OHAL Kapsaminda Yerlesme ve Yapilasmaya Iliskin Cumhurbaskanligi Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun Resmi Gazete'deHamdi Çelikbas

OHAL Kapsaminda Yerlesme ve Yapilasmaya Iliskin Cumhurbaskanligi Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun Resmi Gazete'deHamdi Çelikbas

ANKARA (AA) - Olaganüstü Hal (OHAL) Kapsaminda Yerlesme ve Yapilasmaya Iliskin Cumhurbaskanligi Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Kanunla, "126 Sayili OHAL Kapsaminda Yerlesme ve Yapilasmaya Iliskin Cumhurbaskanligi Kararnamesi"nin adi, "OHAL Kapsaminda Yerlesme ve Yapilasmaya Iliskin Cumhurbaskanligi Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun"; kararnameye atifta bulunan "Cumhurbaskanligi Kararnamesi" ibaresi ise "kanun" olarak degistirildi.

24 Subat'ta Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge giren kararnameyle 8 Subat'ta ilan edilen OHAL kapsamindaki illerde yerlesme ve yapilasmaya iliskin tedbirler belirlenmisti.

Bu kapsamda depremden etkilenen illerde yapilacak geçici ve kesin iskan alanlarinin ivedi sekilde tamamlanabilmesi için belirlenecek yerlesim alanlari ve bu alanlara iliskin plan hazirlama ve onay süreci, ihale süreci, kurumlar arasi kaynak aktarimi konularinda bazi düzenlemeler hayata geçiriliyor.

Geçici veya kesin iskan alanlarinda ivedilikle uygulamaya geçilebilmesini saglamak için bu alanlarin Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca resen belirlenerek ilgili kurumlara bildirilmesi yönünde düzenleme yapiliyor.

Kanunla geçici ve kesin iskan alani olarak belirlenen yerlesim yerlerinin sinirlari içinde kalan Mera Kanunu ile Orman Kanunu'nda belirtilen alanlarin, barinma ihtiyacinin aciliyeti göz önünde bulundurularak en hizli sekilde Hazine mülkiyetine geçirilmesi amaçlaniyor.

Afet nedeniyle ortaya çikan yikimlar ve bölgede yasayanlarin temel ihtiyaçlarinin karsilanabilmesi amaciyla bölgede afete dayanikli yapilarin insa edilebilmesi için alanlar belirlenerek planlama, arazi ve arsa düzenlemesi süreçlerinin kisaltilmasi hedefleniyor.