Saglik Bakani Koca Hatay'da açiklamalarda bulundu:Burcu Çalik Göçümlü- "Hatay'da halen alinan numunelerin bir kisminda analiz sonuçlari, sebeke suyunun içilmemesi gerektigini göstermektedir. Sebeke suyu sadece temizlik gibi genel amaçlar için kullanilabilir" - "(Deprem bölgesinde) Su an salgin anlamina gelebilecek, bir salginin isareti olabilecek bilimsel veri söz konusu degil" - "Beylikdüzü Devlet Hastanesi ile Eyüp Devlet Hastanesi, kendi hizmet binalarina kavusana kadar Çapa Tip Fakültesinin

Saglik Bakani Koca Hatay'da açiklamalarda bulundu:Burcu Çalik Göçümlü- "Hatay'da halen alinan numunelerin bir kisminda analiz sonuçlari, sebeke suyunun içilmemesi gerektigini göstermektedir. Sebeke suyu sadece temizlik gibi genel amaçlar için kullanilabilir"
- "(Deprem bölgesinde) Su an salgin anlamina gelebilecek, bir salginin isareti olabilecek bilimsel veri söz konusu degil"
- "Beylikdüzü Devlet Hastanesi ile Eyüp Devlet Hastanesi, kendi hizmet binalarina kavusana kadar Çapa Tip Fakültesinin

HATAY (AA) - Saglik Bakani Fahrettin Koca, "Hatay'da halen alinan numunelerin bir kisminda analiz sonuçlari, sebeke suyunun içilmemesi gerektigini göstermektedir. Sebeke suyu sadece temizlik gibi genel amaçlar için kullanilabilir." dedi.

Bakan Koca, Samandag Sahra Hastanesi önünde basin mensuplarina yaptigi açiklamada, deprem bölgelerinde hayati düzenlemeye, yarinlari insa etmeye çalistiklarini, devlet ve millet olarak muktedir olduklarini belirtti.

Tarihi bir sorumluluk duygusu tasinan bu dönemde herkesin elinden gelenin en iyisini yapma gayreti içinde oldugunun altini çizen Koca, Hatay'da sebeke suyunun durumu, deprem bölgesinin halk sagligi açisindan degerlendirilmesi, bölgede görevli saglik personeli, verilen saglik hizmetleri, 75 yas üstü kisiler ile depremzede çocuklara yönelik çalismalar ve Istanbul'daki iki üniversite hastanesi için alinan kararlari paylasti.

Hatay'da sebeke suyunun içme suyu olarak kullanilmasinin riskli oldugunu hatirlatan Koca, "Sebeke suyundan, farkli noktalarda örnekler almaya devam ediyor; mikrobiyolojik, bakteriyolojik ve kimyasal analizleri sürdürüyoruz. Bu israrli analizlerin sebebi, durum normalmis gibi görülse bile, bu gibi sartlarda, olagelen artçi depremlerin sebeke suyunu tehlikeli hale getirmesi ihtimalidir. Kaldi ki, halen alinan numunelerin bir kisminda analiz sonuçlari, sebeke suyunun içilmemesi gerektigini göstermektedir. Sebeke suyu sadece temizlik gibi genel amaçlar için kullanilabilir." bilgisini verdi.

- "Su an bir salginin isareti olabilecek bilimsel veri söz konusu degil"

Saglik Bakani Koca, büyük kitleleri etkileyen afetlerden sonra toplumlar ve devletlerin salgin hastalik riskine karsi dikkatli olmasinin önemine isaret ederek, alinan ve uyulan tedbirlerle bu konuda basarili bir sekilde ilerlendigini söyledi.

"Su an salgin anlamina gelebilecek, bir salginin isareti olabilecek bilimsel bir veri söz konusu degil. Bu durumu korumamiz, temiz içme suyu ve gida temizligi ile ortam temizligi gibi, her biri taviz verilemeyecek faktörlere baglidir." diyen Koca, on binlerce insan içinde 10'la, 20'yle ifade edilen ishal gibi bazi vakalarin özel anlam ifade etmeyen, deprem bölgesi disinda da görülen enfeksiyon tablosundan farki olmayan durumlar oldugunu kaydetti.

