Samsun'da kamu hastanesinde "Holep" yöntemiyle prostat ameliyati yapildiVeysel Altun- Samsun Üniversitesi Tip Fakültesi Egitim ve Arastirma Hastanesi Üroloji Klinigi Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Kemal Atilla: - "Holep (Lazerle prostat ameliyati) yöntemiyle prostat ameliyati özel merkezlerde yapiliyordu, il genelinde ilk kez kamu hastanesinde bu yöntemle ameliyat yaptik"

Samsun'da kamu hastanesinde "Holep" yöntemiyle prostat ameliyati yapildiVeysel Altun- Samsun Üniversitesi Tip Fakültesi Egitim ve Arastirma Hastanesi Üroloji Klinigi Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Kemal Atilla:
- "Holep (Lazerle prostat ameliyati) yöntemiyle prostat ameliyati özel merkezlerde yapiliyordu, il genelinde ilk kez kamu hastanesinde bu yöntemle ameliyat yaptik"

SAMSUN (AA) - Samsun Üniversitesi Tip Fakültesi Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde prostat ameliyatlarinda uygulanmaya baslanan Holep (lazerle prostat ameliyati) yöntemiyle hastalar kisa sürede sagligina kavusacak.

Kentte 2021 yilinda Samsun Üniversitesi ile ortak kullanimi konusunda protokol imzalanan Egitim ve Arastirma Hastanesinin üroloji kliniginin egitim sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Kemal Atilla, AA muhabirine yaptigi açiklamada, hastanelerine alinan cihazla Holep yöntemiyle prostat ameliyati yaptiklarini söyledi.

Oldukça hizli ve konforlu bir iyilesme sürecine sahip olan Holep yönteminin kapali prostat ameliyatlarinda kullanildigini belirten Atilla, diger ameliyat yöntemlerine göre Holep yönteminin hem daha iyi sonuç verdigini hem de hastalarin ameliyat sonrasinda iyilesme süresinin kisa oldugunu vurguladi.

Holep yöntemiyle prostat ameliyatlarinin kentte özel hastanelerde yapildigina isaret eden Atilla, "Holep (Lazerle prostat ameliyati) yöntemiyle prostat ameliyati özel merkezlerde yapiliyordu, il genelinde ilk kez kamu hastanesinde bu yöntemle ameliyat yaptik. Holep ameliyati holmium lazerle yapilan bir ameliyat. Diger prostat ameliyatlarindan farki açik prostat yöntemi ile es deger bir sonuç vermesi hastaya çünkü prostatin bütün dokulari çikariliyor, geride doku birakmiyoruz. Kanama az oluyor, hastanin iyilesme süresi çok kisa oluyor."

Iyi huylu prostat büyümelerinde üç türlü ameliyat yapildigini anlatan Atilla, bu yöntemlerden ilkinin açik prostat ameliyati digerinin kapali prostat ameliyati (TUR-P) yöntemi, üçüncüsünün de lazerle uygulanan Holep yöntemi oldugunu söyledi.

- Holep yöntemiyle tedavi süresi kisa, tekrar ameliyat olma riski düsük

Açik prostat ameliyatindan sonra hastalarin bir hafta boyunca yattigini ve iyilesme süresinin uzun oldugunu belirten Atilla, "Kapali ameliyat dedigimiz TUR-P ameliyati da her yerde yapilan bir ameliyat fakat burada prostat dokusu kalabiliyor. Hasta on sene sonra tekrar bir ameliyat olma ihtiyaci duyabiliyor. Holep yönteminde ise bu ihtiyaç tamamen ortadan kalkiyor çünkü prostatin idrar yolunu tikayip sikayet yapan dokularinin tamami lazerle çikarildigi için ömür boyu prostat ameliyatina gerek kalmiyor." ifadelerini kullandi.

Holep yöntemiyle ameliyat edilen Mustafa Özkan (63) ise hastaneye yeni cihazin geldigini duydugunu ve ameliyat için doktorlarina danistigini söyledi.

Özkan, "Çok güzel bir ameliyat geçirdim. Su anda kalkip gidebilirim, agrim, sizim bir problemim yok çok sükür. Ameliyat olali 24 saat olmadi. Sag olsun hocalarimin ellerine saglik." diye konustu.

Bazi arkadaslarinin kapali yöntemle ameliyat oldugunu fakat iyi sonuçlar alamadigini dile getiren Özkan, sunlari kaydetti:

"Daha önce yakin arkadasim iki kez prostat ameliyat oldu, halen sikayeti var. Üçüncüyü de olmak istiyordu. Iki kez basarisiz bir ameliyat geçirdi. O konuda biraz üzgündü. Tekrar görüsürsek arkadasa bu konuda yardimci olurum. Hocalarimin ameliyatlarinin basarili oldugunu ve basarili bir ameliyat geçirdigimi tabii ki kendisine izah edecegim."