MTA ekipleri fay hatlarindaki incelemelerini tamamladi, raporlama asamasina geçtiFirdevs Yüksel

MTA ekipleri fay hatlarindaki incelemelerini tamamladi, raporlama asamasina geçtiFirdevs Yüksel

ISTANBUL (AA) - Kahramanmaras ve Hatay merkezli depremlerin fay hatti üzerindeki incelemelerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligina bagli Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri raporlama asamasina geçti.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, "asrin felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerin ardindan MTA ekipleri yikimin etkilerini ve fay hattinin durumunu incelemek için sahaya indi.

Ekiplerin saha çalismasi kapsaminda, kuzeydoguda Yarpuzlu ile güneybatida Antakya Havalimani güneyine kadar olan alanda toplam 315 kilometre uzunlugundaki yüzey kirigi üzerinde 271 gözlem yapildi.

Ilk olarak, 6 Subat 04.17'de meydana gelen Kahramanmaras Pazarcik merkezli depremle ilgili olarak havadan ve karadan 225 kilometre alan tarandi ve modelleme olusturuldu. Devaminda, 6 Subat 13.24'te meydana gelen Kahramanmaras Elbistan merkezli depremle ilgili olarak kuzeydoguda Eskiköy (Dogansehir-Malatya) ile batida Göksun (Kahramanmaras) arasinda kalan alanda 177 kilometre uzunlugundaki yüzey kirigi üzerinde toplam 80 gözlem yapildi. Son olarak, 20 Subat'ta Hatay'in Defne ilçesinde 6,4 büyüklügünde meydana gelen depremle ilgili olarak depreme neden olan 45 kilometre uzunlugundaki Antakya Fay Zonu üzerinde 26 gözlem yapildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, MTA ekiplerinin saha inceleme ve çalismalarini günlük takip ederek, ekiplerden sürekli bilgi aldi.

Söz konusu haritalarin hazirlandiktan sonra hem kamuoyuyla hem de ulusal ve uluslararasi yer bilimcilerle paylasilacagi ögrenildi.

- Deprem sonrasi bataklik gölü olusmus

Açiklamada görüslerine yer verilen MTA deprem arastirma ekibinde görevli Dr. Akin Kürçer, yüzey faylanmalariyla alakali gözlemler yaptiklarini söyledi.

Depremin yüzeye etkilerinden bahseden Kürçer, Hatay Havalimani bölgesindeki son yaptiklari incelemeye iliskin sunlari kaydetti:

"Bulundugumuz bölge Hatay Havalimani'nin güney kismi. Eger bulundugumuz lokasyona 5 Subat'ta gelmis olsaydik diger komsu alanlarda oldugu gibi düz bir tarlaydi. Ancak deprem sonrasi gelisen yüzey faylanmasiyla beraber jeoloji literatüründe bataklik gölü olarak nitelendirilen bir göl olusmus durumda. Gölün faya paralel uzunlugu yaklasik 100 metre, genisligi ise 40 metre civarinda. Bölgede 1 metre 20 santimlik bir yer degistirme konusu da söz konusu. Buna benzer cografik degisiklikler büyük depremler sonrasi olusabiliyor. Büyük depremler arazide birtakim izler birakir. Biz bu izleri takip ederek haritalandirma çalismalari yapariz."