- "Yasadigi yere gidilerek muayene edilen hasta sayisi 250 bini geçmis durumda"

Afet bölgesinde 17 binden fazlasi hekim, 122 bin saglik personelinin halen görev yaptigini aktaran Koca, "Verilen birinci basamak saglik hizmetinin sayisi 3 milyona yaklasmistir. Saglik taramalari kapsaminda köylerimize yaklasik 9 bin ziyaret yapilmistir. Ekiplerimizce, yasadigi yere gidilerek muayene edilen hasta sayisi ise 250 bini geçmis durumda. Hastalarimizin ilaçlari hizla temin edilmektedir." diye konustu.

Bakan Koca, 26 sahra hastanesi ve 133 acil müdahale ünitesiyle yaklasik 1200 yerlesik saglik hizmet kurumunun deprem bölgesinde faaliyet sürdürdügünü, sahra hastanelerinde röntgenden bilgisayarli tomografiye, diyabet tani ve tedavi düzenlemesinden ciddi cerrahi operasyonlara kadar belli basli uygulamalarin yapilabildigini anlatti.

- 75 yas üstü 32 bin 724 kisiye ulasildi

Saglik hizmetlerinde iki özel grup bulunduguna isaret eden Koca, sözlerini söyle sürdürdü:

"75 yas üstü büyüklerimize ikamet ettikleri yerden tasinmis olsalar bile ulasmaya çalisiyor, kronik hastaliklarini takip ediyor, ilaçlarini veriyoruz. Kurdugumuz sistem, hastaneye yatirilarak tedaviye kadar her ihtiyaçla yakindan ilgilenmeyi içeriyor. Bu sistemle, afet bölgesinde su ana kadar 32 bin 724 büyügümüzle ilgilenme imkani bulduk. Bir diger özel grup olan depremzede çocuklarimiza hem yüz yüze hem de online görüsmelerle ruh sagligi hizmeti veriyoruz. Online hizmette ve sahada görevli veya gönüllü olan çocuk ve ergen ruh sagligi uzmani sayisi 307'dir. Deprem bölgesinde terapi amaçli yüz yüze görüsmelerin sayisi dün 1400'ü geçmis durumdaydi. Deprem bölgesi disinda bu görüsmeler 2 bin 600'ü buldu. Ayrica çevrim içi 1400 görüsme gerçeklestirildi. Toplamda dün 5 bin 400'ün üzerinde görüsme saglandi."

- Istanbul'da binalari sorunlu iki üniversite hastanesinin durumu

Saglik Bakani Koca, açiklamasinda Istanbul'daki iki üniversite hastanesiyle ilgili alinan kararlari da paylasti.

Depremin herkes için uyarici oldugunu, toplum olarak ellerinde yeni bir "acil isler listesi"nin bulundugunu aktaran Koca, afet durumunda ihtiyacin artacagi saglik kurumlari için ülke genelinde harekete geçtiklerini, bu kapsamda Istanbul'da binalari sorunlu iki üniversite hastanesi için adim attiklarini bildirdi.

Bakan Koca, sunlari kaydetti:

"Istanbul Tip Fakültesi'nin, yaygin adiyla Çapa'nin mevcut yerleskesindeki insaatlar hizla bitirilecek. Çapa'nin Hasdal Kampüsü insaati hizlandirilip faaliyete geçirilecek. Beylikdüzü Devlet Hastanesi ile Eyüp Devlet Hastanesi, kendi hizmet binalarina kavusana kadar Çapa yani Istanbul Tip Fakültesinin kullanimina açilacaktir. Cerrahpasa Tip Fakültemizin ise hemen bitisiginde olan Samatya olarak bilinen Istanbul Egitim ve Arastirma Hastanesi ile Taksim Egitim ve Arastirma Hastanesi kullanima açilacaktir. Cerrahpasa'ya bagli Haseki Kardiyoloji Enstitüsü ise Kanuni Egitim ve Arastirma Hastanesinde hizmet imkani bulacak."

- "Gerekli sorusturmalari baslattik"

Saglik Bakani Koca, Antakya'daki özel bir hastane ile ilgili görüntülere iliskin de "Konusmama üzüntü içinde eklemek zorunda oldugum bir husus var. Antakya'daki bir özel hastane ile ilgili iddialar hepinizin malumu. Depremin saglik camiamiza yasattigi üzüntüleri bir kat daha artirmistir. Bu ve benzeri iddialar ile ilgili gerekli sorusturmalari baslatmis bulunuyoruz." ifadelerini kullandi.