Minik Defne'nin dogustan "yarim kalbi" artik saglikla atacakBurcu Çalik Göçümlü- Halk arasinda "yarim kalp" olarak bilinen hastalikla dünyaya gelen, dogumu sonrasi farkli ameliyatlar geçiren 6 yasindaki Defne Koç, Etlik Sehir Hastanesi'ndeki son cerrahi operasyon sayesinde sagligina kavustu - Çocuk Kalp Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Tasar: - "Defne'nin son kalp ameliyatini 2 hafta önce yaptik, su anda gözetimimiz altinda, gayet iyi, yakin zamanda taburcu etmeyi planliyoruz"

Minik Defne'nin dogustan "yarim kalbi" artik saglikla atacakBurcu Çalik Göçümlü- Halk arasinda "yarim kalp" olarak bilinen hastalikla dünyaya gelen, dogumu sonrasi farkli ameliyatlar geçiren 6 yasindaki Defne Koç, Etlik Sehir Hastanesi'ndeki son cerrahi operasyon sayesinde sagligina kavustu
- Çocuk Kalp Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Tasar:
- "Defne'nin son kalp ameliyatini 2 hafta önce yaptik, su anda gözetimimiz altinda, gayet iyi, yakin zamanda taburcu etmeyi planliyoruz"

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Kalp gelisimini tam tamamlayamadan dünyaya gelen ve bu nedenle farkli ameliyatlar geçirmek zorunda kalan 6 yasindaki Defne Koç, Etlik Sehir Hastanesi'nde gerçeklestirilen son cerrahi operasyonun ardindan hayatina yasitlari gibi devam edebilecek.

Halk arasinda "yarim kalp" olarak da bilinen, nadir görülen "tek ventrikül anomalisi" ile dogan Defne, hastaligi sebebiyle dudaklarinda morarma, solunum sikintilari, sürekli yorgunluk gibi olumsuzluklarla karsi karsiya kaldi, yasitlari gibi kosup oynayamadi.

Dogumundan sonra farkli ameliyatlar geçirmek zorunda kalan ve 6 yasina gelen Defne, Etlik Sehir Hastanesi Çocuk Kalp ve Damar Cerrahi Klinigi'nde yapilan son basarili ameliyatla sagligina kavustu.

Kizinin saglikli yasitlari gibi büyüyebilecek olmasindan duydugu mutlulugu AA muhabirine anlatan Meryem Koç (43), Defne'nin kalp rahatsizliginin dogumundan birkaç saat sonra belirlendigini, bir süre yogun bakimda müsahede altinda tutuldugunu söyledi.

- "Kizimin en büyük motivasyonu yorulmadan oynayabilecek olmasi"

Anne Koç, doktorlarinin Defne'yi dogumundan bugüne kadar hep takip ettigini vurgulayarak, "Kizim sagligina kavustugu için çok mutluyuz. Elbette zor günlerimiz oldu ama kizimi hep 'yorulmadan yürüyebileceksin, artik daha rahat nefes alabileceksin' diyerek motive ettim. Defne, eskiden arkadaslari parkta oynarken yorulur ve oturup onlari izlemek zorunda kalirdi. Bu nedenle su an kizimin en büyük motivasyonu yorulmadan oynayabilecek olmasi." dedi.

Son ameliyatla Defne'nin nefes alisinin belirgin sekilde düzeldigini söyleyen Koç, "Kizim bu yil normalde ilkokul 1. sinifa baslayacakti ama saglik durumundan dolayi erteledik. Fakat seneye insallah sagliklica 1. sinifa baslayacak." ifadesini kullandi.

Minik Defne de duygularini, "Çok mutluyum. Eve gidince ilk olarak ablamla oynamak istiyorum." sözleriyle dile getirdi.

- "Hastalar uzun bir tedavi süreci geçiriyor"

Etlik Sehir Hastanesi Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Egitim ve Idari Sorumlusu ve ayni zamanda Çocuk Kalp Merkezi Sorumlusu olan Doç. Dr. Mehmet Tasar da "Defne, oldukça nadir görülen, kalbin sag kismi ve onunla iliskili yapilarin az gelistigi bir kalp hastaligiyla dogmustu. Bu hem tani hem de tedavi süreci açisindan oldukça zorlu hastaliklar arasinda yer aliyor. Tani konulduktan sonra hastalar, asamali cerrahi islemler ile görüntüleme ve tedavi amaçli yapilar girisimsel islemlerin yer aldigi uzun bir tedavi sürecini geçiriyor." bilgisini paylasti.

