Özbekistan Cumhurbaskani Mirziyoyev, TDT Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Bahtiyar Abdülkerimov- "Özbekistan halki dostlarimizin basina gelen bu zorlu günlerde hep bir agizdan "Türkiye seninleyiz" diyerek Türk kardeslerinin yardimina kostu" - "Vaktinden önce hayatini kaybeden tüm insanlarin parlak hatirasina özel bir saygi göstermek amaciyla her yil 6 Subat'in Türk Devletleri Teskilati çerçevesinde 'Kurbanlari Anma ve Dayanisma Günü' ilan edilmesini teklif ediyorum"

Özbekistan Cumhurbaskani Mirziyoyev, TDT Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Bahtiyar Abdülkerimov- "Özbekistan halki dostlarimizin basina gelen bu zorlu günlerde hep bir agizdan "Türkiye seninleyiz" diyerek Türk kardeslerinin yardimina kostu"
- "Vaktinden önce hayatini kaybeden tüm insanlarin parlak hatirasina özel bir saygi göstermek amaciyla her yil 6 Subat'in Türk Devletleri Teskilati çerçevesinde 'Kurbanlari Anma ve Dayanisma Günü' ilan edilmesini teklif ediyorum"

ANKARA (AA) - Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Özbekistan halkinin, dostlarinin basina gelen bu zorlu günlerde hep bir agizdan "Türkiye seninleyiz" diyerek Türk kardeslerinin yardimina kostugunu söyledi.

Mirziyoyev, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi'nde konustu.

Türk halki ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'a depremde ölenler için bir kez daha taziyelerini ileten Mirziyoyev, dost Türkiye topraklarindaki benzeri görülmemis yikici depremlerin sonsuz bir üzüntü ve aciya neden oldugunu, bu korkunç felaket sonucu çok degerli anne babalarin, kardes ve bacilarin, çocuk ve evlatlarin hayatini kaybettigini ve magdur oldugunu, hiçbir seyin bu kaybin yerini dolduramayacagini belirtti.

Kardes halklarin binlerce yildir karsilikli uyum, birlik ve dayanisma içinde çesitli zorluklari ve sorunlari cesurca astigina dikkati çeken Mirziyoyev, "Özbekistan halki, dostlarimizin basina gelen bu zorlu günlerde hep bir agizdan 'Türkiye seninleyiz' diyerek Türk kardeslerinin yardimina kostu." dedi.

Bu korkunç faciada hayatini kaybeden on binlerce masum insanin hatirasini asla unutmayacaklarini dile getiren Mirziyoyev, "Vaktinden önce hayatini kaybeden tüm insanlarin parlak hatirasina özel bir saygi göstermek amaciyla her yil 6 Subat'in TDT çerçevesinde 'Kurbanlari Anma ve Dayanisma Günü' ilan edilmesini teklif ediyorum. Biz, depremin merkezlerinden biri olan ve Özbek arama kurtarma ekibinin görev aldigi Hatay'a bagli Ovakent'te yapilacak insaat çalismalarina katkida bulunmak istiyoruz. Burada insa edecegimiz güzel evler, modern okul ve altyapi tesislerinin yakin dostlugumuz ve dayanismamizin parlak bir simgesi olacagina eminim." diye konustu.

Mirziyoyev, ayrica afetten etkilenen bölgelerden gelen yaslilari ülkesine davet ederek sagliklarina kavusmalari ve dinlenmeleri, Imam Buhari, Imam Tirmizi, Imam Maturidi ve Bahaüddin Naksibend??????? gibi büyük atalarinin türbelerini ziyaret etmeleri için tüm kosullari saglayacaklarini söyledi.

Mirziyoyev, acil durumlarin önlenmesi ve sonuçlarinin ortadan kaldirilmasi amaciyla teskilat bünyesinde sistematik isbirligi platformunun olusturulmasini ve bu platform çerçevesinde belirli mekanizmalarin kurulmasini önerdi.

Bu çerçevede teskilat bünyesinde dogal afetlerin ve acil durumlarin önlenmesine yönelik çok tarafli bir anlasmanin gelistirilmesi gerektigini kaydeden Mirziyoyev, ayrica acil durum bakanliklari arasindaki isbirliklerinin önemli ölçüde etkinlestirilmesi, ilgili bakanliklarin bir sonraki toplantilarinda en öncelikli alanlarda ortak eylem programinin gelistirilmesi gerektigini dile getirdi.

Mirziyoyev, ayrica böylesine beklenmedik ve zor zamanlarda sosyal ve ekonomik sorunlarin çözümü için yardimlasma mekanizmasi olusturulmasinin önemini vurguladi.??