NASA’nin uzay araci InSight, Mars’ta sismik dalgalari ilk kez saptadiIbrahim Hakki Çetinkaya

NASA’nin uzay araci InSight, Mars’ta sismik dalgalari ilk kez saptadiIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) – NASA’nin Mars’a sismik arastirma için gönderdigi InSight uzay aracinin, kizil gezegendeki sismik dalgalari ilk kez saptadigi belirtildi.

CNN’nin haberine göre, Mars’ta gerçeklesen depremler ve gezegene düsen meteorlarin olusturdugu sismik dalgalar, InSight tarafindan saptanarak verileri toplandi.

Proceedings National Academy of Science dergisinde yayimlanan çalismada, bu veriler incelendi.

Arastirmacilar, sismik dalgalarin kizil gezegenin çekirdegi boyunca gerçeklesen yolculugunu ve etkilerini analiz etti. Bunun, Mars’in çekirdeginin yogunlugunu ve kimyasal bilesenlerini tahmin etmeye izin verdigi kaydedildi.

Incelemede, kizil gezegenin çekirdeginin oksijen ve sülfür gibi hafif elementlerin yani sira az miktarda hidrojen ve karbon içerdigi belirlendi.

Maryland Üniversitesi Jeoloji Bölümünden Doç. Dr. Vedran Lekic, "1906'da bilim adamlari depremlerden kaynaklanan sismik dalgalarin dünyanin içindeki yolcugunu gözlemleyerek ilk defa dünyanin çekirdegini kesfetti. Simdi, 100 yildan biraz daha fazla süre sonra, bu bilgimizi InsSgiht sayesinde Mars'taki sismik verileri analiz etmek için uyguladik. Sonunda Mars'in çekirdeginde ne oldugunu, dünyaya benzerliginin ne oldugunu ve onu dünyadan ayiran seyin ne oldugunu kesfettik." ifadesini kullandi.

Doç. Dr. Nicholas Schmerr de dünyanin sivi dis çekirdege ve kati bir iç çekirdege sahip oldugunu ama Mars'in çekirdeginin ise komple sividan olustugunu dile getirdi. Mars'in çekirdeginin ayrica, bilim insanlarinin inandigindan daha az yogunluga sahip daha küçük bir çekirdek oldugunu belirten Schmerr, "Bir gezegenin çekirdeginin yapisinin o gezegenin nasil olustugunu, zamanla neye evrildigini bilmeye nasil hizmet ettigini bu mantikla düsünebilirsiniz." seklinde konustu.

Insight, Aralik 2022’de solar panelleri toz nedeniyle bloke olana kadar 4 yil boyunca Mars’tan veri toplamaya devam etmisti.