Rusya, Belarus askerlerine nükleer füzelerle sistemlerin kullanimina dair etigim vermeye basladiDmitri Chirciu

Rusya, Belarus askerlerine nükleer füzelerle sistemlerin kullanimina dair etigim vermeye basladiDmitri Chirciu

MOSKOVA (AA) - Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu, Belarus askerlerine nükleer füzelerle donatilan sistemlerin kullanimiyla ilgili egitim vermeye basladiklarini bildirdi.

Soygu, askeri yetkililerle yaptigi toplantida, Rusya-Ukrayna Savasi ve Bati'nin eylemleri ile ilgili açiklamalarda bulundu.

Rus ordusunun Ukrayna'da çatismalara devam ettigini belirten Soygu, "Artyomovsk, Avdiyivka kentlerinin bölgelerinde ve Limansk ile Kupyansk yönlerinde çatismalar sistematik sekilde gelisiyor. Ukrayna'nin askeri tesislerine yönelik yüksek hassasiyetli silahla saldirilar gerçeklestiriyoruz. Saldirilar sonucu bazi silah üretimi ve Ukrayna Silahli Kuvvetlerine mühimmat ile yakit tedariki engellendi." ifadesini kullandi.

ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'ya silah sevkiyati yapmayi sürdürdügüne isaret eden Soygu, bu yil Ukrayna'ya 200'ü askin tank ve 400'den fazla zirhli aracin teslim edilmesinin planlandigina dikkati çekti.

Soygu, NATO'nun Rusya'ya karsi sergiledigi pozisyonunu güçlendirdiginin altini çizerek, "NATO, Birlesik Silahli Kuvvetlerini güçlendirme yönünde adimlar atiyor, Rusya ve Belarus sinirlarinin yakinlarinda askeri egitim ve kesif faaliyetlerini yogunlastiriyor. Finlandiya, NATO'ya en yakin zamanda dahil olacak. Elbette tüm bunlar, çatismalarin genislemesi ile ilgili riskleri arttiriyor." diye konustu.

Söz konusu kosullarda gerekli önlemler aldiklarini belirten Soygu, sunlari kaydetti:

"Belarus savas uçaklarinin bir kismi, nükleer silahla donatilan araçlarin kullanilmasiyla düsmanin tesislerine saldiri düzenleme özelligine sahip oldu. Ayrica Belarus Silahli Kuvvetlerine 'Iskender-M' yüksek hassasiyetli füze sistemleri teslim edildi. Bu sistem nükleer içerikli füzeler de kullanabilir. Belarus birliklerine 3 Nisan'da bir Rus poligonunda bu sistemin kullanimina dair egitim verilmeye basladi."

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, 25 Mart'ta yaptigi açiklamada, Belarus'a taktik nükleer silah yerlestireceklerini bildirmisti. Putin, Belarus'a daha önce teslim ettikleri "Iskender" yüksek hassasiyetli füze sistemlerinin söz konusu silahla donatilacagini belirtmisti.