New Jersey eyaletinin ilk basörtülü hakimi Nadia Kahf’in ilk durusmasina Türk avukat girdiIslam Dogru- Türk avukat Erol Gülistan: - "O sabah 6-7 davasi vardi. Birazcik sasirdim, ilk defa hayatimda basörtülü bir hakimin önüne çikmak beni onurlandirdi" - "Basörtülü bir Müslüman avukatin, ABD’de hakim olabilmesi çok büyük bir adim. Bazi ülkelerde hakim olmayi unut, basörtülü plaja bile gidilmiyor"

New Jersey eyaletinin ilk basörtülü hakimi Nadia Kahf’in ilk durusmasina Türk avukat girdiIslam Dogru- Türk avukat Erol Gülistan:
- "O sabah 6-7 davasi vardi. Birazcik sasirdim, ilk defa hayatimda basörtülü bir hakimin önüne çikmak beni onurlandirdi"
- "Basörtülü bir Müslüman avukatin, ABD’de hakim olabilmesi çok büyük bir adim. Bazi ülkelerde hakim olmayi unut, basörtülü plaja bile gidilmiyor"

NEW YORK (AA) - ISLAM DOGRU - ABD’nin New Jersey eyaletinin ilk Arap kökenli basörtülü hakimi Nadia Kahf'in ilk durusmasina Türk avukat girdi.

"Aile içi siddet ve uzaklastirma" konusundaki ilk davasina bakan basörtülü hakimin karsisinda taraflari temsil eden avukatlardan biri de New Jersey’de dogup büyüyen ve 10 yildir avukatlik yapan 37 yasindaki Erol Gülistan'di.

Gülistan, durusmada basörtülü Yargiç Kahf ile karsilastigi andaki duygularini ve bu atamanin ABD’deki Müslüman toplum için önemi konusundaki düsüncelerini AA muhabirine anlatti.

Avukat Gülistan, “Bir hafta önceden bir müvekkil geldi, aile içi siddet ve uzaklastirma karari çiktigini belirtti. Dilekçede bir hakimin adi yaziyordu. Pazartesi sabahi hakim degisikligi oldugunu belirten bir e-mail geldi ve Nadia Kahf’in yeni hakim oldugunu gördüm o sabah. Bir yerden tanidik geldi, sonra hatirladim, birkaç yil önce bir davamiz vardi avukatlar olarak." ifadelerini kullandi.

Mahkemedeki durusmada basörtülü bir hakim gördügü için çok duygulandigini belirten Gülistan, “O sabah 6-7 davasi vardi. Birazcik sasirdim, ilk defa hayatimda basörtülü bir hakim önüne çikmak beni onurlandirdi." dedi.

Gülistan, 4-5 yil önce Kahf ile aile sorunuyla ilgili davada tanistigini, kendisinin kavgali aileden kocayi, Kahf’in da esini temsil ettigini anlatti.

Kahf’in para derdinde olmayan, yardimsever avukat izlenimi biraktigini belirten Gülistan, basörtülü bir hakim olarak atanmasini Müslümanlar için çok önemli ve umut verici bulduguna isaret etti.

Gülistan, “Basörtülü bir Müslüman avukatin, ABD’de hakim olabilmesi çok büyük bir adim. Bazi ülkelerde hakim olmayi unut, basörtülü plaja bile gidilmiyor.” ifadelerini kullandi.

Benzeri örneklere bakarak 11 Eylül’den sonra Müslümanlara karsi artan ön yargilarin, Kovid-19 salginindan sonra azalmaya basladigina inandigini kaydeden Gülistan, “Inaniyorum ki böyle adimlar atildikça ABD ile Müslüman dünyasi arasinda ilerleme oluyor ve bu ilerleme böyle devam ederse ABD’nin Müslüman dünyasi ile iliskisi daha da düzelmis olacak.” degerlendirmesinde bulundu.

- Büyükannesinden kalan el yazmasi Kur’an-i Kerim’e el basarak yemin etmisti

Mart ayinda New Jersey Valisi Phil Murphy tarafindan eyalet tarihinin ilk Arap kökenli basörtülü hakimi olarak New Jersey Yüksek Mahkemesi Yargiçligina atanan Suriye kökenli avukat Nadia Kahf, büyükannesinden kalan el yazmasi Kur’an-i Kerim’e el basarak yemin etmisti.

Kahf, yemin töreni sirasinda “ABD’de New Jersey'deki Müslüman ve Arap topluluklarini temsil etmekten gurur duyuyorum. Genç neslin, kendileri kalmaktan korkmadan dinlerini yasayabileceklerini görmelerini istiyorum. Çesitlilik gücümüzdür, zayifligimiz degil.” diye konusmustu.

2 yasindayken ailesi ile Suriye’den ABD’ye göç eden Kahf’in, basörtülü hakim olarak atanmasi, özellikle Müslüman dünyasinda ilgi görmüstü.

Kahf’in göreve gelmesinden iki gün sonra Dalya Youssef adli basörtülü avukat da New Jersey Yüksek Mahkemesinin Somerset bölgesine hakim olarak atanmisti.

50 yasindaki Yargiç Kahf, Paterson’da bulunan Passaic County Yüksek Mahkemesinde aile ve göçmenlik hukukuyla ilgili davalara bakiyor.

Kahf ve Youssef, basörtüsü takan hakimler olarak mahkeme kürsüsünde yerini alirken geçen yillarda atanan Sharifa Salaam Essex'te ve Kalimah Ahmad da Hudson'da Müslüman kadin yargiçlar olarak New Jersey Yüksek Mahkemesinde görevlerine devam ediyor.

Müslüman erkeklerden Yargiç Sohail Mohammed Passaic'te, Rahat Babar Mercer’de ve eski Yüksek Mahkeme Yargici Hany Mawla de su an Temyiz Bölümü’ne baskanlik ediyor.

Internetteki bazi kaynaklara göre, ABD'nin ilk basörtülü yargici, 2005'te Michigan Valisi Jennifer M. Granholm tarafindan Wayne County Üçüncü Devre Mahkemesi'ne atanan Arap Amerikan Charlene M. Elder olarak biliniyor.