Libyalilar, mübarek ayi "ramazan fenerleriyle" karsiliyorAydogan Kalabalik- Abdunnasir Hevadi: “Ramazan fenerini, bütün aileyi bir araya toplayan ve mutlu eden ramazan ayina özel ve güzel bir simge olarak görüyorum. Özellikle de çocuklarin nese kaynagi” - Hediyelik esya satan Rida Suayb: “Fener, Libyalilar olarak bizim göreneklerimizde yoktu. Sonradan ülkeye giren ve insanlarin da begenerek kabul ettigi güzel bir ramazan simgesi ve gelenegi haline geldi”

Libyalilar, mübarek ayi "ramazan fenerleriyle" karsiliyorAydogan Kalabalik- Abdunnasir Hevadi:
“Ramazan fenerini, bütün aileyi bir araya toplayan ve mutlu eden ramazan ayina özel ve güzel bir simge olarak görüyorum. Özellikle de çocuklarin nese kaynagi”
- Hediyelik esya satan Rida Suayb:
“Fener, Libyalilar olarak bizim göreneklerimizde yoktu. Sonradan ülkeye giren ve insanlarin da begenerek kabul ettigi güzel bir ramazan simgesi ve gelenegi haline geldi”

TRABLUS (AA) - AYDOGAN KALABALIK - Ramazan ayini, çarsi ve pazarlardan alisveris yaparak karsilayan Libyalilar, bu dönemde hediyelik olarak daha çok ramazan ayina özel fenerler (fanus) aliyor.

Ramazan için kuru yemis ve hurma basta olmak üzere çesitli gida ürünleri ve hediyelik almak için günler öncesinden harekete geçen Libyalilar, kentlerin tarihi çarsilarina adeta akin ediyor.

Baskent Trablus'ta da Dahra, Suk Cuma, Noflin ve Tacura gibi semtlerde ramazan alisverisini yapan Libyalilar, son dönemde kutsal aya hazirlanirken, ramazan ayinin simgesi kabul edilen fenerlere ilgi gösteriyor.

Vatandaslar evlerini ve sokaklarini süsledikleri; çesitli renk, desen ve büyüklükteki "fanuslarin" Arap dünyasinda mübarek ayin en önemli simgelerinden biri oldugunu belirtiyor.

Ramazan alisverisi yapan Remzi Umran, kutsal aya girecek olmanin mutlugunu dile getirerek, "Ramazan feneri, bizim için yeni olsa da her geçen yil insanlar daha fazla ilgi gösteriyor. Libyalilar bir oruç ayi nisanesi olarak evlerini süslemek için aliyor.” dedi.

Insanlarin ramazan ayinin gelisini kutlamak için farkli bir yenilik yapmak istediklerini ifade eden Umran, özellikle de çocuklar için fenerlerin bir sevinç ve mutluluk kaynagi oldugunu anlatti.

Fener bakmak için Ebu Selim bölgesine gelen Muhammed Hasan da halkin ramazan ayi hazirliklari kapsaminda, son dönemde fenerlere özel bir anlam yüklemeye basladigini dile getirdi.

- Ramazan feneri Libya’ya Misir’dan geldi

Ramazan fenerinin Libya’da oruç ayinin bir simgesi haline gelmeye basladigini ifade eden Abdunnasir Hevadi ise “Ramazan fenerini, bütün aileyi bir araya toplayan ve mutlu eden ramazan ayina özel ve güzel bir simge olarak görüyorum. Özellikle de çocuklarin nese kaynagi.” dedi.

Ramazan fenerlerinin Libya’ya Misir’dan geldigini belirten Hevadi, bunun Suriye, Filistin, Ürdün ve Lübnan'da da yaygin oldugunu söyledi.

Hediyelik esya satan Rida Suayb ise son yillarda Libyalilarin "fanuslara" çok büyük ragbet gösterdigini, insanlarin oruç ayinin gelisini fenerle ilan etmek ve mübarek aya nese katmak istediklerini anlatti.

Satislardan memnuniyetini ifade eden Suayb, “Fener Libyalilar olarak bizim göreneklerimizde yoktu. Sonradan ülkeye giren ve insanlarin da begenerek kabul ettigi güzel bir ramazan simgesi ve gelenegi haline geldi.” ifadelerini kullandi.???????