Milli Savunma Bakani Akar, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (4)Mehmet Tosun- "(Deprem sonrasi hastaneye çevrilen gemiler) 16 bin vatandasimiza bu tesislerde ayakta ve yatarak tedavi hizmeti verildi. 150 civarinda da ameliyat yapildi" - "(Rusya-Ukrayna arasinda tahil koridorunda süre uzatimi) Hem Ukrayna hem Rusya tarafiyla yaptigimiz ayri ayri görüsmelerde, iki taraf da bu konuya olumlu bakiyor, yaklasiyor. Biz, bunun olumlu bir sekilde sonuçlanacagina inaniyoruz"

Milli Savunma Bakani Akar, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (4)Mehmet Tosun- "(Deprem sonrasi hastaneye çevrilen gemiler) 16 bin vatandasimiza bu tesislerde ayakta ve yatarak tedavi hizmeti verildi. 150 civarinda da ameliyat yapildi"
- "(Rusya-Ukrayna arasinda tahil koridorunda süre uzatimi) Hem Ukrayna hem Rusya tarafiyla yaptigimiz ayri ayri görüsmelerde, iki taraf da bu konuya olumlu bakiyor, yaklasiyor. Biz, bunun olumlu bir sekilde sonuçlanacagina inaniyoruz"

HATAY (AA) - Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan hastaneye çevrilen gemilerde toplam 16 bin vatandasa ayakta ve yatarak tedavi hizmeti verildigini, 150 civarinda ameliyat yapildigini bildirdi.

Bakan Akar, Hatay Serinyol'daki Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) Lojistik Destek Üssü'nde yapilan Anadolu Ajansi (AA) Editör Masasi'nda gündeme iliskin sorulari yanitladi, degerlendirmelerde bulundu.

Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi bölgede hava koridoruna paralel olarak bir de deniz koridoru kurduklarini belirten Akar, gemilere de süratle "seyre hazir ol" talimati verdiklerini kaydetti.

Bu kapsamda, Iskenderun Gemisi'nin süratle büyük is makineleri ile arama kurtarma ve diger ilgili personeli Iskenderun'a naklettigini aktaran Akar, bu geminin daha sonra, bölgedeki hastanelerin yikilmis olmasi ve ciddi saglik ihtiyacindan dolayi yaralilari Mersin'e sevk ettigini söyledi.

Akar, üzerlerinde helikopter bulunan diger gemi ve firkateynleri de Iskenderun Körfezine gönderdiklerini belirterek, "24 gemiyle bölgede varligimizi sürdürdük. Bu arada büyük gemilerimiz Sancaktar ve Bayraktar var. Bu gemileri de hastaneye çevirdik. Bunlar, bizim, Maras'a gönderdigimiz sahra hastanesine benzer sekilde, ciddi sekilde saglik hizmeti verdiler, vermeye devam ediyorlar." diye konustu.

Bir soru üzerine Akar, hastaneye çevrilen gemilerde hem ameliyatlar hem ayaktan hem de yatarak tedavilerin yapildigini bildirerek, "Toplam 16 bin vatandasimiza bu tesislerde ayakta ve yatarak tedavi hizmeti verildi ve 150 civarinda da ameliyat yapildi. Bu ameliyatlarin ikisi önemli. Bunlardan birincisinde Hatice Deniz isimli bir evladimiz ve öbüründe de Nur isimli bir evladimiz dünyaya geldi." dedi.

Hastaneye çevrilen gemilerde çalismalarin sürdügünü ifade eden Hulusi Akar, "Bunun ne kadar önemli oldugu bir kez daha ortaya çikti. Bizim Anadolu Gemimiz var, yakinda bunun teslim tesellümü gerçeklesecek. O gemide de bu saglik hizmetleri çok daha genis bir sekilde gündeme gelecek." bilgisini verdi.

Bakan Akar, Türk Silahli Kuvvetlerinin (TSK), ilk andan itibaren her türlü misyonu üstlendigini, görevinin basinda oldugunu, vatandasin, milletin yanina kostugunu vurguladi. Akar, "Yapabilecegimiz ne varsa, bunlarin hepsini ortaya koyduk. Hala da koymaya devam ediyoruz." seklinde konustu.

