Pakistan'da Imran Han taraftarlari ile polis arasindaki çatismalar sürüyorMuhammet Nazim Tasci- Eski Basbakan Imran Han, polisin gerçek mermi kullandigini iddia etti - Imran Han'in ikamet ettigi bölgeye, polise ek olarak paramiliter birlikler gönderildi

Pakistan'da Imran Han taraftarlari ile polis arasindaki çatismalar sürüyorMuhammet Nazim Tasci- Eski Basbakan Imran Han, polisin gerçek mermi kullandigini iddia etti
- Imran Han'in ikamet ettigi bölgeye, polise ek olarak paramiliter birlikler gönderildi

LAHOR (AA) - Pakistan'da eski Basbakan Imran Han'in taraftarlari ile polis arasinda dün baslayan çatismalar bugün de devam ediyor.

Ulusal basindaki haberlere göre, yargilandigi davanin durusmalarina katilmadigi gerekçesiyle hakkinda tutuklama karari verilen eski Basbakan Han'in polis tarafindan gözaltina alinmak istenmesine karsi ülke genelindeki protestolar gece boyunca sürdü.

Lahor’daki çatismalarda su ana dek 33 polis yaralandi, çok sayida gösterici de gözaltina alindi.

Zaman Park bölgesinde ikamet eden Han’in evinin çevresine polise ek olarak paramiliter birlikler de gönderildi.

- "Gerçek mermi kullanildi" iddiasi

Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri Han, Twitter’dan yaptigi açiklamada, polisin tazyikli su fiskirtma araci kullandigini ve evine göz yasartici gaz firlattigini belirtti.

Han, kendisinin hapse gönderilmek istendigini ve eski Basbakan Navaz Serif’in hakkindaki yargi kararlarinin temizlenip onun ülkeye getirilmeye çalisildigini iddia etti.

Güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullandigini savunan Han, Twitter'dan bos kovan fotograflari paylasti.

Han, hükümetin gerçek niyetinin kendisinin yakalanmasi ve öldürülmesi oldugunu öne sürdü.

- Polisten sert önlemler uyarisi

Pencap Emniyet Müdürü Osman Anvar ise PTI taraftarlarina uyarida bulunarak, siddetin devam etmesi halinde sert önlemlere basvuracaklarini söyledi.

Cumhurbaskani Arif Alvi de Twitter’daki açiklamasinda, yasananlardan üzüntü duydugunu belirterek, hükümetin ekonomik durumla ilgilenmesi gerekirken “zayif öncelikleri” tercih etmesine serzeniste bulundu.

Alvi, Imran Han’in güvenliginden endise duydugunu belirtti.

- Iki davanin durusmalari görülmüstü

Islamabad Bölge Mahkemesinde 13 Mart'ta, Han'in basbakanligi döneminde yabanci devlet adamlarindan alinan hediyelerin satildigi ve Agustos 2022'de bir kadin yargici tehdit ettigi iddiasiyla ilgili yargilandigi iki davanin durusmalari yapilmisti.

Iki durusmaya da katilmayan Han hakkinda ayri ayri tutuklama karari verilmisti.

Lahor Emniyet Müdürü Bilal Kumyana, gazetecilere yaptigi açiklamada, polisin mahkeme karari dogrultusunda Han'i gözaltina almakla görevlendirildigini belirtmisti.

Han'in basbakanligi döneminde yabanci devlet adamlarindan alinan hediyelerin satildigi davayla ilgili mahkeme, polise, Han'i 29 Mart'taki durusmaya getirmesini emretmisti.

Han, kadin bir yargici tehdit ettigi gerekçesiyle hakkinda verilen tutuklama kararina karsi mahkemeye basvurmustu. Mahkeme, Han'in tutuklama kararini 16 Mart'a kadar askiya almisti.

Belucistan eyaletinin Kuetta sehrindeki bir mahkeme de devlet kurumlarina ve memurlarina karsi ifadeleri ve kamu düzenini bozmaya çalistigi gerekçesiyle Han hakkinda 9 Mart'ta tutuklama karari vermisti. Han'in itiraz etmesi sonucu söz konusu karar, üst mahkemece 2 haftaligina askiya alinmisti.

- Imran Han hükümeti Nisan 2022'de düsmüstü

Pakistan'da, parlamentoda 10 Nisan 2022'de yapilan güven oylamasinda, 174 "hayir" oyuyla Imran Han hükümeti düsmüstü.

Ülkede, 3 dönem basbakanlik yapan Navaz Serif'in kardesi Sahbaz Serif, 11 Nisan'da Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çogunlugun destegini alarak basbakan seçilmisti.