Robotik cerrahi prostat kanseri ameliyatlarinda "altin standart" olarak görülüyor Elif Küçük- Ümraniye Egitim ve Arastirma Hastanesi Üroloji Uzmani Prof. Dr. Eyüp Veli Küçük: - "Robotik cerrahi ile prostat kanseri ameliyatlari Türkiye’de ve dünyada uzun zamandir yapiliyor. Gelismis ülkelerde robot yardimli prostat kanseri ameliyati yapilma orani yüzde 90'in üzerinde. Robotik cerrahinin artik bu ameliyatlarda 'altin standart' oldugunu söyleyebiliriz"
ISTANBUL (AA) - Ümraniye Egitim ve Arastirma Hastanesi Üroloji Uzmani Prof. Dr. Eyüp Veli Küçük, robotik cerrahi ile prostat kanseri ameliyatlarinin Türkiye'de ve dünyada uzun zamandir yapildigini belirterek, robotik cerrahinin artik bu ameliyatlarda "altin standart" oldugunu söyledi.
Prof. Dr. Eyüp Veli Küçük, yazili açiklamasinda, dünya çapinda yaklasik 1,4 milyon yeni vaka ile prostat kanserinin erkeklerde en sik görülen ikinci kanser türü oldugunu belirtti.
Her yil 375 bin kisinin hayatini kaybetmesine neden olan bu hastaligin, kanser kaynakli ölümler arasinda besinci sirada olduguna dikkati çeken Küçük, prostat kanserinin dünya ülkelerinin yarisindan fazlasinda en sik teshis edilen kanser türü oldugunu kaydetti.
Küçük, prostat kanserinin görülme oranlarinin Kuzey ve Bati Avrupa, Karayipler, Avustralya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika ve Güney Afrika'da yüksek, Asya ve Kuzey Afrika'da ise düsük oldugunu aktardi.
Tanisal uygulama ve özellikle Prostat Spesifik Antijen (PSA) taramasindaki uluslararasi farkliliklarin, dünyadaki prostat kanseri görülme sikligi farkliliklarinin en büyük sebebi oldugunu belirten Küçük, bu kanserin görülme sikliginin yasla arttigini, tani alanlarin yüzde 75'inin 65 yas ve üzeri kisiler oldugunu ifade etti.
Küçük, Türkiye'de prostat kanserinin en sik görülen dördüncü kanser olduguna dikkati çekerek, "Prostat kanseri, erkeklerde en sik görülen ikinci kanserdir. Ülkemizde son verilerde prostat kanser görülme sikligi 100 binde 42, mortalitesi yaklasik yüzde 11'dir." bilgisini verdi.
- "Günümüzde erken evrede tani alma orani yüksek"
Prostat kanserinin risk faktörlerini, "ileri yas, genetik yatkinlik, birinci derece akrabada prostat kanseri varligi" seklinde siralayan Küçük, söyle devam etti:
"Prostat kanserinin günümüzde erken evredeyken tani alma orani yüksektir. PSA'nin kullanilmaya baslanmasi ile prostat kanserinde tani koyma oranlarinda hizli bir artis gerçeklesmistir. Bunun yani sira günümüzde yeni görüntüleme yöntemleri ile prostat kanseri tanisi için yol gösterici veriler elde edilebilmektedir. Günümüzde erken tani konusunda PSA, görüntüleme yöntemleri ve yapilacak muayeneyle önemli yol kat edildi. Özellikle prostata yönelik multiparametrik MR, MR füzyon biyopsi gibi yeni tani yöntemleri de hastaligin erken evrede taninmasini ve tedavinin basarili sekilde gerçeklestirilmesini saglamaktadir."
- "Türkiye, dünya ülkeleriyle benzer basari oranlarina sahip"
Prof. Dr. Küçük, 2000'li yillarla robotik cerrahinin prostat kanseri ameliyatlarinda kullanilmaya baslanmasiyla cerrahinin fonksiyonel basarisinda ciddi artis saglandigina dikkati çekerek, su degerlendirmelerde bulundu:
"Robotik cerrahi ile prostat kanseri ameliyatlari Türkiye’de ve dünyada uzun zamandir yapiliyor. Gelismis ülkelerde robot yardimli prostat kanseri ameliyati yapilma orani yüzde 90'in üzerinde. Robotik cerrahinin artik bu ameliyatlarda 'altin standart' oldugunu söyleyebiliriz. Türkiye'de çogunlugu prostat kanseri olmak üzere su ana kadar 50 bin robotik cerrahi ameliyati yapildi. Ümraniye Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde de robotik cerrahi uzun zamandir kullanilmakta. Benim yaptigim ameliyat sayisi ise 1500'ü buldu. Robotik prostat ameliyatlari konusunda da ülkemiz dünya ülkeleri ile benzer basari oranlarina sahip. Robotik cerrahi sistemleri ülkemizde yayginlastikça robotik cerrahi ile prostat ameliyati oranlari daha da artacaktir."
- Robotik cerrahi hastalara birçok kolaylik sagliyor
Küçük, robotik cerrahinin prostat kanseri ameliyatindaki etkilerinin operasyon esnasinda ve sonrasinda net sekilde görüldügünü belirterek, hastalara sundugu faydalari söyle siraladi:
"Cerrahi sirasinda hastalarin kan kaybi oranlari azaldi. Cerrahi sirasinda robotik teknoloji ile prostatin oldugu alanda daha iyi bir görüse sahip oluyoruz. En ince anatomik yapilari da degerlendirerek, yüksek hareket kabiliyeti ile operasyonu gerçeklestiriyoruz. Tüm bunlar fonksiyonel olarak daha iyi sonuçlar almamiza yardimci oluyor. Ayrica operasyon süresi deneyimli ellerde çok daha kisa oluyor. Operasyon sonrasinda açik cerrahiye göre hastalarin ciltlerinde küçük kesiler ile prostat çikarilabildigi için iyilesme dönemi daha kolay geçirilebiliyor. Hastalarin ameliyat sonrasinda hastaneden taburculugu 2 ya da 3 gün gibi kisa sürede oluyor. Ameliyat sonrasi takiplerde ise robotik cerrahi ile prostat ameliyati geçirmis hastalarin idrar tutma ya da bosaltma ve cinsel fonksiyonlar ile ilgili sonuçlari da memnuniyet verici ve yüz güldürücü oluyor."