MEB'den diploma denkliklerine yeni düzenlemeSelma Kasap- Uzaktan ögretim yoluyla alinmis mezuniyet belgeleri ve diplomalara denklik islemi yapilmayacak- Yurt disinda terör örgütlerine mensubiyeti, irtibati veya iltisaki konusunda tereddüde düsülen ögretim kurumlarindan alinan belgeler denklik islemlerinde degerlendirilmeyecek, belge sahibine yas ve sinif seviyesi gözetilerek Baskanlik görüsü dogrultusunda uygulanacak seviye tespit sinavlari artik e-Sinav merkezlerinde uygulanacak

MEB'den diploma denkliklerine yeni düzenlemeSelma Kasap- Uzaktan ögretim yoluyla alinmis mezuniyet belgeleri ve diplomalara denklik islemi yapilmayacak- Yurt disinda terör örgütlerine mensubiyeti, irtibati veya iltisaki konusunda tereddüde düsülen ögretim kurumlarindan alinan belgeler denklik islemlerinde degerlendirilmeyecek, belge sahibine yas ve sinif seviyesi gözetilerek Baskanlik görüsü dogrultusunda uygulanacak seviye tespit sinavlari artik e-Sinav merkezlerinde uygulanacak

ANKARA (AA) - Milli Egitim Bakanligi (MEB), uzaktan ögretim yoluyla alinmis mezuniyet belgeleri ve diplomalara denklik islemi yapilmamasina; terör örgütlerine mensubiyeti, irtibati ve iltisaki konusunda tereddüde düsülen ögretim kurumlarindan alinan belgelerin denklik islemlerinde degerlendirilmemesine, belge sahibine yas ve sinif seviyesi gözetilerek uygulanacak seviye tespit sinavlarinin artik e-Sinav merkezlerinde uygulanmasina karar verdi.

Milli Egitim Bakanligi Denklik Yönetmeligi, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Yönetmelikle yurt içinde milletlerarasi ilkögretim ve ortaögretim düzeyindeki özel ögretim kurumlari ve büyükelçilikler tarafindan açilmis okullar ile yurt disindaki ilkögretim ve ortaögretim kurumlarindan alinan ögrenim belgesi ve diplomalarin denklik islemlerinde uyulacak usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, denklik merkezlerine yurt içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaslari, Türkiye Cumhuriyeti kimlik karti veya Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdani ile yabanci ülke vatandaslari ise basvuru kimlik belgesi ile basvuruda bulunacak.

Yurt disinda egitim müsavirliklerine veya ataseliklerine pasaport veya kimlik belgesi ile müracaat edilecek.

Denklik islemi, denklik talebinde bulunan kisinin belgelerinin asillari ile denklik merkezlerinde e-Denklik modülü üzerinden yapilacak. Basvuru sahiplerine elektronik ortam üzerinden yapilan duyurular ve sonuçlar teblig hükmünde olacak.

- Veli, ögrenim belgesini ibraz etmezse seviye tespit sinavi yapilacak

Ders yili içinde ögrenim belgesi olmadan gelen ögrencinin, egitim-ögretimden uzak kalmamasi için hangi ülke, okul ve sinifta okuduguna dair velisinin yazili beyani dogrultusunda geçici olarak okula devami saglanacak. Ancak velinin ögrencinin ögrenim belgelerini 3 ay içinde ibraz edememesi durumunda ögrenciye seviye tespit sinavi yapilacak.

Savas, afet veya siginma nedeniyle denklik talebinde bulunanlardan belgelerini ibraz edemeyenlere seviye tespit sinavi yapilacak. Sinav neticesinde belirlenen sinif seviyesine denklik islemi yapilacak ve ögrencinin ögrenimine devami saglanacak.

Türkiye Cumhuriyeti tarafindan yurt disinda açilan okullar ile Türkiye Maarif Vakfi Kanunu'na göre yurt disinda faaliyet gösteren okullardan ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Milli Egitim Bakanligina bagli resmi ve özel okullardan gelen ögrenciler denklik islemine tabi tutulmayacak.

- Tereddüt edilen ve geçersiz belgeler

Bakanligin yönetmeliginde, "tereddüt edilen ve geçersiz belgeler" basligi altinda terör örgütlerine mensubiyet, irtibat veya iltisak süphesi bulunan kurumlardan alinan belgelerle ilgili de düzenleme yapildi.

Buna göre, yurt disinda terör örgütlerine mensubiyeti, irtibati veya iltisaki konusunda tereddüde düsülen ögretim kurumlarindan alinan belgeler denklik islemlerinde degerlendirilmeyecek; ancak belge sahibine yas ve sinif seviyesi gözetilerek Talim ve Terbiye Kurulu Baskanliginin görüsü dogrultusunda seviye tespit sinavi uygulanacak.

- Denkligi yapilmayacak belgeler

Yönetmelige göre, 5580 sayili Kanun kapsami disindaki özel okul ve kurumlardan alinan belgelere denklik islemi yapilmayacak.

Ayrica uzaktan ögretim yoluyla alinmis olan mezuniyet belgeleri ve diplomalara denklik islemi yapilmamasi karari da yönetmelikte yer aldi.

- Seviye tespit sinavi hükümleri de yeniden düzenlendi

19 Eylül 2006 tarihli ve 5543 sayili Iskan Kanunu uyarinca göçmen belgesi sahipleri ile savas, afet veya siginma nedeniyle belgelerini ibraz edemeyenlere seviye tespit sinavi yapilacak. Ancak ilkokul 1-4'üncü siniflara alinacak ögrenciler için seviye tespit sinavi yapilmayip bu ögrencilerin yasi ve velisinin beyani dikkate alinarak sinif seviyesi belirlenecek.

Bakanlik, yeni yönetmelik ile seviye tespit sinavlarinin Ölçme, Degerlendirme ve Sinav Hizmetleri Genel Müdürlügünce e-Sinav merkezlerinde yapilmasini kararlastirdi.

Ortaokul 5-8'inci siniflara devam etmek isteyen ögrenciler için yapilacak seviye tespit sinavi Milli Egitim Bakanligi açik ögretim ortaokulu sinav sorularindan, ortaögretim kurumlarina devam etmek isteyen ögrenciler için yapilacak seviye tespit sinavi Milli Egitim Bakanligi açik ögretim lisesi sinav sorularindan olusturulacak.

Bakanlik, yönetmelige dayali denklik kilavuzu çikaracak.

MEB'in yeni yönetmeligi ile 30 Mayis 2019 tarihli ve 30789 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan Milli Egitim Bakanligi Denklik Yönetmeligi yürürlükten kaldirildi.