Marmara Üniversitesi'nde Sanal Gerçeklik Ortaminda Laboratuvar Çalistayi yapildiLale Bildirici Büyükkarakaya- Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Önder Demir: - "Sanal gerçeklik teknolojileri uzaktan egitimde uygulamali egitim yapilmasini kolaylastiran önemli teknolojiler" - "Bu sayede pandemi gibi olaganüstü kosullarda uygulamali egitime devam edebilecegiz"

Marmara Üniversitesi'nde Sanal Gerçeklik Ortaminda Laboratuvar Çalistayi yapildiLale Bildirici Büyükkarakaya- Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Önder Demir:
- "Sanal gerçeklik teknolojileri uzaktan egitimde uygulamali egitim yapilmasini kolaylastiran önemli teknolojiler"
- "Bu sayede pandemi gibi olaganüstü kosullarda uygulamali egitime devam edebilecegiz"

ISTANBUL (AA) - Türkiye'de ilk defa Marmara Üniversitesi tarafindan kullanilacak Sanal Gerçeklik Ortaminda VR Laboratuvari için düzenlenen çalistay, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdogan Külliyesi'nde yapildi.

Üniversitenin Maltepe'deki Teknoloji Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklesen çalistayin açilisinda konusan Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Önder Demir, dijital dönüsümün günümüzde tüm sektörleri etkileyen önemli bir unsur oldugunu söyledi. Insan hayatina sürekli olarak bilgisayarlarin ve akilli teknolojilerin girmesinin, tüm sektörlerde bu dijital dönüsümü gerekli hale getirdigini ifade eden Demir, egitim alaninda da özellikle pandemi sürecinde herkesin uzaktan egitim teknolojilerini kullandigini belirtti.

Uzaktan egitimde en çok zorlandiklari alanin uygulamali egitim olduguna dikkati çeken Doç. Dr. Demir, sunlari kaydetti:

"Egitimde uygulamalari uzaktan yapmak her ders her laboratuvar ortami için mümkün degildi. Bugün burada British Council destegiyle bu problemi çözme adina bir proje elde edildi. Sanal gerçeklik teknolojileri uzaktan egitimde uygulamali egitim yapilmasini kolaylastiran önemli teknolojiler. Bu sayede hem pandemi gibi olaganüstü kosullarda uygulamali egitime devam edebilecegiz, hem maliyeti açisindan kurulmasi zor laboratuvarlarda egitim verme imkanimizi sanal gerçeklik teknolojileriyle saglayabilecegiz, hem de is sagligi güvenligi açisindan tehlikeli durumlarda yine bu laboratuvarda sanal gerçeklikte kurulmus laboratuvarlari kullanabilecegiz. Sürdürülebilirlik adina bu laboratuvarlarin fiziksel olarak kurulmasi ve o binalarin aydinlatilmasi, isitilmasi gibi o laboratuvarlara erismek için gerekli seyahatlerin yapilmasina sebep oldugu karbon ayak izini azaltilmasi adina, sürdürülebilirlik adina da bu laboratuvarlar çok faydali olacak."

Gelecekte sanal gerçeklik teknolojilerinin sadece egitim alaninda degil, çalisilan alanlarda siklikla kullanmaya baslayacaklarina dikkati çeken Demir, o yüzden bu teknolojilere alismanin önemli oldugunu vurguladi.

Çalistayda laboratuvari kullanma imkani da bulunacagina isaret eden Doç. Dr. Demir, "Gerçekten gözlügü taktiginiz zaman baska bir boyuta, baska bir evrene geçiyormus gibi hissediyorsunuz. Bu heyecan verici deneyimi yasama firsatini degerlendirmemizi hepinize tavsiye ediyorum." diye konustu.

Çalistaya University College London Üniversitesinden Biyomühendislik Profesörü Deepak Kalaskar ve VR Teknolojisi uzmani ve Kimya Profesörü Stephen Hilton katildi. Çalistayda Dr. Stephen Hilton sanal gerçeklik ortaminda VR laboratuvari tanitimiyla ilgili sunum yapti.

Konusmalarin ardindan katilimcilar için VR laboratuvarinin deneyimlenmesi saglandi.

- Çalistay

British Council tarafindan desteklenen çalistayin yürütücülügü Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Arastirma Merkezi (NBUAM) tarafindan yapildi. Marmara Üniversitesi ve University College London ortakliginda 2 yil süreyle yürütülecek Turkey-UK:3D Printing & Digital Innovation projesi kapsaminda düzenlenen çalistay, hem egitmenleri hem de ögrencileri içerecek sekilde planlandi.

Çalistayda sanal gerçeklik merkezine erisim saglanarak, mevcut teknolojik yapinin hem egitmenlere hem de ögrencilere nasil kullanilacagi konusunda egitim verildi.

Proje kurumsal dönüsüme, Türkiye ve Ingiltere'den bilim insanlarinin gerçek hayatta oldugu gibi 3D baski alaninda son teknoloji laboratuvarlarda bulusabilecekleri bir Sanal Gerçeklik (VR) Merkezi kurulmasina odaklaniyor.

Proje ayni zamanda ilgili sektörlerde inovasyon ekosistemlerini güçlendirmeyi, üniversite ve sanayi arasindaki bilgi alisverisini ve yerel endüstri gereklilikleriyle uyumlu beceri gelistirmeyi hedefliyor.