- "Birlik ve beraberlik içinde asacagiz"

TSK'nin, seyyar firin ve mutfak ile kumanyalarla vatandaslara destek oldugunu hatirlatan Akar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in direktifleri dogrultusunda, ihtiyaç oldugu sürece bölgede kalmaya, vatandaslarla beraber olmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin tarihte son derece kritik bir öneme sahip, büyük bir felaketle karsi karsiya kaldigina isaret eden Akar, söyle devam etti:

"Bu felakete karsi, her zaman tarihte oldugu gibi sadece devlet degil, 85 milyon vatandasimiz ayaga kalkti. Dolayisiyla devlet ve millet isbirligini, kenetlenmeyi 6 Subat'tan beri çok açik ve seçik bir sekilde gördük, görüyoruz. Herkes, devlet ve millet, elinden geldigince buradaki yaralari sarmak için ne yapabiliriz diye birlik ve beraberlik içinde gayret gösterdi, gösteriyor. Biz, birlik ve beraberlik içinde bu felaketi de asacagimiza, bu yaralari saracagimiza bütün kalbimizle inaniyoruz. Adim adim çalismak suretiyle ciddiyetle samimiyetle dikkatle hassasiyetle çalisarak, el birligiyle bu yaralari saracagiz. Hiçbir sekilde ümitsizlik, karamsarlik yok diyoruz vatandaslarimizla konusurken. Hiçbir sekilde kendilerini yalniz hissetmelerine müsaade etmiyoruz. Yalniz degilsiniz diyoruz her gittigimiz yerde. Bazilari endise ediyor, 'çadirdan çikarsam, yemek vermezlerse, giyim kusam olmazsa, okul durumu ne olacak, ev kirasi vesaire...' Devletimizin gece gündüz bunu düsündügünü, bu konuda da çalismalar yapildigini, yalniz olmadiklarini ve normallesme gerçeklesene kadar da onlarla birlikte olmaya devam edecegimizi kendilerine söylüyoruz."

- "Çok büyük adimlar atildi"

"Kaç gün daha buralarda kalacaksiniz? Ankara'daki günlük rutininize ne zaman döneceksiniz?" sorusu üzerine Akar, "Bizim bireysel olarak durumumuzdan ziyade, 6 Subat ile 12 Mart arasinda çok büyük farklilik var. 6 Subat'ta gerçekten çalisanlar, depremzedeler, depremzede olmayanlarda karamsarlik vardi. Çok sükür bu kalkti. Gerçekten çok büyük adimlar atildi." dedi.

Bakan Akar, saglik, yeme, içme, barinma, egitim, enkazlarin tespiti ve kaldirilmasi çalismalarinda büyük adimlar atildigini belirterek, bütün bakanliklarin bölgede oldugunu kaydetti.

Deprem bölgesine, NATO'nun da bir desteginin oldugunu, Iskenderun ve Antakya'ya çadir kent kuruldugunu hatirlatan Akar, buna ilavelerin gelecegini, toplam 8 bin kisilik bir kent olacagini bildirdi.

Bütün çalismalar sonunda bir rahatlamanin oldugunu dile getiren Akar, "Bu yeterli mi? Degil. Çalismayi sürdürmek suretiyle bu yaralarin sarilmasi devam edecek. Önümüzdeki dönemde bunun gerçeklesecegine, yillar degil de aylar mertebesinde normallesmenin baslayacagina inaniyoruz, bunu görüyoruz. Çok ciddi ilerlemeler oldu. 6 Subat'ta birinci, ikinci hafta çok yogun problemler vardi." diye konustu.

Bakan Akar, "Su an Hatay'da dolastiginizda insanlar size ne söylüyor?" sorusu üzerine, yapilan çalismalar nedeniyle vatandaslarin kendilerine teveccühte bulundugunu kaydetti.

Vatandaslarin tamamina yakininin çadir ve konteyner kentlerden memnuniyetlerini dile getirdigini aktaran Akar, yaslisiyla genciyle vatandaslarin, devlete, bayraga karsi bagliliklarini ifade ettiklerini söyledi.

Akar, vatandaslarin, valilere, kaymakamlara, belediyelere, askere, polise tesekkürlerini ortaya koydugunu belirterek, bundan mutlu olduklarini dile getirdi.

Çalismalari, artan bir motivasyonla yapacaklarinin altini çizen Akar, söyle konustu:

"Bu milletin bagrindan çikan, milletimiz tarafindan 'peygamber ocagi' olarak da tanimlanan bir Türk Silahli Kuvvetleri'nden bahsediyoruz. Silahli Kuvvetlerimiz her zaman, her yerde, her sorunda oldugu gibi terörle mücadele, deprem konusunda daima milletinin, vatandasin yaninda, milletinin emrinde olmustur. Bundan kimsenin süphesi olmasin. Bunda herhangi bir sekilde fitneye, fesada gerek yok. Kimsenin de bunlara itibar etmemesi lazim. Çünkü bilgisi, herhangi bir deneyimi olmadan bazilari fikir sahibi oluyor, bazilari kaanaat belirtmeye kalkiyorlar. Bunlarin hiçbiri dogru degil. Gerçekleri yansitmiyor. "

- "F-35'ler konusunda görüsmeler sürüyor"

Bir baska soru üzerine de Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "Türkiye'nin F-35 savas uçagiyla ilgili birlikteliginin, hem hukuki hem de ahlaki anlamda izahi mümkün olmayan bir sekilde bittigini" söyledi.

