Rusya: Kuzey Akim hatlarindaki patlamalarin arkasinda Ukrayna'nin oldugu iddiasi utanç vericiDmitri Chirciu

Rusya: Kuzey Akim hatlarindaki patlamalarin arkasinda Ukrayna'nin oldugu iddiasi utanç vericiDmitri Chirciu

MOSKOVA (AA) - Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Kuzey Akim 1 ve 2 dogal gaz boru hatlarinda geçen yilki patlamalarin arkasinda Ukrayna'nin bulundugu iddiasinin "utanç verici" oldugunu söyledi.

Lavrov ile Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan, baskent Moskova'daki görüsmelerinin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Bin Ferhan ile görüsmede Suriye meselesini ele aldiklarini belirten Lavrov, "Bu meselenin kapsamli siyasi çözümüyle ilgili konulari istisare ettik. Bu ülkenin birligi, toprak bütünlügü ve egemenligi konusunda ortak pozisyona sahibiz." dedi.

Lavrov, Suudi Arabistanli mevkidasina Astana Formati ve Türkiye ile Suriye arasindaki iliskilerin iyilestirilmesi yönündeki girisimler konusunda bilgi verdigini aktardi.

- "Ukrayna'nin istisareleri baslatma arzusunu görmüyoruz"

Ukrayna'daki duruma deginen Lavrov, Suudi Arabistan'in bu konuda dengeli pozisyon sergiledigini, meselenin de siyasi yollarla çözümünü tesvik ettigini ve bunun memnun edici oldugunu dile getirdi.

Lavrov, "Bu yol, (siyasi çözüm) Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy'nin aldigi kararlar ve müzakerelere baslamadan önce Rusya'yi savas alaninda stratejik bir yenilgiye ugratmaktan yana olan Batili ülkelerin pozisyonlari tarafindan bloke edildi. Simdiye kadar, Ukraynali komsularimizin ciddi istisareleri baslatma arzusunu görmüyoruz." seklinde konustu.

Zaporijya Nükleer Santrali konusunda Lavrov, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Mariano Grossi'nin santralin etrafinda güvenlik bölgesinin olusturulmasina yönelik anlasmanin imzalanmasi için ugrastigini dile getirerek, "Bu anlasmayi imzalamaya yakin ve bu anlasmayi desteklemeye hazirdik ancak bu anlasma Kiev tarafindan bloke edildi." ifadelerini kullandi.

Rusya ile Ukrayna arasinda 7 Mart'ta esir degisimi yapildigina dikkati çeken Lavrov, bunun, Suudi Arabistan'in girisimleriyle gerçeklestigini vurguladi.

- "Kuzey Akim hatlarindaki patlamalarla ilgili sorusturma yapilmasi gerekiyor"

Lavrov, Kuzey Akim 1 ve 2 dogal gaz boru hatlarindaki patlamalari Ukraynali grubun düzenledigi iddiasina iliskin, "Bu, kontrollü Bati medyasi araciligiyla (bu iddiayi) öne sürenler için utanç vericidir." degerlendirmesinde bulundu.

Birlesmis Milletler Genel Sekreterliginin bu konuya önem vermedigini belirten Lavrov, patlamalarla ilgili sorusturmanin seffaf sekilde yapilmasi ve suçlularin bulunmasi gerektigini vurguladi.

- "Tahil anlasmasinin uzatilmasi zor"

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birlesmis Milletler (BM) arasinda 22 Temmuz'da Istanbul'da gerçeklestirilen tahil sevkiyati anlasmasinin uzatilmasi konusuna da deginen Lavrov, bu anlasmanin tamamiyla uygulanmadigini söyledi.

Lavrov, "Anlasmanin birinci kismi (Ukrayna tahilinin sevkiyati) uygulaniyor. Türk meslektaslarimizla birlikte bu konudaki tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Anlasmanin ikinci kismi (Rus tarim ürünleri ve gübre sevkiyati) ise hiç uygulanmiyor. Anlasma paket seklinde yapildi ancak anlasmanin uygulanan kismi uzatilabilir. Eger bu paketin yarisi ancak uygulaniyorsa anlasmanin uzatilmasi zorlasiyor." dedi.

- "Ukrayna meselesinin baris yoluyla çözülmesinden yanayiz"

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan da Ukrayna meselesinin baris yoluyla çözülmesinden yana olduklarini belirterek, "Bu meseleye barisçil çözüm bulunmasi için tüm taraflarla çalismaya haziriz." ifadesini kullandi.

Hindistan'in baskenti Yeni Delhi'de yapilan G20 Disisleri Bakanlari Toplantisi marjinda ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile görüstüklerini animsatan Bin Ferhan, bu görüsmede Ukrayna'daki durumu ele aldiklarini teyit etti.