanda bir teknoloji sirketi olarak müsterimiz için daha dogru ürün önerilerinde bulunma, daha iyi fiyatlamalar sunma, kisisellestirilmis ve dolayisiyla güvenilir bir deneyim yasatma imkanimiz var. Donanim disi dijital ürün ve hizmetler sunan sirketler nasil kendilerini 'donanim+' olarak tanimliyorlarsa aslinda Sigortam.net'i de 'sigorta+' olarak konumlandirmak mümkün."
Sigorta sektöründeki tüm paydaslarin yasamlarini kolaylastiracak ve risklerini en aza indirecek inovatif çözümleri teknolojik altyapiyla gerçeklestirebildiklerini belirten Uludüz, teknoloji yatirimlari sayesinde müsterilerine yapay zeka ile temellendirilmis hizli, basit ve kisisellestirilmis bir deneyim sunduklarini, bunu satis sonrasi hizmet performanslariyla desteklediklerini ifade etti.
"Müsterinin Sampiyonu' olma vizyonumuz ise sac ayaginin üçüncü ve en önemli parçasini olusturuyor." degerlendirmesini yapan Uludüz, 12. Sigorta Haftasi'nin bu yilki temasi olan deprem ve dogal afetlere hazirlikta sigorta sektörünün önemi konusuna da dikkati çekti.
Uludüz, "6 Subat depremi ve ardindan yasadigimiz büyük sel felaketleri, sigorta bilincinin önemini çok aci bir sekilde bir kez daha ortaya koydu. Halk olarak artik sigortayi dogal afetlere hazirligin çok önemli bir parçasi olarak görmeyi ögrenmemiz gerekiyor. 150 milyar dolar olarak tahmin edilen deprem hasar maliyetine karsilik zorunlu deprem ve diger sigortalar kapsaminda bugüne kadar yapilan ödeme yalnizca 2,1 milyar dolar düzeyinde. Bunun nedeni de sigortalilik oraninin düsük olusu." görüslerini bildirdi.