Sanayiciden ilçe bazli tesvik verilmesi talebiElif Ferhan Yesilyurt- Istanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi Baskani Ahmet Öksüz: - "Devletimiz iller bazinda tesvik paketlerini devreye aliyor. Ancak devletin kaynaklari sonsuz degil. Bu yüzden tesviklerin il bazli degil, ilçe bazli verilmesinde yarar var" - "Deprem bölgelerinde asgari ücretin isverene olan toplam maliyetinin, yani 11 bin 759 TL'nin dogrudan çalisana verilmesi uygun olacaktir. Hizli bir sekilde barinma probleminin d

Sanayiciden ilçe bazli tesvik verilmesi talebiElif Ferhan Yesilyurt- Istanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi Baskani Ahmet Öksüz:
- "Devletimiz iller bazinda tesvik paketlerini devreye aliyor. Ancak devletin kaynaklari sonsuz degil. Bu yüzden tesviklerin il bazli degil, ilçe bazli verilmesinde yarar var"
- "Deprem bölgelerinde asgari ücretin isverene olan toplam maliyetinin, yani 11 bin 759 TL'nin dogrudan çalisana verilmesi uygun olacaktir. Hizli bir sekilde barinma probleminin d

ISTANBUL (AA) - Istanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi (ITHIB) Baskani Ahmet Öksüz, devletin iller bazinda tesvik paketlerini devreye aldigini belirterek, "Ancak devletin kaynaklari sonsuz degil. Bu yüzden tesviklerin il bazli degil, ilçe bazli verilmesinde yarar var." ifadesini kullandi.

ITHIB'den yapilan açiklamaya göre, 6 Subat'ta yasanan deprem felaketinin ardindan tüm Türkiye yaralari sarmak için tek yürek oldu. Milyonlarca kisinin etkilendigi depremin üzerinden bir aydan fazla süre geçerken, bölgedeki yardim faaliyetleri ve çalismalar devam ediyor. Diger taraftan sanayici ve üreticiler de üretime geçmek için çalismalarini sürdürüyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen ITHIB Baskani Öksüz, tekstil sektörünün kalbi konumundaki Kahramanmaras'ta sanayi ve üretim tesislerinin yüzde 95'inin zarar gördügünü belirtti.

Kahramanmarasli sanayiciler olarak yeniden ayaga kalkmak, üretimi devam ettirmek için devletten tesvik ve destek beklediklerini aktaran Öksüz, "Devletimiz bu noktada iller bazinda tesvik paketlerini devreye aliyor. Ancak devletin kaynaklari sonsuz degil. Bu yüzden tesviklerin il bazli degil, ilçe bazli verilmesinde yarar var. Örnegin, Kahramanmaras'ta 11 ilçe var. Bunlarin 9'u depremde zarar gördü. Iste bu yüzden ilçe bazli tesvik sistemi diyoruz." ifadelerini kullandi.

- Asgari ücret için 11 bin 759 TL önerisi

Ahmet Öksüz, Kahramanmaras'in bir tekstil sehri oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Kahramanmaras, tekstilde ara mal üretiyor. Türkiye'deki konfeksiyon ve hazir giyim sektörünün yaptigi üretimin yüzde 50'si Kahramanmaras'a dayaniyor. Yani Kahramanmaras'tan alinan ürünle üretim yapiliyor. Tekstil ve hazir giyim sektörünün 2022 ihracati da 30 milyar dolar seviyelerinde. Yani sehrimiz çok kritik bir konumda. Birçok yabanci markaya da ürün tedarik ediliyor. Iste bu yüzden tesviklerin ve desteklerin dogru kullanilmasi çok büyük önem tasiyor. Depremden etkilenen tüm iller arasinda bulunan sanayi tesisleri hesaba katildiginda zarar görenlerin yüzde 90'i Kahramanmaras'ta bulunuyor. O yüzden sanayi tesislerine ilçe bazli olarak özel kararlarin alinmasi sart.

