Samsun'da elektrikli otobüsler 6 ayda 612 ton karbondioksit salinimini engelledi Veysel Altun- Samsun Büyüksehir Belediyesi Ulasim Daire Baskani Kadir Gürkan: - "Yakitta da dizel otobüslere göre 4 milyon 250 bin liralik tasarruf sagladik"

Samsun'da elektrikli otobüsler 6 ayda 612 ton karbondioksit salinimini engelledi Veysel Altun- Samsun Büyüksehir Belediyesi Ulasim Daire Baskani Kadir Gürkan:
- "Yakitta da dizel otobüslere göre 4 milyon 250 bin liralik tasarruf sagladik"

SAMSUN (AA) - Samsun Büyüksehir Belediyesinin ASELSAN ve TEMSA isbirliginde üretilen elektrikli otobüsleri, hizmet verdigi 6 ayda 612 ton karbondioksit salinimini engelledi.

Samsun Büyüksehir Belediyesinin toplu tasimada tasarruf saglamak ve karbon emisyonunu düsürmek amaciyla ürettirdigi yerli elektrikli otobüsler, geçen yil 30 Agustos'ta kapilarini açan TEKNOFEST KARADENIZ ile yolcu tasimaya baslamisti.

15 dakikada tam sarj olan elektrikli otobüsler için kentin belirli noktalarinda 6 sarj istasyonu olusturuldu.

Samsun Büyüksehir Belediyesi Ulasim Daire Baskani Kadir Gürkan, gazetecilere, toplu tasimada kullandiklari araçlarin teknolojisi ve verimliliginin artirilmasi konusunda 2021 yilinda çalisma baslattiklarini söyledi.

Çözüm ortaklarindan biri olan ASELSAN ile Samsun'a özgü sistemler seçtiklerini belirten Gürkan, "Ultra hizli sarj sisteminde karar kildik. Daha uzun menzil ve daha büyük verimlilik elde edecegimiz ultra hizli sarjli 12 metre solo tipi otobüslerle takviye edilmis sisteme karar verdik." dedi.

Türkiye'de ilk ultra hizli sarj özelligine sahip elektrikli otobüslerin kullanildigini belirten Gürkan, "Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizla is birligi yapilarak 20 otobüs, 450 kilovatlik 6 sarj istasyonundan olusan sistem kuruldu ve 2021 Eylül ayinda bu sistemi devreye alma çalismalarina basladik. Halkimiz çok çabuk kabul etti, çok keyif aldi." ifadesini kullandi.

Elektrikli otobüslerle 6 ayda 600 bin civarinda yolcu tasindigini isaret eden Gürkan, "TEKNOFEST KARADENIZ'de agirlastirilmis bir testten geçti otobüsler. TEKNOFEST'in yogun ziyaretçi trafiginde hepsini sahaya sürdük ve çok güzel dönüsler aldik. Araçlarin sahada dayanimlarini çok iyi sekilde gördük." diye konustu.

- Dizel araçlara göre 4 milyon 250 bin lira tasarruf saglandi

Gürkan, elektrikli otobüslerin hizmette olduklari süreçte yaklasik 512 bin kilometre yol katettigine dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Yakitta da dizel otobüslere göre 4 milyon 250 bin liralik tasarruf sagladik. Bunun haricinde bir de ortama birakilan karbondioksit emisyonunda azalma var. Bu da yaklasik 612 ton. Yani elektrikli otobüslerimizi kullanarak 612 ton karbondioksiti Samsun insanina solutmadik. Insallah devam eden analizler sonucunda tüm otobüs filomuzu elektrikliye çevirip hem halkimizin verimli, yesil enerjiden olusan toplu tasima hizmetinden yararlanmasini hem de sürdürülebilir hale gelmesini hedefliyoruz. Fosil yakitli araçlara göre de 10 desibel daha az ses üretiyor. 10 desibel ciddi bir rakam, birçok yolcumuz bize elektrikli otobüslerin içinde daha az sesle konusulsa bile duyuldugunu, onun için daha az yorucu oldugunu bildiriyor."