Peru, Bogota Büyükelçisi Boza'yi süresiz geri çektigini duyurduSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Peru, Kolombiya Cumhurbaskani Gustavo Petro'nun iç islerine müdahale ettigini ileri sürerek Bogota Büyükelçisi Felix Denegri Boza'yi süresiz geri çagirdi.

Peru Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Petro'ya tepki gösterilerek, "Gerçegi israrla çarpitmaya devam ediyor, Cumhurbaskani Petro'nun tavri ve sürekli müdahaleci ifadeleri, Peru ile Kolombiya arasinda var olan tarihi dostluk, isbirligi ve karsilikli saygi iliskisini ciddi sekilde sarsmistir." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, iki ülke arasinda 200 yildir sürmekte olan diplomatik iliskiye Peru'nun dengeli, ilerici ve orantili sekilde yanit verdigi kaydedilerek, diplomatik iliskilerin maslahatgüzar seviyesine indirildigi bildirildi.

Peru ile Kolombiya'nin karsilikli saygi ve ilkeler çerçevesinde bir iliski sürdürdügü hatirlatilan açiklamada, "Bir arada yasamayi ögreten normlar, ilkeler ve degerler çerçevesinde yola devam edilmesini umuyoruz." denildi.

Öte yandan eski Peru Cumhurbaskani Pedro Castillo, sosyal medya hesabindan Kolombiya Cumhurbaskani Petro'ya destek ve dayanismasi için tesekkür etti.

Petro, 25 Mart'ta "28. Ibero-Amerika Zirvesi" Dominik Cumhuriyeti'nde yaptigi konusmada, Peru'nun mevcut yönetimini elestirerek, "Bugün burada olmaliydi (Castillo'yu kast ederek) fakat onu görevden aldilar ve simdi hapiste." ifadesini kullanmisti.

Peru Disisleri Bakani Ana Cecilia Gervasi ise ayni zirvede Petro'ya yanit vererek, "Eger burada olsaydi, bir diktatör olacakti" diye konusmustu.

- Petro, "istenmeyen kisi" ilan edilmisti

Peru Cumhurbaskani Dina Boluarte, 15 Subat'taki açiklamasinda Petro'yu elestirerek, "Kendini ülkeni yönetmeye ada, sokaklarin protestoyla dolmus tasmis, Peru halkini kiskirtmayi birak." seklinde konusmustu.

Peru Kongresi, 18 Subat'ta polise yönelik ifadeleri nedeniyle Kolombiya Cumhurbaskani Petro'yu ülkede "istenmeyen kisi" ilan etmisti.

Cumhurbaskani Petro, 12 Subat'taki açiklamasinda, Peru'da devam eden hükümet karsiti protestolara deginerek, "Peru'da, (Polisin göstericilere müdahalesi) Amerikan Insan Haklari Sözlesmesi çignenerek kendi halklarina karsi Naziler gibi yürüyorlar." ifadesini kullanmisti.

Eski Cumhurbaskani Castillo'nun Peru Kongresi tarafindan görevinden azledilmesinin ardindan özellikle Kolombiya, Meksika ve Honduras, Peru'nun mevcut yönetimini sert ifadelerle elestirmisti.

Peru, 26 Ocak'ta Honduras'taki büyükelçisini, 24 Subat'ta ise Meksika'daki büyükelçisini iç islerine müdahale edildigini iddia ederek süresiz geri çekmisti.

- Castillo'nun görevden alinmasi

Eski Cumhurbaskani Castillo, hükümeti devirmekle suçladigi Kongre tarafindan "kalici ahlaki yetersizlik" suçlamasiyla 7 Aralik 2022'de görevinden azledilmisti.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararinin ardindan gözaltina alinmisti.

Daha sonra Cumhurbaskani Yardimcisi Dina Boluarte, ülkenin yeni Cumhurbaskani olarak yemin etmisti.