Lübnan: Iran'in Lübnan'daki cumhurbaskani seçimlerine müdahalesi söz konusu degilIdiris Okuduci

Lübnan: Iran'in Lübnan'daki cumhurbaskani seçimlerine müdahalesi söz konusu degilIdiris Okuduci

BEYRUT (AA) - Lübnan Disisleri Bakani Abdallah Buhabib, Iran'in Lübnan'daki cumhurbaskani seçimlerine herhangi bir müdahalesinin söz konusu olmadigini söyledi.

Buhabib, ülkesini ziyaret eden Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan ile baskent Beyrut'taki makaminda bir araya geldi.

Görüsme sonrasi düzenlenen ortak basin toplantisinda Buhabib, Tahran ile Riyad arasinda yapilan son anlasmanin Lübnan için de hayirlara vesile olmasini temenni ettiklerini belirterek , "Tüm bölge ülkeleri arasinda uzlasilarin yapilmasi ve ihtilaflarin ortadan kaldirilmasinin Lübnan üzerinde olumlu etkisi olacagi konusunda iyimserim." ifadelerini kullandi.

Söz konusu anlasmanin bölge barisi için önemli oldugunu dile getiren Buhabib, "Anlasmanin, Lübnan, Yemen ve Filistin davasi üzerinde yansimalari olacaktir ve sonucunun da bölge için olumlu olmasini temenni ediyoruz." dedi.

- Iran'in Lübnan'daki cumhurbaskani seçimlerine iliskin tutumu

Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan ise "Toplantida ikili iliskiler, Lübnan'in durumu ile bölgesel ve uluslararasi alanda önemli gelismeleri ele aldik. Bütün Lübnanlilari, cumhurbaskaninin seçilmesi konusunda girisimlerini hizlandirmaya tesvik ediyoruz." diye konustu.

Lübnan'da 6 aydir cumhurbaskaninin seçilememesine iliskin Abdullahiyan, sunlari söyledi:

"Lübnan'daki tüm siyasi taraflar, halkin durumunu göz önünde bulundurarak cumhurbaskani seçiminde uzlasmaya varmalidir. Lübnanlilarin cumhurbaskani seçimi konusunda kendi aralarindaki her türlü anlasmayi destekleyecegiz. Ayni zamanda dis ülkelere de Lübnan'in iç islerine karismadan olasi bir anlasmayi desteklemeleri çagrisinda bulunuyoruz."

- Görüsmede Lübnan cumhurbaskanligi için bir aday üzerinde konusulmadi

Öte yandan Lübnan Disisleri Bakani Buhabib, ortak basin toplantisinin ardindan AA muhabirinin sorularini yanitladi.

Abdullahiyan ile görüsmesinde Lübnan'daki cumhurbaskani seçimlerinde bir aday isim üzerinde konusup konusmadiklarina iliskin soruya Buhabib, "Asla! Iran'in Lübnan'daki cumhurbaskani seçimlerine müdahalesi söz konusu degil. Tek istedikleri cumhurbaskaninin seçilmesi, hükümetin kurulmasi ve Lübnan'in kendi ayaklari üzerinde durabilmesi." yanitini verdi.

Buhanib, Tahran-Riyad yakinlasmasinin Lübnan'a olasi somut etkisine iliskin, sunlari söyledi:

"Evet bu konuyu görüstük. Öncellikle anlasmanin ilk sonucu Yemen'de olacaktir. Çünkü Yemen gerçekten çok bedel ödüyor. Lübnan hakkinda konusmadilar. Ancak genel bölgedeki ülkeler arasindaki isbirliginden söz ettiler; Türkiye, Suudi Arabistan ve Iran gibi bölgesel güçlü ülkeler."

Iran'in Lübnan'a elektrik üretimi için petrol hibe etme teklifi hakkinda da Buhabib, "Abdullahiyan öneride bulundu biz 'kabul ettik' demedik. Lübnan hükümetinin bunu kabul etmesi gerekiyor ancak hibe konusunda henüz çalismalar devam ediyor. Henüz somut bir ilerleme yok." dedi.

Iran, Lübnan'a elektrik üretimi için petrol hibe etmek istiyor ancak ABD'nin olasi ambargosu ve yaptirimi nedeniyle Lübnan alamiyor.

Abdullahiyan, iki günlük ziyaret için dün Lübnan'a gelmisti.

- Lübnan'daki cumhurbaskani krizi

Lübnan'da görev süresi 31 Ekim 2022'de sona eren 13. Cumhurbaskani Misel Avn'in yerine yeni bir isim seçilmesi için Mecliste yapilan 11 oylamadan da sonuç alinamadi.

Basta Hristiyan partiler olmak üzere her partinin kendi adayini öne sürmesi nedeniyle ülkedeki siyasi taraflar arasindaki çekisme devam ediyor.

Ekonomik krizle bogusan Lübnan'da yeni cumhurbaskani seçilemedigi için yeni hükümet de teskil edilemiyor. Bu nedenle geçici hükümet istisnai durumlar disinda toplanamiyor ve ülkenin sorunlarini çözebilmek için herhangi bir karar alamiyor.

Lübnan Anayasasi'na göre cumhurbaskani Maruni Hristiyan, basbakan Sünni ve meclis baskani ise Siilerden seçiliyor.