Defne'nin asamali ameliyatlarinin belli yas dönemlerinde, zaman araliklarinda yapilmasi gerektigini, bu nedenle aileyle bugüne kadar devamli iletisim halinde olduklarini vurgulayan Tasar, "Defne'nin en son kalp ameliyatini 2 hafta önce yaptik. Birkaç gün yogun bakimda kontrol altinda tutuldu ve ardindan servise çikarildi. Su anda gözetimimiz altinda, gayet iyi. Yakin zamanda taburcu etmeyi planliyoruz. Defne'nin su anda baska bir ameliyat geçirmesine ihtiyaç yok. Elbette bundan sonraki dönemde de yakin takibe devam edecegiz." diye konustu.

Tasar, bu tip hastalarda kontrol, tedavi ve ameliyat süreçlerinin tam zamaninda yapilmasinin büyük önem tasidiginin altini çizerek, "Hastalarimizi bu nedenle çok yakin takip ediyoruz ve en uygun zamanda ameliyati yapiyoruz. Sadece geç degil, ameliyatin zamanindan önce yapilmasi da riskli. Bu nedenle tam dogru zamanin yakalanmasi gerekiyor, o da ciddi bir ekip çalismasi sayesinde oluyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Az sayidaki çocuk kalp merkezlerinden biri olduk"

Doç. Dr. Tasar, hastanenin açildigi 1 yillik süreçte 350'ye yakin çocuk kalp ameliyati, 1000'in üzerinde kateter anjiyografi, çok sayida tani ve tedavi amaçli islemin basariyla yapildigini da anlatarak, "Hastanemiz, ülkemizde az sayida bulunan çocuk kalp merkezlerinden biri oldu, ruhsatimizi geçen aylarda aldik. Çocuk Kalp Merkezi'nin en önemli özelligi birçok bransin bir arada çalismasi. Bu sayede nadir ve zorlu hastaliklarin tedavisi, tüm asamalarda yani ilk tanidan, cerrahi islemlere ve hasta taburcu olana kadar merkezimizde yürütülüyor." dedi.

Çocuk kalp cerrahlari, çocuk kardiyologlari, çocuk kalp anestezistleri, yenidogan uzmanlarinin görev yaptigi Çocuk Kalp Merkezi'nin 4 ameliyathane, 2 anjiyografi salonu, 22 yatakli servis ve 16 yatakli yogun bakima sahip oldugunu bildiren Tasar, Türkiye ve yurt disindan kendilerine basvuran çok sayida hastanin tedavisini yürüttüklerini dile getirdi.

- "Yarim olan kalbi artik vücuduna temiz kan pompaliyor"

Pediatrik Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Dr. Ilker Mercan ise Defne'nin hastaligina iliskin, "Tek ventrikül fizyolojisi dedigimiz rahatsizlik halk arasinda 'yarim kalp hastaligi' olarak da biliniyor. Hastalarin kalbinin ve kalbinden çikan damarlarin bir kismi gelismemis oluyor. Kalbin ya sag ya da sol tarafi diger tarafina göre ya hiç gelismiyor ya da oldukça küçük kaliyor." ifadelerini kullandi.

Küçük kiza "Fontan" ismi verilen, belli dönemlerde asamali bir ameliyat sürecini kapsayan tedavi prosedürünün uygulandigini aktaran Mercan, "Defne de bu yasa kadar gelen, büyüyen ve artik son asama ameliyatini yaptigimiz bir hastamiz. Yarim olan kalbi artik vücuduna temiz kan pompaliyor. Bu nedenle çok mutluyuz." diye konustu.

- "Akraba evlilikleri, gebelikte bilinçsiz ilaç kullanimi sebep olabiliyor"

Defne'nin artik normale yakin bir dolasim sistemine sahip oldugunu belirten Mercan, sunlari kaydetti:

"Yarim kalp, 10 bin dogumda 5-6 çocukta görülen, oldukça nadir bir hastalik. Uzman ekiplerce takibi gerekiyor. Dogum sonrasi veya anne karninda tani konulan bebekler oluyor. Gebelerin düzenli takibi, kontrolleri bu açidan çok önemli. Böyle bir rahatsizligi saptanan bebeklerin dogumunun ise mutlaka Çocuk Kalp Merkezi olan hastanelerde yapilmasi gerekiyor. Özellikle akraba evlilikleri, gebelerin uzmana danismadan birtakim ilaçlari kullanmasi da bu tip anomalilere sebep olabiliyor."