Meksika Devlet Baskani Lopez Obrador, ABD'li Cumhuriyetçilere tepki gösterdiSinan Dogan

Meksika Devlet Baskani Lopez Obrador, ABD'li Cumhuriyetçilere tepki gösterdiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, ABD'de Cumhuriyetçilerin Meksikali kartellere savas ilan etme önerisini "saldirgan" olarak degerlendirdi.

Meksiko'daki Vatandas Güvenligi ve Koruma Bakanligi Istihbarat Merkezinde, basin toplantisinda konusan Lopez Obrador, ABD'li Cumhuriyetçilerin Meksika kartellerine yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Lopez Obrador, "Cumhuriyetçilerin bu girisimi sorumsuz olmasinin yani sira, Meksika halkina karsi bir saldiridir ve egemenligimize saygisizliktir. Pozisyonumuz bellidir, hiçbir yabanci hükümetin müdahalesine izin vermeyecegiz, yabanci bir hükümetin silahli kuvvetlerinin topraklarimizda böyle bir seyi yapmasina izin vermeyiz." ifadesini kullandi.

ABD'de Cumhuriyetçiler tarafindan Meksika kartellerinin terörist gruplar olarak görülmesini ve onlarla savasmak için ordunun kullanilmasina onay veren iki yasa tasarisi sunulmustu.

Meksika'nin Matamoros sehrinde, 3 Mart'ta silahli kisilerin kaçirdigi 4 ABD vatandasindan ikisinin ölü bulundugu, birinin yaralandigi digerinin ise hayatta oldugu bildirilmisti.

- Fentanil tartismasi

Lopez Obrador, fentanilin ABD'nin bir sorunu oldugunu belirterek, "Burada fentanil üretmiyoruz ve fentanil tüketmiyoruz. ABD'de olanlar için üzgünüz. ABD'de fentanil dagitimina neden karsi çikmiyorlar, gençlerinizle neden ilgilenmiyorsunuz?" seklinde konustu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani Liz Sherwood-Randall, Meksika Devlet Baskani Lopez Obrador ile dün bir araya gelmisti.

Meksikali güvenlik analisti David Saucedo, Meksika kartellerinin fentanilin üretiminden sorumlu oldugunu vurgulayarak, "Özellikle Jalisco ve Sinaloa karteli, kimyasal hammaddeleri kendileri aliyorlar, laboratuvarlar kuruyorlar, fentanil üretiyorlar ve ABD'deki sehirlere gönderiyorlar." diye konustu.

Meksika'da ordu ve ulusal muhafizlarin ortak operasyonunda 9 Temmuz 2022'de Sinaloa eyaletinde, yarim tondan fazla fentanil ele geçirilmisti.

- Fentanil

Sentetik agri kesici olarak bilinen fentanilin, yapilan tibbi çalismalarda morfinden 100 kat daha güçlü oldugu belirtiliyor.

ABD'de on binlerce kisinin ölümüne yol açan fentanilin, neredeyse tamaminin Çin'den kaçak olarak getirtilen öncü kimyasallar sayesinde Meksika'da üretildikten sonra ABD'ye yasa disi yollarla sokuldugu biliniyor.

ABD'de fentanil kaynakli etkiler nedeniyle yilda 70 bin kisinin hayatini kaybettigi tahmin ediliyor.