Sehrimiz büyük göç verdi. Nitelikli is gücümüzü kaybettik. Bu yüzden deprem bölgelerinde asgari ücretin isverene olan toplam maliyetinin, yani 11 bin 759 TL’nin dogrudan çalisana verilmesi uygun olacaktir. Hizli bir sekilde barinma probleminin de çözülmesi gerekiyor. Böylece çalisanlarimizi geri döndürebiliriz. Ayrica, sanayicilerin kredi ödemeleri ve çekleri noktasinda da adimlar atilmali. Mümkünse kredi borçlari faizsiz ertelenmeli ya da politika faizi ile uzun dönemli ertelenmeli."

- "Sanayiciler olarak sehrimize bagliyiz"

Kahramanmaras Ticaret ve Sanayi Odasi Meclis Baskani ve Kipas Holding Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Hanefi Öksüz de Kahramanmaras'in tekstil sanayisinde özellikle ana ham madde, iplik dokuma ve boya alanlarinda Türkiye üretiminin yarisini karsiladigini bildirdi.

Kahramanmaras'in tekstil ihracatinin da yarisini karsiladigina isaret eden Öksüz, su degerlendirmelerde bulundu:

"Yasanan deprem felaketlerinde sanayi tesislerimiz çok büyük zarar gördü. Sehrin sanayicileri olarak sehrimize bagliyiz. Sehrimizi yeniden ayaga kaldiracagiz. Yatirimlari buraya yaptik, yine buraya yapacagiz. Ancak burada sanayicinin tek basina kaldiramayacagi büyük bir yük var. Bu noktada devletimizden ilçe bazli destek ve tesvik bekliyoruz. Il bazli verilecek tesviklere ne güç ne de kaynak yeter. Sehrimizde 15 bin bagimsiz bölüm yikildi. Sanayi tesisleri büyük zarar gördü. Bundan sonra da Kahramanmaras'in destege ihtiyaci var."

Öksüz, sehrin büyük bir kisminin göç ettigini animsatarak, kalifiye çalisanlarin baska illere gittigini, bu çalisanlarin ancak sanayinin çalismasi ve verilecek tesviklerle geri dönebilecegini vurguladi.

- "6’nci bölge tesviklerinden eski yatirimlarin da yararlanmasini istiyoruz"

Kahramanmaras Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Buluntu da Kahramanmaras'ta üretim tesislerinin yüzde 95'inin hasar aldigini aktardi.

Sehirde 5 organize sanayi bölgesinde 1.000'e yakin büyük sanayi, 29 bin esnafin oldugunu bildiren Buluntu, "Agir sanayiyi besleyen küçük sanayimizde 2 bin 500 is yerimiz bulunuyor. 1.500'ü hasar gördü. Bakircilar, alüminyumcular, çelikçiler herkes yara aldi. Insanlarimiz kurtarabildikleri makineleriyle baska sehre göç ediyor. Iste bu yüzden tüm gruplari kapsayan ilçe bazli destek verilmesi çok önemli. Depremden etkilenen iller 6. bölge destek kapsamina alindi. Ancak bu yeni yatirimlar için geçerli. Halihazirda faaliyette olan ve depremden etkilenen tesisler bu tesvikten yararlanamiyor. Önce bu tesislerimiz ayaga kaldirilmali. 'Sonra yeni yatirimlari düsünelim' diyoruz. Talebimizi yetkililere ilettik." ifadelerini kullandi.

Buluntu, 6. bölge tesviklerinden eski yatirimlarin da yararlanmasini istediklerini aktararak, "Asil yapilmasi gereken ise 5084 sayili tesvik yasasinin güncellenmesi ve ilçe bazli uygulanmasi. Eger bu olursa enerjide yüzde 40'a kadar destek verilmis oluyor. Yer tahsisi, SGK ödemeleri, makinelerle ilgili imkanlar, gümrük muafiyeti gibi avantajlar sunuluyor. Deprem bölgelerindeki sanayicilerin ihtiyaci bu." degerlendirmesinde bulundu.