Ramazan pidesinin 300 grami 10 liradan satisa sunulacakZeynep Canli- Türkiye Firincilar Federasyonu Baskani Halil Ibrahim Balci: - "Bu yil Türkiye'de azami uygulanacak pide fiyati 300 grami 10 lira olacak. Bunun da kilogram fiyati 33 liraya denk geliyor. Yani geçen yil ile bu yil arasinda yaklasik yüzde 60-62'lik bir fiyat degisimi meydana geldi" - "Ekmek fiyatinda degisiklik yok, ülke genelinde ekmegin satisina 5 liradan devam edilecek"

Ramazan pidesinin 300 grami 10 liradan satisa sunulacakZeynep Canli- Türkiye Firincilar Federasyonu Baskani Halil Ibrahim Balci:
- "Bu yil Türkiye'de azami uygulanacak pide fiyati 300 grami 10 lira olacak. Bunun da kilogram fiyati 33 liraya denk geliyor. Yani geçen yil ile bu yil arasinda yaklasik yüzde 60-62'lik bir fiyat degisimi meydana geldi"
- "Ekmek fiyatinda degisiklik yok, ülke genelinde ekmegin satisina 5 liradan devam edilecek"

ANKARA (AA) - Türkiye Firincilar Federasyonu Baskani Halil Ibrahim Balci, 300 gramlik ramazan pidesinin fiyatinin 10 lira olacagini belirterek, "Bunun da kilogram fiyati 33 liraya denk geliyor." dedi.

Balci, Federasyonun Genel Merkezi'nde, Türkiye genelinde iller bazinda uygulanmasi düsünülen ramazan pidesi ve ekmek fiyatlarina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Geçen yil Türkiye’de uygulanan azami pide fiyatinin 300 graminin 6 lira, kilogram fiyatinin ise 20 lira oldugunu hatirlatan Balci, "Bu yil Türkiye'de azami uygulanacak pide fiyati 300 grami 10 lira olacak. Bunun da kilogram fiyati 33 liraya denk geliyor. Yani geçen yil ile bu yil arasinda yaklasik yüzde 60-62'lik bir fiyat degisimi meydana geldi. Geçen sene pidelik un 265 lira iken bu yil 550-600 lira civarinda oldu. Geçen yil susam 33 lirayken bu sene 60 lira oldu. Dolayisiyla genel farklara ve TÜIK enflasyon oranlarina baktigimizda, geçen yila oranla pidenin her zaman en makul seviyede vatandasa ulasmasi konusunda bu yil da gerekli fedakarligi yaptik." diye konustu.

Illere göre pidelerin gram ve fiyat bilgisine iliskin olarak ise Balci, farkliliklar görülebilecegini ancak hiçbir yerde kilogram fiyatinin 33 liranin üzerinde olmayacagini söyledi.

Balci, Istanbul, Ordu, Rize ve Sakarya'da 300 gram pidenin 10 liradan satilacagi bilgisini verdi.

Tekirdag ve Kocaeli'nde ise pidenin 310 graminin 10 lira oldugunu vurgulayan Balci, "Bursa'da 380 gram pide 12,5 lira, kilogramina baktigimizda 32,89'a denk geliyor. Totalde bakacak olursak pidenin kilogrami bu sene 31 ila 33 lira arasinda degisiklik göstermis oluyor. Her ildeki odalarimiz kendi maliyet hesaplarini yaparak ilgili kurum olan esnaf ve sanatkarlar oda birligine müracaat edip tarifesini almis oluyor, bu tarifenin disinda bir uygulama söz konusu olmamistir, olmasi mümkün degildir." diye konustu.

- "Ekmekte fiyat degisikligi yok"

Ekmegin ise geçen yil 200 grami 3 lirayken, bu sene 5 liradan satisa sunuldugunu aktaran Balci, ekmekte de artis oraninin yüzde 60-62 seviyelerinde yani yillik enflasyonun altinda bulundugunu söyledi.

Balci, söyle devam etti:

"Ekmek fiyatinda degisiklik yok, ülke genelinde ekmegin satisina 5 liradan devam edilecek. Su anda gündemimizde ekmek fiyatinda bir degisiklik yer almiyor. Hem halkin alim gücünü göz önünde bulunduruyoruz hem esnafimizi düsünüyoruz. Esnafimizin da ayakta kalabilmesi için az da olsa ticaretini gerçeklestirmesi gerekiyor. Vatandasimiz pideyi alsin esnafimiz da satabilsin diye ekmekle pide arasindaki makasi çok fazla açmiyoruz. Dolayisiyla pide satislarinda geçen yila oranla düsüs beklemiyorum."

- "Deprem bölgesi ekmeksiz kalmadi"

Ayrica, deprem sebebiyle 11 ilde sürdürülen çalismalar hakkinda da bilgi veren Balci, bölgede vatandaslarin ekmeksiz kalmamasi için ilgili bakanliklarla koordineli çalisarak gerek kara yolu gerek tarifeli uçaklarla Türkiye’nin her yerinden ekmek ihtiyacini karsilamak için Türkiye Firincilar Federasyonu ve TESK ile birlikte Ankara merkezli çalismalar yaparak, bölgeyi ekmeksiz birakmadiklarini anlatti.