OHAL kapsaminda deprem bölgesinde sanayicilerin afet zararlarinin giderilmesi için tedbirler getirildiMerve Özlem Çakir- Depremden etkilenen yerlerde sanayi alani olabilecek yerler ilgili bakanliklarca belirlenecek, gerekli izinlerin ve imar plani degisikliklerinin yapilmasinin ardindan bu alanlarda insa faaliyetlerine baslanabilecek - Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca yapilan veya yaptirilan sanayi is yerleri, hak sahiplerine borçlandirilarak verilecek

OHAL kapsaminda deprem bölgesinde sanayicilerin afet zararlarinin giderilmesi için tedbirler getirildiMerve Özlem Çakir- Depremden etkilenen yerlerde sanayi alani olabilecek yerler ilgili bakanliklarca belirlenecek, gerekli izinlerin ve imar plani degisikliklerinin yapilmasinin ardindan bu alanlarda insa faaliyetlerine baslanabilecek
- Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca yapilan veya yaptirilan sanayi is yerleri, hak sahiplerine borçlandirilarak verilecek

ANKARA (AA) - Depremlerden etkilenen yerlerde sanayiciler için sanayi alani olabilecek yerler belirlenerek gerekli izinlerin ve imar plani degisikliklerinin yapilmasinin ardindan bu alanlarda insa faaliyetlerine baslanacak. ???????

"Olaganüstü Hal Kapsaminda Sanayi Isyerlerine Iliskin Cumhurbaskanligi Kararnamesi" Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Depremler dolayisiyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, 3 ay süreyle, afetten etkilenen sanayiciler için sanayi alani olabilecek yerler; fay hattina mesafesi, zeminin elverisliligi ve yerlesim merkezine yakinligi gibi kriterler gözetilerek alanin durumuna göre ilgili kurumlarin görüsü alinarak Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi ile Sanayi ve Teknoloji bakanliklarinca birlikte tespit edilecek.

Ilgili kurumlarca izinlendirme ve vasif degisikligi 3 gün içinde yapilacak. Imar ve parselasyon planlari ile degisiklikleri Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan imar sartnamesine göre hazirlatilacak ve onaylanacak.

Belirlenen alanlara denk gelen maden ruhsat sahalarinin girisimli kismi maden ruhsat sahasindan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginca taksir edilecek. Sanayi alaninin, ruhsatin tamamini kapsamasi halinde ise maden ruhsati Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginca iptal edilecek.

Söz konusu alanlarda kamu kurum ve kuruluslarina ait tasinmazlardan uygulamaya dahil edilecek olanlar ile özel mülkiyete tabi diger bütün tasinmazlar için Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca, ilgisine göre devir veya acele kamulastirma karari alinabilecek.

Kamulastirma islemleri Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yürütülecek, kamulastirilan tasinmazlar Bakanligin talebine istinaden Hazine adina tescil olunacak.

Tescil ve terkin islemi sirasinda mal sahiplerinin bu tasinmaz mal nedeniyle vergi iliskisi aranmayacak ancak tapu dairesi, durumu ilgili vergi dairesine bildirecek.

Tescilden sonra bu alanlarda insa faaliyetlerine baslanabilecek. Hazine adina tescil edilen tasinmazlar için kiymet takdiri, tescil tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde yetkilendirilmis lisansli gayrimenkul degerleme kuruluslari tarafindan yapilacak.

Belirlenen deger, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca asliye hukuk mahkemesine sunulacak ve bu bedel, tescilinden önceki tapuda kayitli tasinmaz maliklerine ödenmek üzere mahkemece belirlenen bankaya yatirilacak.

Depremler dolayisiyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, deprem sebebiyle yikilan veya kullanilamayacak kadar hasarli sanayi is yerlerinin maliklerinin talebi üzerine, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin görüsü alinarak Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca, yeni sanayi is yerleri yapilabilecek veya yaptirilabilecek. Yerinde yeniden insa edilecek sanayi is yerlerinin üzerine yapilacagi parsellerin Hazineye mülkiyet devri aranmayabilecek, insaati devam eden sanayi is yerlerinin de maliklerinin talebi üzerine, bu fikra kapsaminda Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca insaatlari tamamlanabilecek.

Bakanlikça ilgili madde kapsaminda yapilan veya yaptirilan sanayi is yerleri hak sahiplerine borçlandirilarak verilecek. Hak sahipligi, borçlandirma ve benzeri hususlar Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Hazine ve Maliye Bakanligi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanliginin görüsleri alinarak Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca hazirlanan usul ve esaslara göre belirlenecek.

Yerli veya yabanci kisiler, kurumlar ve kuruluslar, deprem bölgesindeki sanayicilerin ihtiyacini karsilamak ve Sanayi ve Teknoloji Bakanligina hibe edilmek üzere, belirlenen alanlardan Bakanlikça gösterilecek yerlerde ve belirlenecek tip projelere uygun sanayi is yerleri yapabilecek veya yaptirabilecek.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca düzenlenen hasar tespit raporuna göre kullanilabilir oldugu tespit edilen bos sanayi is yerleri Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca kiralanabilecek. Kiralanan yerlerde, is yerleri yikilan veya agir hasarli olan sanayi isletmelerine alt kiralama yapilabilecek. Bakanlikça ödenecek kira bedelleri ve faydalananlardan tahsiline iliskin usul ve esaslar Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca belirlenecek.

Depremler dolayisiyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde depremden etkilenen sanayi sitelerinin altyapi ve üstyapi tesislerinin tamami ile ihtiyaç duyulan mühendislik ve mimarlik hizmetleri Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca kredilendirilebilecek.

Bu yerlerdeki organize sanayi bölgelerine, organize sanayi bölgeleri içerisindeki sanayi isletmelerinde çalisanlarin geçici barinmasi amaciyla kurulacak konteyner ve prefabrik yapilarin temini, kurulumu ve altyapi isleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca, teminat aranmaksizin ve yili yatirim programi ile iliskilendirilmeksizin, kredilendirilebilecek veya geri ödemesiz desteklenebilecek. Bu kapsamda konteyner ve prefabrik yapilara yerlestirilenler valiliklere bildirilecek.