Bununla ilgili 18 Ocak'ta bir toplanti yapildigini, sürecin mali, siyasi, teknik konularinin görüsülmesinde mutabakat saglandigini aktaran Akar, gelecek günlerde bu görüsmelerin devam edecegini belirtti. Hulusi Akar, "Biz, görüslerimizi, önerilerimizi, düsüncelerimizi, elestirilerimizi çok açik ve net bir sekilde masaya koyuyoruz ve görüsmeleri sürdürüyoruz." ifadelerini kullandi.

Bakan Akar, "Görüsmeler, Türkiye'nin F-35 için ödedigi parayi geri almasi mi, programa geri dönüsü konusunda mi ilerliyor?" sorusuna, su cevabi verdi:

"Programa geri dönüs ayri bir konu. Buradaki bizim görüsmelerimizin amaci, ödedigimiz ciddi bir miktar para var. 1,4 milyar dolarlik ödememiz var, bu paranin ödenmesi seklinde... Su anda bize zimmetli olan 5 adet de F-35 var Amerika'da bulunan. Bunun gelecegi konusunda... Bunlari görüsüyoruz, konusuyoruz. Ayrica birtakim ayrintili konular da var, teknik konular. Bunlari biz yine tamamen iyi niyetli bir sekilde, kendi hak ve menfaatlerimizden ödün vermeden, çok açik ve seffaf bir sekilde, hakkimizi, hukukumuzu savunacak sekilde masaya koyma sekliyle görüsmelere devam ediyoruz. Bu heyetler arasi görüsmeler önümüzdeki günlerde de devam edecek. Bizim temennimiz, dilegimiz, karsilikli anlayis içinde, olumlu bir sekilde, müttefiklik hukukuna uygun bir sekilde, müttefiklik iliskilerimize zarar vermeyecek sekilde sonuçlanmasi."

- "24 milyon tona yakin tahil tasindi"

"Rusya-Ukrayna savasi nedeniyle yasanan tahil koridoru krizi anlasmayla sonuçlanmisti. Bu anlasmaya iliskin süre doluyor. Tahil anlasmasinin devami konusunda bir gelisme var mi?" sorusuna karsilik Akar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsmeleri, kendilerinin, Rusya ve Ukrayna Savunma Bakanlari ile temasi, heyetler arasi görüsmeler ve Birlesmis Milletler'in (BM) de katilimiyla 22 Temmuz 2022'de bir mutabakat muhtirasi imzalandigini hatirlatti.

Bakan Akar, bu anlasmanin süresinin geçen kasim ayinda uzatildigini, simdi tekrar mart ayinda bu sürenin dolacagini belirterek, bu sürenin tekrar uzatilmasinin söz konusu oldugunu söyledi.

Bugüne kadar ciddi miktarda tahilin ihtiyaç sahiplerine nakledildigini animsatan Hulusi Akar, "Tahil Koridoru"ndan bugüne kadar 795 gemi ile 24 milyon tona yakin tahilin tasindigini bildirdi.

- "Türkiye, üzerine düseni yapti"

Ufak tefek bazi sikintilar olmasina ragmen, Rusya, Ukrayna ve BM'nin katkilariyla uyumlu bir sekilde faaliyetlerin sürdürüldügünü dile getiren Akar, "Biz, bunun sürdürülmesinden yanayiz. 18 Mart öncesinde yaptigimiz girisimler ve temaslarda, hem Ukrayna hem Rusya tarafiyla yaptigimiz ayri ayri görüsmelerde, iki taraf da bu konuya olumlu bakiyor, yaklasiyor. Biz, bunun olumlu bir sekilde sonuçlanacagina inaniyoruz." dedi.

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Türkiye'nin yapilmasi gereken, üzerine düsen ne varsa yaptigini vurgulayarak, Cumhurbaskani Erdogan'in sadece tahil konusunda degil, Rusya-Ukrayna iliskileriyle alakali bütün konularda Zelenskiy ve Putin ile temaslarini sürdürdügünü kaydetti.

Yapilacak çalismalarla, 18 Mart'a gelindiginde bu sürenin uzatilacagi kanaatine sahip olduklarini dile getiren Akar, "Umudumuz, dilegimiz, temennimiz budur." diye konustu.

Bakan Akar, Afrika ülkeleri açisindan, fiyat, açlik, siyasi istikrar bakimindan bu tahilin çok ciddi öneminin oldugunun altini çizdi.

(Bitti)